Esti aici
Femeia.ro > Horoscop > Cum e copilul fiecărei zodii

Cum e copilul fiecărei zodii

Amintirea copilăriei ne așterne de obicei un zâmbet melancolic pe față. Când ne simțeam liberi să facem tot ce ne trecea prin cap, părinții ne purtau de grijă și singura preocupare se limita la ce năzdrăvănii să punem la cale împreună cu prietenii de joacă. Sau cum să ascundem romanul de aventuri sub manualul de gramatică. Între felul nostru de a fi când eram copii și modul în care am evoluat ca adulți există o legătură indisolubilă. Chiar dacă viața și experiența au adăugat o serie de elemente rol modelator asupra persoanei care suntem azi, în esență, chiar dacă uneori e greu să recunoaștem, suntem aceiași!

 

 

Berbec

Berbec Cu siguranță, părinții nu au avut timp să se plictisească și cu greu au ținut pasul cu tine, chiar din momentul venirii tale pe lume. Băiat sau fată, te-au caracterizat aceeași energie, nerăbdare și spirit de competiție. Poate ai fost fratele/sora mai mare și asta ți-a oferit posibilitatea de a-ți manifesta instinctul natural de a-i atrage pe frații mai mici în acțiunile tale temerare. Cea mai dificilă problemă pentru părinții tăi a fost aplicarea unor reguli și viteza cu care găseai modalitatea de a le eluda. Asta, pe lângă zgomotul permanent, protestele vehemente și ritmul alert, cărora cu greu le puteau face față. Dar cu siguranță s-au bucurat când au văzut că, odată cu adolescența, devii o persoană independentă, că la majorat aveai deja un plan clar cum să obții o slujbă, o casă, cum să-ți construiești o carieră. Ai încercat de toate (și bune, și rele) destul de devreme, te-ai ales cu o grămadă de cucuie și te poți considera în bună măsură artizanul propriei tale vieți. Ar fi fost bine ca părinții să te îndrume către sport, dans și să îți înlesnească plecarea în cât mai multe expediții, deplasări, excursii și să te învețe să îți asumi responsabilitatea faptelor și deciziilor.

 

Taur

Taur  „Ce copil liniștit și drăguț!“ Părinții tăi au auzit aceste cuvinte cu siguranță, în timp ce te plimbau prin parc. Îți plăcea să fii ușor răsfățat, dar și să fii lăsat să te joci în legea ta cu propriile jucării, pe care, trebuie să recunoști, nu prea îți făcea plăcere să le împarți cu alții. Nici creioanele colorate, pe care le adorai, nici prăjiturile, nici sendvișurile pe care ți le punea mama la pachet. De la alții ai primit cu mare plăcere, desigur! Dacă rudele ți-au dat din când în când mici sume de bani, cu siguranță i-ai păstrat în pușculiță, iar la adolescență aveai deja strânsă o mică avere. Părinții au contribuit la deprinderile tale către ordine, igienă și un aspect foarte îngrijit, pe care le păstrezi pentru toată viața. Deși aveai momente în care, dacă ceva nu-ți intra în voie, refuzai categoric, cei mari se puteau totuși baza pe tine și aveau încredere că îți vei face temele sau că îți vei îngriji frații mai mici. Ai dovedit mereu o bună-creștere și o amabilitate ce au cucerit încrederea celor din jur. Orele de desen, muzică, literatură și uneori matematică erau preferatele tale, dar cel mai mult îți plăceau ieșirile în natură.

