Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Vinul si secretele de pe eticheta

Vinul si secretele de pe eticheta

 

De fiecare data cand vrei sa cumperi vin, stai in fata stativelor cu sticle si nu te poti hotari: alb sau rosu, sec sau dulce? In sticla sau din butoi? Chiar si la pantofi parca te decizi mai repede…

Ce semnifica eticheta rotunda, aurie ca o medalie, de pe sticla?
Nu inseamna neaparat ca vinul respectiv a cistigat vreo medalie de aur; sunt competitii unde peste 50 de soiuri primesc medalii. E vorba despre atestarea lui ca vin din categoria celor superioare.

Mai scump inseamna mai bun?
Nu neaparat. Un butic central vinde mai putin si are de acoperit o chirie mai mare – de aici pretul ridicat. Asta nu garanteaza insa o calitate proportionala; poti gasi acelasi soi de vin la jumatate de pret, la crama – unde ai in plus avantajul de a obtine si informatii potrivite privind calitatea si provenienta acestuia. Desigur, placerea mai mare e sa cumperi vin vechi de la magazinele specializate, mai ales daca il faci cadou. De la supermarket sa iei numai vinuri mai tinere de cinci ani, nepretentioase in privinta pastrarii.

In sticle sau din butoi?
Nici aici nu e o regula. Pentru vinurile de colectie, foarte valoroase, in locul a patru sticle de cate un litru, de exemplu, se prefera doua butoiase de cite doi litri. Pastrat in butoi, vinul isi pastreaza mai mult timp calitatile.

Sa-mi fac rezerve de vin?
Un vin mediu ca pret si calitate nu se innobileza prin invechire. Il cumperi sa-l consumi, nu pentru colectie. Daca ai cateva sticle, pastreaza-le la intuneric, la o temperatura mai mica de 21 de grade Celsius, culcate asa fel incit partea interioara a dopului sa fie acoperita de lichid.

De ce chelnerul insista sa incercam vinul?
Pentru ca sa fii sigura ca nu este „rasuflat” sau oxidat (se intampla – cand sticla a fost deja deschisa cu ceva timp in urma). Daca are gust de mucegai sau miroase a otet, cere-i chelnerului sa aduca alta sticla. Obligatoriu, o va deschide in fata ta.

Ce inseamna „VDQS” sau „AOC” de pe eticheta?
VDQS – provine din limba franceza si semnifica „vin de calitate controlata”. AOC (sau DOC) inseamna „vin de origine controlata” si certifica provenienta acestuia dintr-o anumita regiune sau podgorie. Ambele sunt inscriptionari impuse de normele internationale in oenologie.

 


Lasă un răspuns

Sus