Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Uimeste-l cu o cina de cinci stele

Uimeste-l cu o cina de cinci stele

De ce sa nu-l surprinzi cu o cina gatita, la propriu si la figurat, de manutele tale? Va fi impresionat de efortul pe care l-ai depus pentru ca el sa se simta rasfatat si veti petrece un Valentine’s Day perfect.

Cand soseste, ofera-i un cocktail din partea casei. Un martini clasic, de exemplu. Intreaba-l curtenitor, ca un bartender cu experienta, daca ii place cu vodca sau gin, bine agitat in shaker sau amestecat usor. Cu masline verzi sau lamaie? Asaza pe masa un vas cu alune kaju sau nuci, sa rontaie in timp ce tu prepari cocktailul. Va fi foarte incantat.

Martini clasic

  • 150 ml vodca sau gin
  • 1 lingura de martini sau alt vermut sec
  • 1 felie de lamaie si cateva masline verzi

Ginul (sau vodca) si vermutul se amesteca impreuna cu gheata in shaker si se toarna prin sita intr-un pahar de martini, garnisit cu masline.

Alune picante

Incalzeste cuptorul la 200 C. Intre timp, stropeste alunele cu o lingurita de apa si una de ulei, presara peste ele sare, boia si un praf de faina. Amesteca-le bine, intinde-le uniform in tava si lasa-le la rumenit cam 15 minute.

 

O salata e un antreu perfect; dar, sa fim serioase, carui barbat ii e drag sa aiba in farfurie un fel de frunze chioare, ca hrana pentru iepuri?! Lor le plac mancarurile consistente. Pe langa verdeata, adauga cateva ingrediente care il vor tenta.

Salata cu mere, branza Gorgonzola si nuci

Dressing Salata
  • ¼ ceasca ulei de masline
  • 1 arpagic, taiat solzi
  • 1 lingurita de miere
  • 2 lg de otet de mere
  • 1 lingurita mustar
  • 15 boabe de piper macinate
  • o jumatate de cana cu nuci taiate bucati
  • 1 mar Golden
  • 2 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 1 bucata mare de branza Gorgonzola
  • salata verde, cu frunze mici

Amesteca toate ingredientele pentru dresing cu putin praf de sare intr-un vas care se poate inchide ermetic si pe care il scuturi bine. Spala bine salata si las-o in strecuratoare sa se scurga bine. Intinde foile pe un servet de hartie sa absoarba surplusul de apa, altfel frunzele se vor ofili.

Taie marul in doua pe orizontala, scoate-i semintele si feliaza-l subtire, tot pe orizontala. Incinge uleiul intr-o tigaie mare de teflon, la foc mediu. Caleste un pic feliile de mar pe ambele parti – cam 4 minute, pana devin aurii. Pune-le deoparte sa se raceasca.

Amesteca salata verde cu dresingul, dar nu pune prea mult: frunzele trebuie sa-si pastreze prospetimea, nu sa se inece. Imparte toata salata in doua boluri. Adauga deasupra branza farimitata, nucile si merele.

 

E o adevarata provocare sa gasesti o reteta care sa fie si simplu de preparat, si gustoasa, si sa arate bine. Fileul de somon poate fi raspunsul corect la… provocare: e atat de savuros si rapid de gatit (nu va trebui sa-ti petreci intreaga zi langa aragaz), incat iubitul tau va fi convins ca l-ai comandat la un restaurant!

File de somon cu rosii, marar si lamiie

Pentru somon: Pentru garnitura:
  • 2 fileuri de somon de cate 200-250 grame fiecare, groase de maximum 3-4 cm
  • ulei de masline
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 1 legatura de marar proaspat (nu uscat!)
  • o jumatate de lamaie
  • ½ de lamaie taiata in felii subtiri
  • 2 lg ulei de masline
  • 4 rosii lunguiete
  • ¼ ceasca ulei de masline
  • cimbru proaspat
  • piper negru macinat

Incalzeste cuptorul la 200 grade Celsius. Captuseste tava cu o folie de aluminiu. Taie rosiile in jumatati pe lung. Amesteca-le intr-un vas cu uleiul, cimbrul, sarea si piperul. Rastoarna-le in tava (rosiile sa fie cu partea taiata in sus) si scurge peste ele tot uleiul ramas. Rumeneste-le la cuptor pana cand coaja se increteste si se face usor maronie, intre 20 si 25 de minute. Dupa ce s-au racit, decojeste-le usor si lasa-le deoparte.

Incalzeste cuptorul la 170ºC. Pune feliile de somon intr-o tava la cuptor (cu pielita in jos) si unge-le bine cu ulei. Presara pe ele sare, piper, marar si stropeste-le cu suc de lamaie. Coace pestele pana se intareste usor – cam 15-20 de minute.

In timp ce somonul e la cuptor, pune pe foc o tigaie mica. Rumeneste feliile de lamaie in ulei de masline, cam 5-7 minute pe fiecare parte. Ia-le de pe foc si lasa-le sa se raceasca. Taie in bucati mari rosiile coapte, si asaza-le in mijlocul fiecareia dintre cele doua farfurii in care veti manca. Peste rosii pune somonul si aranjeaza alaturi feliile de lamaie prajite. Serveste imediat.

 

Prajiturelele de ciocolata sunt perfecte dupa o masa copioasa, tocmai pentru ca sunt micute – asa, pour la bonne bouche… Ce e bine e ca reteta de mai jos da cantitati din care rezulta multe prajiturele – stim sigur ca n-o sa se limiteze el la o singura imbucatura dulce!

Mini-prajituri de ciocolata

  • 120 grame ciocolata de menaj
  • 4 linguri de unt
  • 1 ou mare
  • 1/3 cana zahar
  • un praf de sare
  • 1 lingura faina

Incalzeste cuptorul la 170ºC. Topeste ciocolata si untul intr-o craticioara. Bate bine oul, zaharul si sarea pana capata o nuanta de galben deschis. Adauga apoi sosul de ciocolata si incorporeaza usor faina. In final, pune mixtura in forme mici de prajituri, unse in prealabil cu unt si tine-le la cuptor aproximativ 12 minute, pana cand crapa crusta de deasupra.

Dupa ce le scoti din cuptor si folosindu-te de o manusa de bucatarie, pune pe fiecare forma o bucata de folie de aluminiu, presand-o bine pe margini ca si cand ai vrea s-o sigilezi. Intoarce-le si loveste fundul formelor, scoate-le si lasa prajiturelele cu fundul in sus pe folie cateva momente. Apoi, intoarce-le usor cu fata in sus; mijlocul va ramane cremos.

 


Lasă un răspuns

Sus