Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Ziua internațională a pastelor – 5 preparate pe care trebuie să le încerci

Ziua internațională a pastelor – 5 preparate pe care trebuie să le încerci

paste

Când vorbim despre bucătăria italiană, nu putem omite pastele. Deși se spune că Marco Polo le-a descoperit în China și le-a adus apoi în peninsulă, pastele se consumau și înainte de călătoriile marelui explorator. Imaginația italienilor nu are limită în ce privește pastele, astfel că există o mulțime de varietăți, de diferite forme și dimensiuni. Variația acestui ingredient din grâu este și regională, unele zone având propriile tipuri de paste și rețete la care se utilizează. Există chiar și o zi internațională a pastelor care se celebrează anual, pe 25 octombrie, ocazie cu care pasionații descoperă noi preparate. Te invităm și pe tine să descoperi 5 dintre ele.

1. Spaghetti alla puttanesca

Acest preparat a apărut relativ recent, fiind inventat de un napoletan la jumătatea secolului trecut. Denumirea i-a făcut pe mulți să creadă că a apărut într-unul dintre bordelurile din cartierul spaniol din Napoli, însă locul de origine este un restaurant obișnuit. Pastele se gătesc al dente, cu usturoi, capere, roșii, măsline și ulei de măsline. Se folosesc de obicei spaghete, dar și penne, bucatini sau linguine. Este un preparat simplu și gustos, ideal pentru vegetarieni sau persoane care vor să mănânce ușor. 

2. Pasta con prosciutto e funghi

Pizza cu prosciutto și ciuperci este o vedetă a bucătăriei internaționale, dar există și o versiune de paste cu aceste ingrediente. Se folosesc penne, care, datorită formei, capătă un aspect cremos când sunt gătite astfel. Ciupercile folosite pot fi champignon, însă cele mai bune variante sunt cele cu ciuperci de pădure. Este o mâncare consistentă, care combină gustul proaspăt al ciupercilor cu finețea prosciutto-ului și cu parfumul plantelor aromatice. Se folosesc de obicei unul sau mai multe sortimente de plante, cele mai populare fiind oregano, busuioc și cimbru. Nu lipsește sucul de roșii și usturoiul, ingrediente care completează acest preparat incredibil.

3. Pasta alla gricia

Acest preparat a traversat istoria, fiind gătit de romani încă din jurul anului 400 e.n. Pasta alla gricia au supraviețuit timpului pentru că sunt simple și savuroase. În prezent se folosesc mai ales rigatoni, paste cu mici rizuri, goale pe interior, care se potrivesc perfect în această rețetă cu guanciale, delicioasa șuncă italiană din gușă de porc. Brânza Pecorino este un alt ingredient autentic italian care contribuie la gustul minunat al acestor paste. În ce privește condimentele, se utilizează doar piper.

4. Fettuccine Alfredo

Fettuccine Alfredo au apărut în Roma și sunt atât de gustoase, sunt consumate în toată lumea, în special în SUA. Fettuccine sunt un tip de paste mai puțin utilizat la noi, care se caracterizează prin lățimea lor care le face să semene cu păstăile de fasole. În acest preparat ele se acoperă cu unt și parmezan emulsionat prin gătire în apă rămasă de la fierberea pastelor. Rețeta este relativ nouă, având doar un secol, și, în varianta originală, nu conține decât paste, parmezan nematurat, unt, sare și piper negru măcinat. În ciuda simplității, gustul acestui preparat este deosebit de bun.

5. Linguine cu avocado, roșii și lime

Pasionații de guacamole au găsit o modalitate de a include alimentul preferat într-o rețetă de paste și au obținut un preparat delicios și sănătos. Rețeta este simplă și presupune fierberea linguinelor și prepararea unui sos din coajă de lime, avocado, roșii, coriandru, ceapă și, opțional, chilli. Pastele se pun în sos și preparatul este gata de servit. 

Pastele sunt savuroase, așa că merită să fie sărbătorite în toată lumea de ziua lor. Și românilor le plac pastele, iar mulți le gătesc acasă sau le comandă pe Food Panda. Există multe preparate delicioase din paste, iar cele pe care ți le-am prezentat trebuie încercate de orice gurmand.

 

Sursă: Digital Workforce

Sursă foto: Pexels

Comments

comments

Lasă un răspuns