 

Gemeni

Gemeni Chiar de la început i-ai cucerit pe toți cu drăgălășenia. Sigur aveai o mătușă care ar fi vrut să te ducă la emisiunea „Copiii spun lucruri trăsnite“, pentru că nu mai pridideai cu întrebările și constatările care îi lăsau muți de uimire și pe cei mai instruiți dintre cunoscuții părinților tăi. Simpatic și jucăuș, curios din cale-afară, dar și cam… alergic la un program strict, nu ai avut probleme cu mersul la școală, ci dimpotrivă, era distracția ta preferată! Când aveai un bănuț, îți cumpărai caiete, cărți, pixuri, jocuri de puzzle sau un telefon de jucărie. O minge era perfectă deoarece făceai mișcare și totodată cooptai toată gașca de prieteni. Ai făcut pian? Și balet? Dar și karate, dansuri populare și aeromodelism? Nimic neobișnuit,  ai vrut să vezi cum este, nicidecum să faci o carieră în vreunul dintre aceste domenii. Dacă părinții au reușit să te obișnuiască cât de cât cu o anumită ordine în program, fără să te sufoce cu întrebări și pretenții prea multe înseamnă că ai avut noroc, iar ei au putut să stea liniștiți; în adolescență, ai știut să te ferești de belele datorită istețimii, flexibilității, relațiilor excelente cu colegii și mai ales faptului că erai bine informat.

Citește și: Cum își încarcă fiecare zodie bateriile

 

Rac

Rac  Toți copiii sunt frumoși, fermecători, dulci, drăgălași. Dar tu ai fost de-a dreptul un înger! Mama, bunica și mătușa erau topite după tine și ar fi corect să spunem că ai învățat repede cât de important este să cucerești inima cuiva. Dorințele și capriciile tale de copilaș pofticios care își dorea mereu câte ceva dintr-o vitrină sau chiar din mânuța altui copil au devenit o problemă delicată pentru părinți. Ideal ar fi fost ca ei să nu fi dat curs micilor tale istericale și să te fi învățat că în viață există limite, mai ales la mâncare! Ai apreciat dintotdeauna confortul unui pat moale și călduț și cât de plăcută e viața când te protejează nu doar mama, ci o armată întreagă de rubedenii! Ai avut mereu o sensibilitate aparte față de natură, animale, povești frumoase, dar mai ales față de propriile nevoi. Dacă părinții au avut sclipirea de geniu să intuiască faptul că ceea ce îți era necesar și cu adevărat benefic nu prea coincidea cu ce pretindeai ori încercai să obții, ai fost un copil norocos. Pentru că sub drăgălășenia ta cuceritoare s-a aflat întotdeauna un mic maestru în arta speculării emoțiilor celorlalți. Ai simțit un atașament puternic față de locuri, oameni și obiecte, trăsătură care te-a împiedicat deseori să ieși din situațiile dificile, chiar nocive pentru tine. Mai degrabă te-ai opus și ai căutat cu hotărâre să modifici mediul sau oamenii în funcție de nevoile tale.

 

Leu

Leu Ai simțit din fragedă pruncie că ochii părinților ar trebui să fie ațintiți asupra ta non-stop, pentru că meriți, pentru că ți se cuvine atenția lor totală și pentru că în general ți se cuvine cam totul! Te visai interpretând rolurile cele mai importante atât în piesa de la serbarea școlară, cât și pe scena vieții. Probabil conștientizarea sentimentului omnipotenței te-a determinat mereu să ieși în față, să coagulezi grupurile de copii de pe maidan, din școală sau să îi eclipsezi pe cei mai populari colegi de liceu. A existat în tine mereu, chiar și în momentele de insucces, convingerea că nu e nimeni ca tine. Admirația celor din jur te-a urcat în mod natural pe postamentul de lider, te-ai implicat și ți-a plăcut, de acolo îți puteai exprima voința și entuziasmul. Părinții au făcut bine dacă te-au învățat la timp că și alții au drepturi, că există și alți lideri, că nu ești singurul special și important. E adevărat, spiritul tău avea nevoie insațiabilă de atenția și aplauzele părinților, pentru că, fără șansa de a străluci, tot potențialul tău s-ar fi transformat în aroganță. Dacă părinții au știut să îți respecte mândria și demnitatea, atunci s-au putut mândri, la rândul lor, cu o progenitură ce a atins succesul și împlinirea în viață datorită forței și resurselor interioare cu totul deosebite.

 

Fecioară

Fecioară Ai fost un copil curios, inteligent, vorbăreț și rațional? Ai dorit să afli și să vezi lucruri cât mai diverse și interesante și să îți formezi propriile opinii? Dacă, în plus, te-a exasperat inactivitatea și ai vrut mereu să descoperi ceva nou, atunci ai fost copil tipic al acestui semn zodiacal. Ai avut nevoie să construiești, să proiectezi, să meșterești pentru că te-ai născut cu darul de a pune în practică produsul imaginației. Ai știut cum să te descurci, iar părinții te puteau lăsa fără grijă acasă; îți terminai temele, luai masa, hrăneai și pisica. De fapt, iubeai atât de mult animăluțele din jurul blocului, încât pe unele chiar le puneai cu tine în pat. Părinții ar fi trebuit să aibă grijă doar de două lucruri în ce te privește: să te încurajeze să ieși în față, adică să te scoată din proverbiala modestie, și să țină cont de sensibilitatea pe care o aveai față de unele alimente. Unii ar fi putut crede că ești mofturos, dar în realitate ai avut mereu o sensibilitate față de ingredientele artificiale, mâncăruri alterate, foarte picante, grase etc. În copilărie ți-ar fi prins bine mai multă joacă, iar în adolescență, dacă mama și tata au avut încredere în alegerea primei/primului tău iubit, bine au făcut, fiindcă intuiția ta nu a dat greș și ai știut să alegi o persoană de calitate.

 

Balanță

Balanță Ce-i frumos e frumos indiferent de către cine, cum și când este privit! Așa ai fost și tu: un copilaș cu zâmbet fermecător pe chip, care nu-și dorea decât pace și liniște în familie. Oricât de neînsemnate ar fi fost, tensiunile sau certurile îți produceau nervozitate, agitație și, repetate de-a lungul timpului, ai putea constata că s-au transformat în adevărate nevroze. Părinții ar fi fost bine să știe că cel mai mult aveai nevoie de echilibru emoțional, ordine și o anumită rutină. Tot ce se petrecea în jurul tău te afecta și îți era aproape imposibil să te detașezi de influența mediului extern. Un colțișor care să fie doar al tău, decorat cu gust și care să transmită ideea de frumos ar fi avut asupra ta un efect miraculos. Pentru tine, tot ce este frumos și armonios a reprezentat mereu un reper. Puțini adulți își dau seama cât de sensibil poate fi un copil ca tine. Zgomotele puternice te sperie, agresivitatea te înspăimântă, situațiile stânjenitoare te fac să te simți ciudat, iar amintirea unor astfel de evenimente în care ai simțit nesiguranța și inadecvarea te poate urmări ani în șir, de-a dreptul obsedant. Școala a fost aproape un fleac pentru tine, ai învățat și te-ai instruit din plăcere. Ar fi fost util dacă părinții ți-ar fi încurajat aptitudinile artistice și dacă nu ar fi intrat în panică la prima ta (foarte precoce!) îndrăgostire.

 

Scorpion

Scorpion Viața are atât de multe aspecte demne de a fi explorate și descoperite, încât ți-ai folosit toate resursele pentru a crește repede și a porni în expediție. A fi propriul tău stăpân, a te bucura de independență și a observa lumea și viața dincolo de aparențe sunt scopurile tale de când te știi. Copil curios, aventuros, neînfricat și nesuportând să fie supravegheat, ți-ai speriat câteodată părinții cu atitudinea sfidătoare ori neobișnuit de încăpățânată. Părinții tăi ar fi trebuit să știe că lecțiile de viață cele mai bune ți le-ai însușit confruntându-te direct cu consecințele celor mai stupide sau periculoase alegeri. În același timp, aveai nevoie de o disciplină fermă care să-ți limiteze tendința naturală către excese: pentru copii puternici este nevoie de părinți și mai puternici! Lumea ta interioară a fost deosebit de bogată și nu ai simțit nevoia să o împărtășești cu alții; momentele de introspecție te-au ajutat să te cunoști, să îți aduni gândurile, să îți construiești strategii și să îți conturezi filosofia de viață. Ai avut prieteni puțini, dar de încredere și ai cam evitat sporturile de echipă; adevărul este că ai avut mereu un al șaselea simț care te-a avertizat când cineva din jurul tău era necinstit sau nesincer. Ai simțit mereu din ce direcție bate vântul, iar părinții, dacă au fost înțelepți, te-au lăsat să îți cauți drumul fără să te împingă de la spate. Nu că ar fi avut șanse să te influențeze, dar în felul acesta ți-ar fi câștigat încrederea și respectul pentru totdeauna!

Citește și: Ce-ți rămâne când nu mai ai nimic? Cum o ia fiecare zodie de la capăt

 

Săgetător

Săgetător Nu te-ai născut să stai cuminte într-un pătuț cu zăbrele, oricât de colorate ar fi fost jucăriile atârnate deasupra lui. Marginea pătuțului trebuia escaladată și toată casa trebuia trezită cu noaptea-n cap, dulapurile explorate, ușile trântite, jucăriile răscolite – și toate acestea cu o voioșie și energie de neegalat! Copilașul din tine și-a ținut părinții în suspans inclusiv la nivel intelectual, cu întrebări care le-au dat serios de furcă. Un simplu „o să afli când o să fii mai mare!“ i-a cam descalificat pe sărmanii oameni în ochii tăi. Trebuie s-o spunem pe șleau: a fost mai dificil pentru ei ca părinți decât pentru tine, copilul. Ai avut mereu ceva de spus sau de făcut, de instruit un frate mai mic, de atras la joacă toți copiii din cartier, de adăpostit și hrănit un cățel pribeag. Lumea era așa de interesantă și plină de provocări, încât nu vedeai niciun motiv de a o lăsa mai moale. Această responsabilitate ar fi trebuit să revină părinților care, spre binele tău, ar fi trebuit să îți explice că și alții au dreptul să se afirme, că nu e în regulă să profiți de slăbiciunile altora, că nu le știi tu chiar pe toate și că uneori s-ar putea s-o dai în bară rău de tot, în ciuda entuziasmului și optimismului cu care te-a înzestrat mama natură. Aceiași părinți ar fi trebuit să înțeleagă că dorul tău de libertate depășește sentimentul de apartenență la familie și că, lăsat în voia ta, există șanse să iei și hotărâri bune, în cele din urmă.

 

Capricorn

Capricorn Un copil cuminte? Da. Ascultător? Cu siguranță. Liniștit? Desigur. Dacă părinții tăi se așteptau să întoarcă toată casa cineva pe dos, să alerge pe maidan de dimineața până seara cu ceilalți copii sau să dea muzica la maximum în perioada adolescenței, atunci au greșit-o cu tine. Ai fost copilul aproape perfect din perspectiva bunicii care nu suportă să fie deranjate franjurile de la covor sau a bunicului care povestește la nesfârșit întâmplări din perioada interbelică. Ai fost și harnic, și conștiincios, ți-ai făcut mereu patul și nu ai întârziat la școală niciodată. Părinții aveau motive să fie fericiți. N-ar fi stricat să afle însă ce griji te frământă, ce nesiguranțe și ce eforturi făceai ca să le fii pe plac, doar pentru că nu puteai spune „Nu vreau, nu îmi place“. În sufletul tău, ai crezut că le poți face pe toate, că poți fi cel mai bun și că poate într-o zi vei fi și tu iubit. Erai atât de sensibil și de ușor de rănit, încât nu-ți rămânea decât să ascunzi această latură atât de vulnerabilă retrăgându-te în cameră, citind sau făcând ordine prin propriile lucruri. Cel mai ușor ți-a fost să respecți regulile stabilite în societate și în felul acesta te-ai ferit de situațiile riscante ori ridicole, pe care le detestai. Odată depășită perioada adolescenței, ai răsuflat ușurat: „Acum sunt și eu adult, știu ce am de făcut“.

 

Vărsător

Vărsător Nici ție nu-ți vine să crezi prin ce teste de răbdare și perspicacitate au fost părinții tăi nevoiți să treacă din clipa în care ai venit pe lume! Nu au știut niciodată la ce să se aștepte și, dacă la început stăteau bine cu inima, după ce ai crescut, situația lor n-a mai fost aceeași. În primul rând ai fost exact pe dos față de frații tăi. Poate erai cel mai capricios sau cel mai distractiv, cu replicile cele mai acide sau amuzante, oricum greu de strunit până la imposibil. Mintea îți mergea mai repede și mai departe decât erau capabili părinții să țină pasul, ceea ce încă din copilărie ți-a dat apă la moară și n-ai ezitat să dai răspunsuri obraznice ori explicații aiuritoare, dar argumentate logic. Te-ai expus multor situații riscante, mai ales că nu prea stăteai în casă și îți făceai tot felul de prieteni, care de care mai nonconformist. Culmea a fost că, deși păreai foarte distrat (aproape inconștient), reușeai ca prin minune să îți aperi pielea când situația o cerea. Un program școlar nici prea liber, dar nici prea rigid te-ar fi ajutat să păstrezi o linie rezonabilă, ținând cont că procesul educativ a fost un experiment extrem de atrăgător și interesant pentru tine. Ai făcut propriile cercetări și experimente atât la școală, cât și acasă, spre uimirea sau îngrozirea adulților. Pentru tine nimic nu era prea ciudat sau imposibil de imaginat. De aceea ai fi avut nevoie ca părinții să te învețe ca întâi să gândești și apoi să acționezi. În rest, ai rămas același mic individualist, independent și dornic de a face parte dintr-un grup, dar temându-te, în același timp, să fii ca toată lumea.

 

Pești

Pești Îți amintești cu siguranță perioada copilăriei și sentimentele pe care le aveai față de persoanele care te-au crescut, inclusiv emoțiile pe care le simțeai. Ai trăit odată cu ei, ai simțit odată cu ei, deși erai doar un copil și necazurile adulților nu erau treaba ta. I-ai simțit! Uneori ai dus pe umeri stări copleșitoare, alteori te-ai adaptat atât de bine, încât le-ai câștigat ușor inima. Numai tu știi cât de timid, rezervat și lipsit de încredere te simțeai! Aveai nevoie de susținere, încurajare, aveai nevoie să fii lăudat când obțineai un mic succes. Te bucura mereu contactul cu lumea artistică, muzeele. Galeriile de artă dădeau frâu liber imaginației tale: „Cum era atunci, cum era acolo, ce simțea artistul?“… Îți plăceau ciudățeniile și erai atras de enigme ce se cereau dezlegate, locuri pline de mister îți purtau gândurile către întâmplări și personaje fantastice. Imaginația bogată nu te-a ajutat să te remarci prea repede la materiile din sfera științelor exacte, e adevărat. Dar ulterior ai recuperat găsindu-ți propriul drum. Părinții au avut de trecut un mic examen, acela al manipulării, tocmai datorită abilității tale de a simți oamenii și slăbiciunile lor. Ai cam știut să te eschivezi și să îți acoperi greșelile scoțând în evidență faptul că ceea ce s-a petrecut a fost un simplu accident, iar tu, din nefericire, te-ai aflat acolo. De cele mai multe ori ai știut cum să îți accentuezi (sau chiar să îți construiești) rolul de victimă demnă de compasiune. Aceeași predispoziție de a jongla cu incertitudini te-a pus în adolescență în situația de a crede despre persoana iubită doar ce ai fi vrut tu să fie adevărat. Un părinte atent a știut cum să te sprijine atunci când pământul părea să îți fugă de sub picioare.

Articol apărut în numărul de iunie 2019 al revistei Femeia.

Text: Melania Marin

Foto: 123RF.com

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns