Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > 20 de lucruri despre lumină

20 de lucruri despre lumină

Iată câteva curiozități despre lumină care să ne lumineze cunoașterea. Lumina este energie. Ea este alcătuită din fotoni, particule mici ce conțin cantități imense de energie. În fizică, lumina este definită ca energie sau radiație electromagnetică.

 1. Ceea ce noi vedem ca lumină este doar spectrul vizibil,  adică partea spectrului electromagnetic detectabilă cu ochiul uman.
 2. Lumina călătorește ca o undă, dar o face foarte rapid, cu aproximativ 300 de milioane de metri pe secundă. Dacă mergi cu viteza luminii, ai înconjura ecuatorul de 7,5 ori pe secundă. Conform teoriilor, viteza luminii este cea mai mare posibilă din univers.
 3. După nenumărate încercări (eșuate), primul care a reușit să determine valoarea vitezei luminii a fost Ole Rømer, în 1676. El a dedus că lumina parcurge o distanță egală cu diametrul orbitei Pământului în 22 de minute. Cu distanțele astronomice cunoscute în acele timpuri, astronomul danez ar fi ajuns la o viteză a luminii de aproximativ 213.000 km/s.
 4. Oamenii nu percep lumina UV, fiindcă lungimea de undă a luminii ultraviolete nu este vizibilă ochiului uman. În schimb, majoritatea insectelor au capacitatea de a vedea razele ultraviolete. Lumina UV este folosită de criminaliști pentru a vedea ceea ce nu se poate percepe cu ochiul liber.
 5. Când lumina cade pe un material, energia acesteia afectează atomii din acel material. În cazul metalului, atomii absorb lumina (de aceea nu poate trece prin el). În cazul sticlei, atomii nu pot absorbi lumina, ceea ce face ca aceasta să pătrundă ușor.
 6. În spațiu este întuneric complet. Ceea ce se vede la călătoriile în spațiu este lumina răspândită de obiectele de acolo.
 7. Luna strălucește fiindcă reflectă lumina de la Soare.
 8. Isaac Newton a definit spectrul vizibil la finele secolului al XVII-lea. Celebrul fizician a observat că o rază de soare care lovește o prismă de sticlă în unghi creează o fâșie de șapte culori vizibile – roșu, oranj, galben, verde, albastru, indigo și violet (acronimul ROGVAIV), aceasta fiind ordinea naturală a culorilor curcubeului. Explicația: culorile trec prin sticlă, dar și prin alte medii, la viteze diferite, ceea ce face să se refracte în diferite unghiuri și să se separe unele de altele. Așadar, motivul pentru care vedem culori diferite este determinat de faptul că fiecare dintre acestea are o lungime de undă diferită.
 9. Luminii îi iau 1.255 de secunde să ajungă de la Pământ la Lună.
 10. Lumina nu se propagă instantaneu, ci îi iau zece minute să ajungă de la Soare pe Pământ, în tot aceste timp străbătând peste 149 de milioane de km.
 11. Lumina călătorește diferit în funcție de mediu – sticlă, apă sau aer. Prin sticlă e cea mai rapidă, iar prin aer încetinește ușor.
 12. Refracția face ca lucrurile să pară mai aproape decât sunt în realitate. Diferența de viteză între lumina care trece prin apă și cea care trece prin aer se traduce astfel: o piscină adâncă de 4 m văzută de la suprafață o percepem ca având doar 3 m.
 13. Razele de soare sunt foarte puternice, acestea pătrunzând până la circa 80 de metri în ocean. La adâncimi de peste 1.000 de metri, în ceea ce poartă numele de «zonă afotică», nu este detectabilă nicio urmă de lumină. Lumina din oceanul planetar este emanată de viețuitoarele care trăiesc în străfunduri.
 14. Energia luminoasă este în permanentă mișcare și, prin urmare, nu poate fi stocată.
 15. Lumina puternică îi face pe unii oameni să strănute. Potrivit studiilor, unu din patru este afectat de acest reflex fotic, care este o afecțiune moștenită. Aristotel punea reacția pe seama căldurii solare reflectate pe nas, dar oamenii de știință de azi susțin că de vină este nervul din craniu responsabil de senzația facială (situat în apropierea nervului optic) ce preia semnalele electrice și transmite creierului senzația de iritare.
 16. Soarele este de fapt alb, dar noi îl vedem galben din cauză trece prin atmosferă, care împrăștie lumina albastră și îi modifică cromatica. Din spațiu, se vede ca o bilă albă, iar de pe Venus, lumina nu poate fi văzută deloc, întrucât atmosfera este prea groasă.
 17. Lumina poate fi controlată în numeroase feluri. O folosim în televiziune, sistemul medical, la aparate de copiat, telescoape, sateliți.
 18. Nu doar licuricii emit lumină, ci și oamenii. De fapt, toate organismele vii au calitatea de a fi bioluminescente, ca rezultat al reacțiilor metabolice, fără ca lumina emanată fie vizibilă. 
 19. Un bec dintr-un oraș californian luminează neîntrerupt din 1901, cu doar câteva întreruperi, când au existat pene de curent.
 20. 2015 a fost Anul Internațional al Luminii și al Tehnologiilor bazate pe Lumină, proclamat de Adunarea Generală a ONU la propunerea organizaţiilor ştiințifice din întreaga lume.

 

Citește și:

 

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr33/18.08.2016
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: 123RF

Comments

comments

Lasă un răspuns