Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > A fi eco, de la moft la necesitate

A fi eco, de la moft la necesitate

cum sa fii eco

Acum 10-15 ani, multe persoane strâmbau din nas când auzeau că vreo vedetă are un trai eco. Ce mai înseamnă și asta? Renunță la tv, se mută la țară, își crește propriile legume și își face propriile haine? Ușor-ușor, însă, pe măsură ce informațiile despre acest „curent” au început să se răspândească, oamenii și-au dat seama că nu e vorba doar de un moft ciudat, ci de o adevărată necesitate. În plus, treaba nu e atât de radicală precum am exemplificat mai sus, ceea ce a liniștit multe persoane.

Iată câteva dintre lucrurile pe care le poți face pentru a fi mai eco.

Lasă mașină în garaj

De acord, mașina proprie e mult mai confortabilă decât transportul în comun, iar multe persoane pe tendința de a te refugia în automobil de fiecare dată când trebuie să se deplaseze, chiar și numai pentru a merge la magazinul din colț după trei mere. După statisticile Institutului Mediului, 50% din drumurile cu mașina nu sunt mai lungi de 3 km, iar 20% au chiar sub 1 km. Dn păcate, automobilul e responsabil de 26% din emisia de carbon, care cauzează încălzirea planetei. Soluția e să mergi mai des pe jos, să folosești transportul în comun sau să utilizezi o bicicletă.

Câștig pentru planetă: reducând distanțele parcurse anual cu mașina, îți reduci contribuția la emisia de gaze poluante, vinovatele principale pentru efectul de seră.

Câștig estetic: renunțând la stilul de viață sedentar, vei avea o siluetă mai frumoasă.

Scurtează băile sau fă doar duș

Factura de întreținere stă mărturie: să umpli o cadă cu apă fierbinte e consum de energie, nu glumă! Pentru a o crea se utilizează în principal combustibil nuclear, cărbune, gaz și hidrocarburi. Toate astea nu-ți evocă nimic? Ba da. Cu excepția combustibilului nuclear, care nu emite gaze cu efect de seră, dar produce deșeuri foarte poluante. Dacă ideea de a renunța complet la băi în favoarea dușurilor rapide nu te atrage, cel puțin scurtează-le.

Câștig pentru planetă: producția de energie se adaptează la consum, deci, reducându-l, eviți pornirea câtorva centrale. Metaforic vorbind.

Câștig estetic: vei avea o piele mai fermă și întinsă; din păcate, după băile fierbinți, pielea se lasă.

Consumă mai multe alimente locale, de sezon

Să spui că în fiecare sâmbătă dimineață faci piață cumpărând numai produse bio dă bine la un dineu monden, dar are un efect benefic și asupra mediului. Agricultura biologică nu încearcă să facă să crească fragii în februarie sau să aducă un măr la maturitate în opt zile. În plus, cumpărând alimente din țară, nu din străinătate, ajuți la reducerea emisiilor de carbon.

Câștig pentru planetă: eviți că pământul, aerul și apele să fie saturate cu particule chimice; reduci efectul de seră.

Câștig estetic: antioxidanții naturali din alimentația cotidiană sunt apreciați pentru efectele benefice, inclusiv cele anti-îmbătrânire.

Citește și:

Sursă foto: Pexels

Comments

comments

Lasă un răspuns