Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > 40 de lucruri pe care le poți face la 40 de ani și nu puteai la 20

40 de lucruri pe care le poți face la 40 de ani și nu puteai la 20

O femeie matură are o certitudine – n-ar vrea să mai aibă din nou 20 de ani. Sigur, tinerețea înseamnă energie, timp liber și lipsă de griji, dar maturitatea îți oferă cele mai de preț arme: încrederea în forțele proprii, conștiința de sine și o listă de priorități foarte bine definite.

Iată o listă cu 40 de lucruri pe care acum le faci cu cea mai mare ușurință:

 1. Nu te mai judeci ca la 20. Îți accepți corpul și tenul și știi că adevărata soluție ca să te simți mereu tânără e să investești în astfel de tratamente faciale de ultimă generație și să nu uiți să te distrezi.
 2. Faci o cafea perfectă la ibric/espressor sau la o cafetieră Moka doar pentru că simți ce e de făcut pentru a obține intensitatea perfectă.
 3. Spui adevărul fără să îți faci grji despre ce cred cei din jur, pentru că știi că nu ai nimic de pierdut.
 4. Te implicit doar în relații sănătoase în care poți fi tu însăți; ai depășit perioada nesiguranței în care te purtai cu mănuși cu absolut oricine doar pentru că nu știai cum îți va influența cariera o anumită atitudine.
 5. Treci cu ușurință peste defectele oamenilor și te bucuri de părțile lor bune; ai ajuns să înțelegi și, mai ales, să apreciezi că suntem diferiți – am crescut și ne-am dezvoltat profesional în fel de fel de medii și prin situații care și-au pus în mod unic amprenta asupra modului în care vedem lumea și ne comportăm.
 6. Gătești orice preparat de care îți e poftă doar cu o rețetă în față sau cu asistența lui Jamie Oliver, direct de pe canalul lui de YouTube.
 7. Îți transformi casa în locul cel mai bun de vizită de Crăciun; îți vezi rudele și prietenii fără să fie nevoie să te deplasezi.
 8. Ești la zi cu plățile administrative. Și chiar dacă nu ești, știi că nu este un capăt de lume iar problema asta va ocupa locul cuvenit în lista priorităților tale.
 9. Ieși afară fără make-up și fără să-ți pese peste cine ai putea da.
 10. Mergi la ginecolog fără să mai simți niciun fel de reticență.
 11. Îți faci programări la psiholog și nu ți-e rușine să spui tuturor despre asta; vorbești despre beneficiile terapiei ca și cum ai vorbi despre ce-ai mâncat la prânz.
 12. Intri în vorbă cu oamenii fără să le mai faci mental o analiză a personalității după cum se îmbracă și cum comunică nonverbal.
 13. Știi să cumperi cel mai bun vin pentru serile în care ești singură acasă și te răsfeți cu o baie cu spumă, un serial și, desigur, un pahar – două din licoarea magică.
 14. Știi cum să faci față refuzurilor fără să o iei personal și asta pentru că ai învățat că efortul își arată roadele abia după ce o persoană refuză să se oprească.
 1. Te poți înconjura de flori ca să beneficiezi de efectele pe care studiile științifice le susțin – reducerea anxietății, îmbunătățirea memoriei și stimularea productivității – fără să îți faci griji că nu ești suficient de responsabilă cât să le ții în viață. În plus, chiar și atunci când pleci de acasă, nu trebuie să-ți faci griji – ai avut timp la dispoziție să te înconjori de prieteni sau de vecini dispuși să le ude.
 1. Te bucuri pentru reușitele celor din jur fără să simți pic de gelozie și fără să se aprindă în tine scântei de competiție. Știi deja că oricine poate face orice își propune, chiar și tu, și atunci nu-ți rămâne decât să feliciți pe cei care și-au propus să obțină ceva și au și reușit. 
 2. Ignori trendurile și porți doar ce știi că îți pune în evidență silueta și te face să te simți bine.  
 3. Ai pierdut șirul celebrităților care domină primele pagini ale ziarelor și revistelor și asta pentru că adevăratele tale modele sunt femei adevărate care schimbă societatea și cresc copiii care pot modela în bine viitorul.
 1. Ignori cu ușurință comentariile răutăcioase; ce să mai, e greu să pui ceva la suflet atunci când ai siguranța că nu ai ieșit din parametrii valorilor după care îți ghidezi întreaga viață iar dacă cineva are o problemă cu asta – în mod clar nu te privește.
