Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Banatul Montan dezgolit de secrete

Banatul Montan dezgolit de secrete

Băile Herculane cu izvoarele sale termale, Poiana Mărului într-un cadru natural pitoresc cu cel mai pur aer din Banat, Munții Semenic cu brazii săi seculari și cu crestele unduioase fac din acest teritoriu o adevărată oază de relaxare.

A fost stăpânit de austrieci timp îndelungat și vizitat de străini încă din epoca medievală. Acum e timpul nostru să-i redescoperim istoria și frumusețile păstrate cu sfințenie. Dacă nu ai ajuns până acum în Banatul Montan, dă-mi voie să-ți prezint câteva dintre locurile care te așteaptă!

Prima cale ferată montană

Iubită de localnici, fascinantă pentru turiști și o reală bucurie pentru copiii de toate vârstele, prima cale ferată montană din România (și a doua din Europa) leagă Anina de Oravița încă din 1863. Construită să transporte cărbuni din minele din munți până la Dunăre, porțiunea de munte a căii ferate are 34 km, 10 viaducte și 14 tuneluri săpate în stâncă manual, cu dalta și ciocanul. Supranumit și Semeringul Bănățean, traseul vechi de peste 150 de ani se face cu o locomotivă istorică, într-o plimbare de aproape două ore prin păduri pline de vegetație, pe platouri cu priveliști montane și pe lângă stânci care aproape că ating vagonul.

Orașul Premierelor

Oravița n-a ieșit până acum în evidență ca fiind o destinație turistică. Însă noua strategie de promovare lansată de autoritățile locale cu ocazia Centenarului promovează ceea ce este cu adevărat important: aici s-a făcut prima cale ferată de pe teritoriul actual al României, s-a ridicat primul furnal din industria tehnicii românești, s-a construit primul teatru din spațiul cultural românesc, s-a înființat prima farmacie montanistă și a funcționat prima monetărie modernă. Vizitează întâi Teatrul Vechi „Mihai Eminescu”, o copie la scară mică a Burgtheater-ului din Viena. Inaugurat la 1817, este primul teatru din țară și cel mai vechi din sud-estul Europei! În acele vremuri, o piesă de teatru ținea și șapte ore pentru că, după pauză, fiecare act era tradus în mai multe limbi, fiind un oraș în care predominau străinii. Apoi, du-te la Farmacia Knoblauch, cea mai veche farmacie minieră din România, deschisă în 1763. Odată ce-i treci pragul, intri în universul epocii prin mobilierul original, instrumente farmaceutice, casa de marcat antiefracție cu manetă de zi sau de noapte – pentru dublarea prețului serviciului, etichete, rețete, recipiente și tratate de specialitate din perioada 1682-1950.

Pata turcoaz din mijlocul pădurii

Lacul Ochiul Beiului din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița este o curiozitate a naturii: cu un diametru de doar 20 de metri și o adâncime de câțiva metri, are o culoare nemaiîntâlnită: un albastru deschis, viu, clar. Este alimentat permanent de izvoarele ce țâșnesc cu putere dintre stâncile de pe fundul lacului. Legenda spune că lacul a luat ființă din lacrimile unui tânăr a cărui iubită a fost ucisă cu cruzime, iar lacul are culoarea ochilor săi.

Printre locomotivele cu abur

În 1872, la Reșița este produsă și prima locomotivă cu abur de pe teritoriul României: Resicza. A deservit linia Reșița-Secu timp de 90 de ani, trăgând vagoane pline cu cărbune! La Reșița au fost fabricate aproape 1.500 de locomotive cu aburi. Producția lor a încetat după aproape un secol, mai exact în anul 1964, când s-a trecut la tehnologia Diesel. Astăzi stă mărturie Muzeul Locomotivelor cu Abur, unde, la intrare, stă pe un piedestal chiar Resicza. Este cel mai mare muzeu de locomotive din România și printre cele mai mari din Europa! Instituția a luat ființă în 1972 din piese salvate de la casare. Astăzi are 14 locomotive produse la Reșița, una în Austria și una în Germania.

Peștera Comarnic

Un adevărat monument al naturii, Peștera este a doua ca lungime din Banat. Situată pe trei niveluri (fosil, subfosil și activ), impresionează prin mărimea și formele decorațiunilor create de natură, fiind considerată una dintre cele mai frumoase peșteri din România. Înăuntru se pot vizita Orga Mare, Muzeul, Zidurile Chinezești, Sala de Cristal sau Fântâna lui Pluton.

Cheile Nerei

Cele mai lungi chei din România (22 km) și cele mai spectaculoase din Banat oferă oricărui turist o experiență unică. În chei există trei trasee turistice care poartă călătorul pe plaiuri mai puțin umblate, către diferite obiective naturale (Lacul Dracului, cascadele Beușniței, Cascada La Văioagă sau Sfinxul Nerei). Traseele urcă deasupra râului, traversează tuneluri săpate în stâncă, trec peste podețe și prin vaduri, fiind o adevărată delectare pentru iubitorii de natură.

Plus!

Bigăr este cascada care a intrat în atenția turiștilor după ce o publicație străină a inclus-o într-un top al celor mai frumoase căderi de apă din lume. În ultimul an, peste 100.000 de turiști s-au oprit aici.

Relaxare sau petrecere?

Lacul Gozna te așteaptă cu cel mai frumos ponton din Semenic, în Văliug. Locul este o feerie, ideal pentru plajă și înot. Iar seara se transformă într-una dintre cele mai faimoase discoteci din tot Banatul.

Toate obiectivele din Banatul Montan sunt puse pe hartă la app.banatul-montan.ro/

Citește și:

 

Articol preluat din ediția de septembrie 2018 a revistei Femeia.
Autor: Corina Matei
Foto: Corina Matei

Comments

comments

Lasă un răspuns