Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > 7 beneficii surprinzătoare asupra sănătății pe care le are lemnul din propria ta casă

7 beneficii surprinzătoare asupra sănătății pe care le are lemnul din propria ta casă

Lemnul are câteva beneficii surprinzătoare asupra sănătății tale.

O organizație nonprofit din Australia, numită Planet Ark, a realizat o amplă campanie, numită „Make it Wood”, și a redactat, totodată, un amplu raport prin care evidențiază beneficiile lemnului asupra organismului uman.

Până în prezent, cele mai cunoscute beneficii ale lemnului asupra sănătății noastre erau:

  • Generarea stării de fericire și creșterea stimei de sine;
  • Creșterea capacităților cognitive;
  • Scăderea răspunsului la stres, a tensiunii arteriale, a numărului de bătăi ale inimii și a nivelului de colesterol din organism.

Iată care sunt, pe scurt, cele 7 beneficii ale lemnului asupra sănătății tale și ce informații ne oferă în plus raportul redactat de Planet Ark:

Beneficiile asupra organismului

Un studiu japonez a comparat răspunsurile inițialeale 14 persoane care stăteau în două camere: una avea lambriuri de lemn, iar pereții celeilalte erau placate cu „lambriuri” din oțel. Subiecții au fost așezați cu fața către pereții din lemn sau din oțel, iar cercetătorii au arătat că lambriurile din lemn, precum un astfel de model de lambriu pentru exterior, au dus la scăderea tensiunii arteriale, în timp ce expunerea la lambriurile din oțel a dus la creșterea valorilor acesteia.

Un studiu austriac a comparat bătăile inimilor a 30 de persoane care au dormit într-un pat din lemn natural, precum și într-un pat din imitație de lemn, timp de trei săptămâni. Atunci când au dormit în patul din lemn natural, subiecții au avut, zilnic, cu 3.500 de bătăi de inimă mai puțin decât în perioada în care au dormit în patul din imitație de lemn.

Un alt studiu, efectuat pe o durată de un an, a examinat 36 de elevi cu vârstele curpinse între 13 și 15 ani. Unii dintre ei studiau într-o sală de clasă cu mobilier din lemn, în timp ce alții învățau într-o sală de clasă fără un astfel de tip de mobilier. Cei care se bucurau de prezența lemnului înregistrau o rată mai mică a bătăilor inimii și erau mai puțin stresați în timpul interacțiunilor cu profesorii.

Mai mult decât atât, produsele din lemn dintr-o încăpere îmbunătățesc calitatea aerului din interior prin reglarea umidității. Astfel, lemnul absoarbe excesul de umiditate din aer și îl eliberează atunci când aerul este foarte uscat.

Beneficiile asupra creierului

Comportamentul și starea de sănătate a 44 de bătrâni din Japonia aflați într-un azil, care foloseau multe obiecte din lemn, au fost comparate cu cele manifestate de alți bătrâni, aflați într-o situație similară, dar care nu foloseau obiecte din lemn. Studiul a arătat că utilizarea obiectelor din lemn de către bătrâni a dus la creșterea interacțiunilor dintre aceștia (spre exemplu, erau mult mai vorbăreți), la o stare emoțională mult mai bună și la un mai mare grad de optimism.

Un studiu canadian a arătat că textura și culoarea lemnului generează în rândul privitorilor senzații de „căldură”, „confort” și „relaxare”, adică cele trei emoții direct responsabile de reducerea stresului, a anexietății și a timpului de recuperare pentru persoanele internate în spitale.

Un alt studiu efectuat în Noua Zeelandă a arătat că oamenii sunt mult mai dispuși să lucreze într-o companie în ale cărei birouri se află multe elemente de mobilier din lemn decât într-o companie din care lemnul lipsește. Prin urmare, lemnul este benefic chiar și la locul de muncă, ducând la creșterea satisfacției angajaților cu privire la compania pentru care lucrează.

Foto: shutterstock.com/Voyagerix

Comments

comments

Lasă un răspuns