 2. Ai certitudinea că ai trecut peste toate fostele relații și te concentrezi exclusiv pe ce simți și ai nevoie în prezent. Nu mai ai nostalgiile și nesiguranța de la 20+ sau 30+ când fiecare ceartă cu iubitul de atunci te făcea să-ți amintești toate momentele bune cu fostul, să dai telefoane pe care le regretai pe urmă sau, pur și simplu, să te comporți nesăbuit.
 3. Știi să-ți susții și să-ți aperi ideile în fața criticii; un lucru aproape imposibil pe vremea când îți doreai să mulțumești pe toată lumea; ai suficientă încredere în tine ca să te asiguri că oamenii te respectă și că nu încearcă să te manipuleze.
 4. Știi când e cazul să iei partea celor care merită și când să îi susții pe cei pe care îi iubești; nu îți ieși din caracter pentru asta iar cei din jur văd în tine autenticitate.
 5. Stai jos la un concert fără să simți că pierzi ceva; ai învățat că nu are sens să te obosești în îngrămădeala din fața scenei, pentru că tot pe ecrane ajungi să vezi cel mai bine reprezentația.
 6. Iei un taxi când pleci de la o petrecere și accepți că nu are sens să te dai brează în trafic la volanul propriei mașini.
 7. Porți căciulă când bate vântul, porți geaca cu protecție împotriva vântului și ploii de fiecare dată când se strică vremea, porți bocancii de zăpadă când își intră iarna în drepturi – toate acestea pentru că ții la sănătatea și confortul tău mai mult decât la impresia pe care o poți lăsa printr-o anumită vestimentație.
 8. Nu-ți mai pui întrebări precum: „oare mă plac oamenii așa cum sunt?“, „oare par suficient de stăpână pe mine în situația x?“, „oare ce pot să fac ca să ader la grupul x?“ pentru că ai ajuns în punctul în care te-ai acceptat așa cum ești și consideri că și ceilalți trebuie să o facă.
 1. Ești eroina iubitului tău/a soțului tău și a copilului tău; ești cea care face lucrurile să se întâmple pentru cei la care ții cel mai mult pe lumea aceasta.
 2. Știi ce înseamnă să fii independentă și, mai ales liberă; îți acorzi măcar o dată pe an un city break cu prietenele.
 3. Știi ce înseamnă frumusețea pentru tine: o vizită la un hipodrom și interacțiunea cu cei mai frumoși cai, o excursie în natură, o vizită la o galerie de artă și, mai ales, ce te face fericită.
 1. Ai ajuns la înțelepciunea de a conduce în parametrii limitării de viteză; ai învățat că o viteză mai mare nu te va duce cu mult mai departe, ci doar îți crește șansele să ai parte de un accident.
 2. Renunți cu ușurință la prietenii care nu merită efortul. Ai descoperit că există prietenii a căror durată de viață nu merită să o prelungești dacă lucrurile nu se întâmplă natural.
 3. Stai departe de dramă. Ai învățat să oprești elegant orice degenerare a unor momente delicate. Ești diplomată și știi să te scutești pe tine și pe ceilalți de clipe neplăcute.
 4. Nu te mai cenzurezi. Nici măcar în fața părinților tăi. Știi că respectul presupune mult mai mult decât alegerea atentă a cuvintelor iar o înjurătură inocentă te umanizează mai degrabă decât îți strică reputația în fața părinților.
 1. Ai înlocuit loțiunea autobronzantă cu loțiuni și creme cu factor de protecție solară care îți mențin pielea fină, sănătoasă și, mai ales, tânără.
 1. Îți atrag atenția bărbații deștepți mai degrabă decât bărbații frumoși. Era timpul!
 2. Ți-e ușor să spui „nu“ și să îți vezi de priorități.
 3. Sari peste o oră de antrenament în sală ca să faci o plimbare în parc sau prin oraș; ai înțeles că organismul și psihicul tău nu au nevoie doar de mișcare între patru pereți ci și de contact cu oameni în contexte neașteptate.
 1. Ai încetat să încerci să fii perfectă. Te bucuri de viață cu adevărat pentru că știi că totul se rezumă la ce poți să faci mai bine cu timpul tău în niște contexte date pentru sufletul tău și nu pentru satisfacția celorlalți.
 2. Ai renunțat la așteptări și ai îmbrățișat prezentul și gestionarea lui cu înțelepciunea și cu resursele pe care le-ai acumulat.
 3. Te adaptezi la schimbări cu ușurință. Și asta doar pentru că experiența te duce intuitiv către găsirea unor soluții chiar și în cele mai dificile situații.

 

Suntem convinși că lista noastră este scurtă în comparație cu trasformările grozave prin care trec femeile în 40 de ani. Așa că te invităm să ne împărtășești propriile învățături.

 

Sursa foto: shutterstock.com, Copyright: Kinga

Comments

comments

Lasă un răspuns