Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Bogdan Mirică: Nu există mașina perfectă

Bogdan Mirică: Nu există mașina perfectă

E pasionat de mașini, de avioane, veliere și tot ceea ce înseamnă tehnic și meșterit, iar acum a trecut de la presa scrisă la televiziune.

Și nu oricum, ci într-o emisiune în care jurnalistul Bogdan Mirică ne prezintă mașini, La Volan, difuzată la Digi24 în fiecare sâmbătă de la 11.30. Consideră că, în traficul nebun de la noi, ar fi necesar să zâmbim mai mult. Iar cu blondele la volan spune că este… răbdător. Ca să știți mai multe despre el și  pasiunile lui, ar trebui să-l urmăriți și pe www.bogdanmirica.ro sau pe instagram @bogdan_mirica.

Cum a fost trezirea cu volanul în mână, prima dată?

Năucitoare. Țin minte că am condus mașina tatălui meu și, la plecarea de pe loc, am smucit-o cam tare. Era o Dacie cu un motor modest, dar mie mi s-a părut că plecarea aia de pe loc m-a lovit în moalele capului.

Dar exemenul pentru permis?

Îmi amintesc că am fost destul de stresat, iar în ziua examenului aveam cele mai mari emoții din lume. Poate de aceea nici nu am trecut proba orașului de la prima încercare.

Circuli mult prin București cu mașina?

Deși mi-aș dori să nu o fac atât de mult, trebuie. Sunt zile în care fac și 100 de kilometri prin București, dar încerc să evit orele de vârf. La polul opus sunt zilele în care mașina e doar o uriașă piesă de mobilier în parcare. Asta, pentru că îmi place să iau orașul la picior și să ating numărul de pași pe care mi-l propun în fiecare zi: 10.000.

În afara motoarelor puternice și a mirosului de benzină arsă, ce alte lucruri preferi?

Îmi place mult să călătoresc, să descopăr rutina locurilor pe care le vizitez și, neapărat, mâncarea specifică zonei. Tot în registrul călătoriilor pot spune că intră dragostea mea pentru zbor: îmi plac avioanele și mă fascinează indiferent că sunt la sol sau în aer.

Idila cu lumea auto nu te limitează ca jurnalist?

Nu mă limitează, ba chiar îmi deschide noi orizonturi. După cum spuneam mai sus, idila asta cu lumea auto îmi permite să descopăr locuri noi și oameni cu povești fantastice. De aici se nasc articole despre locurile unde călătoresc și interviuri cu oameni pe care ai ocazia să-i întâlnești doar o dată în viață. Așadar, consider că nu mă limitează, ci chiar mă ajută să cunosc o mulțime de lumi diferite.

Ai schimba mașina cu bicicleta sau cu mersul pe jos?

Îmi place ideea deplasării cu bicicleta și mi-aș dori ca Bucureștiul să se transforme din Micul Paris în Micul Amsterdam când vine vorba de trafic. Știm cu toții cât de congestionat este Parisul și cât de bike-friendly este Amsterdamul. După cum spuneam, schimb deseori mașina cu mersul pe jos. Și aș face la fel cu bicicleta. N-aș putea să renunț însă definitiv la mașină.

Trebuie să fii bărbat ca să te pricepi la mașini?

Nu cred că e o regulă. E o pasiune pe care o poate descoperi oricine. Nu cred că există meserii sau pasiuni dedicate strict bărbaților. Cunosc câteva femei care sunt la fel de pasionate de mașini ca mine.

Cum te înțelegi și cum comunici în trafic cu blondele de la volan?

Recunosc că nu sunt tocmai un monument de răbdare. Dar, atunci când văd o doamnă sau o domnișoară la volan, mai ales cu semn de începător, o forță necunoscută mă potolește imediat. Încerc să fiu îngăduitor și să zâmbesc. Cred că în traficul nebun și haotic de azi e foarte important să ne zâmbim mai mult.

Ce mit al mașinii ar trebui demontat?

Al mașinii perfecte. Nu există mașină perfectă. Încă nu s-a inventat, oricât de avansată e tehnologia. Există mașina potrivită pentru nevoile noastre. Până la perfecțiune mai e însă cale lungă.

Mașina ta e doar a ta?

Aici răspund cu un DA cât se poate de clar și răspicat. Nu-mi place să-mi las mașina pe mâinile altcuiva.

Ce presupune a te specializa, ca jurnalist, pe nișa auto?

Cred că trebuie să fii extrem de exigent cu ce iese din penița stiloului tău. Și, bineînțeles, să fii frate cu gramatica. Trebuie să-ți placă mașinile și să nu le privești doar ca pe niște obiecte. Trebuie să trezească în tine niște trăiri, niște emoții și, obligatoriu, să-ți facă pielea de găină. Nu în ultimul rând, e nevoie de un background al industriei auto și de câteva noțiuni tehnice.

Ești curajos?

Îmi place să cred că sunt. Deși a fost un moment în care mi-a fost teamă. Eram pe fostul circuit de Formula 1 din Istanbul, la volanul unui Porsche 911 GT3 RS, una dintre cele mai terifiante mașini pe care le-am condus. În linia dreaptă, la peste 250 de kilometri pe oră, m-am temut să accelerez mai departe, de teamă că nu mă pot opri înainte de virajul strâns pe care abia îl vedeam. Aiurea! Mașina aia e fantastică și ar fi trebuit să am mai multă încredere în ea. Surprinzător, pot spune că doza de curaj nu m-a părăsit pe Transfăgărășan, când a trebuit să țin în frâu un Lamborghini Huracan.

Te îmbraci sport? Cât timp îți iau cumpărăturile?

Încerc să mă îmbrac comod și cu o doză de umor. În dulapul meu se găsesc multe tricouri vesele sau cu mesaj, dar și unele extrem de simple, minimaliste. Sunt foarte importanți pantofii sport, care mă ajută atunci când am plecări pe distanțe lungi. Tocmai de aceea caut unii care să se poată potrivi la orice fel de ținută: și sport, dar și ceva mai serioasă. Recunosc că pierd destul de mult timp când îmi caut haine. Sunt însă cel mai fericit atunci când dau peste ceva care îmi place, deși nu plecasem pregătit să cumpăr ceva.

I-ai făcut cadou cuiva o mașină?

Da, s-a întâmplat și asta. Am un prieten îndrăgostit de cam tot ce produce brandul Porsche. Așa că, atunci când am avut ocazia, n-am ezitat să-i ofer un Porsche Cayenne. La scara 1:43. S-a bucurat foarte mult de machetă.

Lumea ta dincolo de universul auto:

Cred că lumea mea dincolo de mașini ar fi undeva pe o plajă cu nisip fin, apusuri de poveste și o apă limpede. Și neapărat un velier, ca să substituim mașina.

♥ În traficul nebun de azi, e foarte important să ne zâmbim mai mult.

 

 

 

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns