Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Ai grijă ce postezi pe rețelele de socializare!

Ai grijă ce postezi pe rețelele de socializare!

Rețelele de socializare au devenit parte din viața noastră. Cu ajutorul lor ținem legătura cu prietenii, cu rudele aflate la sute de kilometri distanță, ne ocupăm timpul liber și suntem la curent cu ce fac cunoștințele noastre. Dar, în plus, de multe ori reușim să ne facem remarcate și să ne angajăm prin intermediul lor. Alteori, fără să ne dăm seama, facem gafe care ne pun siguranța și chiar identitatea în pericol!

Ca să-ți revizuiești puțin profilurile și să ai grijă de imaginea ta, îți voi spune ce NU trebuie să faci vreodată pe două dintre cele mai folosite rețele de socializare din România: LinkedIn și Facebook.

Pe LinkedIn

Aici lucrurile sunt simple, dar delicate în același timp. LinkedIn este o rețea profesională și îți poate fi de mare folos pentru angajări sau colaborări.

Niciodată, dar niciodată să nu minți în CV-ul tău. Profilul tău de LinkedIn este un CV care poate fi vizualizat de potențiali angajatori. Să minți în CV spunând că ai făcut ceva ce nu ai făcut nu te poate pune decât într-o lumină foarte proastă la momentul adevărului.

Dacă vrei să te angajezi cu ajutorul acestui profil, ai grijă să fie completat în proporție de peste 80%. Angajatorii vor să știe cât mai multe despre studiile tale, locurile de muncă anterioare, certificări, aptitudini și hobby-uri.

La hobby-uri, treci peste clișeele „lectura și călătoriile“. Chiar dacă îți plac aceste activități, toată lumea le menționează. Îți place să faci handmade? Scrie! Îți place să practici un anumit sport? Scrie! Îți place să pictezi sau să cânți la vioară? Ia uite câte hobby-uri poți avea!

Nu cere unei persoane pe care n-o știi foarte bine să te recomande pentru aptitudinile tale! Dacă simți că ai nevoie de acest lucru, apelează numai la oamenii foarte apropiați sau apucă-te să-i recomanzi tu pe alții, oameni cărora le cunoști abilitățile, și așteaptă! Sigur vei primi și tu câteva recomandări la schimb.

Nu-ți întreba contactele dacă te pot angaja la firma unde lucrează. Numai conducerea poate decide acest lucru, iar recrutările se fac prin departamentul HR. Așa dar, cel mult le poți cere adresa de e-mail de la Resurse umane, dacă nu este deja publică pe site-ul companiei. Dacă este deja acolo, nu o mai cere, fiindcă o să pari nedocumentată.

Nu trimite nimănui mesaje cu alte subiecte decât cele profesionale. LinkedIn nu este nici Facebook, nici Tinder, nici grup de discuții libere.

Pe Facebook

Fiind o rețea de socializare destul de personală, mulți nu mai văd limita dintre ce se poate publica și ce nu și se simt în largul lor arătând orice detaliu din viața proprie.

Nu adăuga în lista ta persoane pe care nu le cunoști în viața reală. În principiu, dacă nu lucrezi cu liste de confidențialitate, oamenii pe care-i accepți ca „prieteni“ au acces la toate informațiile despre tine. Și nu știi cui i le oferi…

Nu publica sub nicio formă date care țin de securitatea ta personală și financiară, adică adresele, numărul de telefon, data nașterii completă, buletinul sau alte acte oficiale. Toate aceste documente îi ajută pe criminali să-ți fure ușor identitatea.

Nu urca biletul de avion sau orice document care are cod de bare ce poate conține date sensibile. Dacă publici codul de bare, hackerii îți pot fura cu ușurință călătoria (pe lângă datele tale personale) sau pariul câștigat, de exemplu.

Nu face public, mai ales când locuiești singură, că te afli în vacanță. Și, mai ales, pentru cât timp ești plecată. E ca o invitație adresată hoților! Mărginește-te la câteva poze pe care le pot vedea doar prietenii (dacă ai respectat regula 1), fără să specifici dacă ai fost sau încă ești acolo.

Nu folosi un limbaj grosolan și evită atacurile la persoană. Nu uita, ceilalți pot vedea ce comentezi și riști să te alegi cu o părere foarte proastă din partea lor, care se îndreaptă greu. Fii cu bun-simț, iar dacă ai o problemă cu cineva, discută frumos în privat.

Nu arăta tuturor poze de la petreceri. Cu toții ne distrăm. Dar nu e cazul să ne arătăm lumii întregi nici băuți, nici extrem de obosiți ori cu machiajul puțin întins. Așa că un status de tipul „A fost cea mai tare petrecere + poză“ nu are ce căuta în profilul tău. Dacă ai prieteni care nu înțeleg asta, activează-ți opțiunea de revizuire a etichetelor.

Pozele cu bebeluși/copii. Sunt un subiect mai sensibil, deoarece fiecare părinte se mândrește cu puiul ei. Însă nu exagera. Ai grijă de imaginea lui, oricât de mic ar fi, și nu-l mai pune în situații stânjenitoare pe Facebook. Ceea ce pentru tine poate părea drăgălaș nu e pentru alții!

Nu-ți da cu părerea în domenii în care nu te pricepi. Lasă doctorii, avocații, sociologii sau economiștii să-și facă treaba. Evident, nimeni nu-ți ia dreptul la liberă exprimare, dar nu da cu parul că „e așa“, când nu este cazul. O exprimare mai elegantă ar fi: „Am citit un articol scris de avocatul X că legea Y afectează…“ sau „Studiile Z arată că medicamentul acesta nu are efecte adverse + linkul.“ Te face să pari credibilă, documentată și rezervată.

Nu te plânge de job! Mulți au fost dați afară din cauza statusurilor nepotrivite de pe Facebook. Încearcă să-ți rezolvi problemele intern, fără să afle toți colegii și șefii. Dacă nu poți, caută-ți alt loc de muncă. Să-ți plângi de milă sau să-ți înjuri șeful pe profil nu îți creează o imagine favorabilă nici pentru actualul angajator, nici pentru cel viitor.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de aprilie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Corina Matei
Foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns