Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > 16 sfaturi pentru o călătorie inteligentă

16 sfaturi pentru o călătorie inteligentă

Dacă întotdeauna bugetul, vremea bună și zilele de concediu sunt pe primul plan, să știi că nu ești singura. Nicio problemă, avem câteva sfaturi ca să reușești să-ți plănuiești măcar un city-break, dacă nu o vacanță în toată regula, oricând!

 1. Fii cât mai flexibilă și ca perioadă, și ca destinație! Sfârșitul verii și începutul toamnei înseamnă multe oferte de zbor last-minute, trebuie doar să ai bagajul pregătit!
 2. Profită de extrasezon! Există o sumedenie de locuri minunate, chiar dacă nu e toiul verii. Și mai beneficiezi de un avantaj: nu mai sunt atât de aglomerate!
 3. Renunță la bagajul de cală. Poate costa mai mult decât biletul de avion în sine când călătorești cu o companie low-cost. Așa că învață renunți la tot ce înseamnă „poate voi avea nevoie“ și ia cu tine doar strictul necesar.
 4. Alergi după mare și soare? Sudul Italiei, Cipru, capitala Greciei și Israel sunt doar câteva destinații extrem de accesibile și apar deseori la ofertă de zbor!
 5. Când vrei să călătorești în weekend, întotdeauna încearcă pleci de acasă de vineri seară, ca sâmbătă de dimineață să fii deja în vacanță și să profiți de întreaga zi! Și programează întoarcerea cât mai târziu, astfel încât să ai toată ziua pentru vizitat.
 6. Ai ales o destinație îndepărtată și nu ai zbor direct? Alege o escală lungă (de peste 7 ore), din două motive: e mai ieftin și ai timp să vezi încă un oraș în vacanța ta!
 7. Ai grijă unde te cazezi! Nu alege un hotel la marginea orașului doar pentru că e mai ieftin; diferența de bani (și chiar mai mult) s-ar putea să o dai pe transferul între cazare și centrul orașului.
 8. Renunță la ideea fixă de „hotel“. De multe ori, casele de oaspeți și hostelurile sunt mult mai confortabile, curate, mult mai ieftine și oferă camere duble. Caută păreri pentru fiecare destinație aleasă în parte!
 9. Fă-ți un traseu! Înainte să pleci, îți recomand să treci pe o hartă toate locurile în care vrei să ajungi. Când le ai pe toate pe hartă, poți deja să le conectezi cu o linie imaginară și așa nu pierzi timpul alergând în zigzag dintr-o parte în alta a orașului și iar înapoi.
 10. Dacă ai de gând să plătești un ghid local, mai gândește-te. Sunt zeci de aplicații pe telefon pentru fiecare oraș în parte care îți spun istoria locurilor și te îndrumă spre cele mai importante puncte turistice.
 11. Cardul turistic este o modalitate minunată pentru a economisi ceva bani. Dacă orașul îl oferă, achiziționează-l. Este pe o perioadă limitată: 1-7 zile și include transportul, vizitarea gratuită sau cu tarif special a obiectivelor turistice, reduceri la magazine de suvenire și happy hours în puburi și restaurante.
 12. Ai grijă la obiectivele-capcană extrem de scumpe și aglomerate. Un bun exemplu este urcarea în Turnul Eiffel, care costă 25 € și, de obicei, implică o coadă de câteva ore mai bine, dacă ții neapărat, urci în Montparnasse, de unde se vede și faimosul obiectiv, cu 18 €.
 13. Intră pe site-urile obiectivelor pe care vrei să le vizitezi. Multe muzee din străinătate au câte o zi/un interval orar în anumite zile în care intrarea este gratuită. Iar la cât sunt tarifele de vizitare, e o economie cât pentru o cină!
 14. Pleci cu întreaga familie? Nu uita de carnete de elev/student, legitimații ce atestă profesii speciale, talon de pensie, carnet de militar. Multe categorii de persoane au reduceri substanțiale și chiar gratuități la unele obiective.
 15. Ai grijă unde mănânci! În orașele foarte turistice sunt și restaurante… turistice: adică de două până la șase ori mai scumpe decât media din acel oraș. Așa că, dacă vrei musai o priveliște în piața centrală a unui oraș, bea doar o cafea. Și mănâncă la 300 de metri de centru, într-un restaurant local.
 16. Citește mult înainte să pleci: pe bloguri, pe forumuri, pe site-uri de profil. Vei descoperi de la călătorii care au fost înaintea ta o sumedenie de locuri „ascunse“, adică mai puțin cunoscute străinilor, pe care le vei adora: fie că e vorba de un bar cu vin bun, fie că e vorba de un loc în care se deschide o priveliște minunată, fie că e vorba de o călătorie cu autobuzul local.

Citește și:

Articol preluat din ediția de august 2018 a revistei Femeia.
Autor: Corina Matei
Foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns