Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Cinque Terre, 5 raiuri pe pământ

Cinque Terre, 5 raiuri pe pământ

Într-un colț al Italiei, stă ascuns un vechi paradis colorat, de o frumusețe aparte, amplificată de timpul care pare că se scurge mai încet.

Cinque Terre e o oază de relaxare într-un parc natural impresionant de pe țărmul Mediteranei. Parte a provinciei Liguria, cele cinci sate de pescari ale complexului au intrat în patrimoniul UNESCO datorită istoriei și peisajelor lor.

Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza și Monterosso al Mare sunt cele cinci sate construite în stâncă și înșirate pe malul abrupt al Mării Ligurice.

Așezări-surori

Venind din Toscana, poți face un traseu de neuitat prin Cinque Terre. Dacă ai suficient timp și energie, îți recomand să alegi drumul prin parcul natural pentru a trece dintr-un sat în altul.

Riomaggiore este cea mai sudică așezare, unde casele parcă sunt construite una peste alta și lipite de panta abruptă a versantului. Aici vei descoperi multe monumente vechi, chiar și un castel din anul 1200. Chiar dacă a devenit o ruină erodată de ploaie şi vânt, sătenii au transformat interiorul său în cimitir. Cea mai animată parte a satului este strada principală, unde vei găsi cafenele, baruri, gelaterii, dar și locuri unde se vând produse tradiționale. Străduțele pietruite te duc sus, la biserică, de unde poți vedea zona din altă perspectivă.

Manarola, cel mai mic sat al zonei, iese în evidență prin poziționarea sa pe stâncă, prin culorile mult mai vii ale caselor, dar și prin portul plin de bărcile localnicilor. Singura stradă existentă se termină în mare – așadar, dacă vrei să ajungi în port, este impo­sibil să te rătăcești. Pentru pasionații de înot, Manarola are un loc de basm: un mic golf cu stânci, de unde poți sări direct în apele albastre.

Corniglia, prea sus ca să aibă ieșire directă la mare, îți testează teama de spații strâmte: multe străzi nu au mai mult de doi metri lățime! Este cel mai bine păstrat dintre cele cinci sate și încă este apărat dinspre mare de amintirea unei fortificații genoveze. Aici te cuceresc aerul pitoresc și priveliștea minunată spre mare. Tocmai de aceea este locul ideal în care să cauți cazare.

Vernazza este preferatul turiștilor datorită plajei cu apă mică la mal și portului natural. Dar nu te aștepta să găsești nisip fin, fiindcă nu e specificul locului! O să vezi că pe Via Roma, strada principală, dai de agitație și aglomerație continuă. Dacă alegi să cobori, vei trece printr-un tunel săpat în stâncă și vei ajunge la mare. Vizitează Piazza Marconi de la malul Mediteranei și admiră biserica gotică Santa Margherita, veche din 1318, care domină satul. Apoi rezervă-ți câteva momente pentru a contempla peisajul de pe dig.

Monterosso al Mare se așază pe un relief domol, lucru ce i-a permis o dezvoltare rapidă. Astăzi, satul e împărțit de un tunel pietonal prin care treci din centrul istoric în partea nouă, cu hoteluri și clădiri moderne. Orașul vechi este și el destul de aglomerat, mai ales Piazza Garibaldi, unde găsești restaurante, magazine de suvenire și faimoasele gelaterii. Marele avantaj al satului este plaja întinsă, străjuită de palmieri.

Ce să faci

Cinque Terre oferă aventură pe traseele de cățărat. Înainte să ajungi, verifică dacă sunt deschise! Fă o plimbare pe faimoasa Via dell’Amore, un drum săpat în stâncă, de unde poți asculta tumultul mării.

Transport

Între sate, accesul cu trenul e comod și se face în numai cinci minute. Pe hartă, potecile par de mici dimensiuni, însă ia în calcul înălțimea munților. Dacă îți permiți, alege barca drept mijloc de transport. Indiferent cum combini modalitățile de transport între sate, ia în considerare că în Corniglia, dacă ajungi cu trenul, din gară trebuie să urci 365 de trepte până în sat. Dacă vrei să le eviți, ia autobuzul!

Citește și:

Inima Transilvaniei

Vacanta pe nisip andaluz

Articol preluat din ediția de august 2015 a revistei Femeia.

Autor: Corina Matei

Foto: Guliver/Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns