Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Calatorie in Tara Sfanta

Calatorie in Tara Sfanta

Tel-Aviv („dealul primaverii” in ebraica), bate la ochi de la distanta cu zgariie-norii si hotelurile exclusiviste. Mall-uri, piete exotice, plaje aurii cu nisip fin, muzee, galerii – un melanj de ambianta mediteraneana, cu palmieri, gradini fastuoase si fatade ascutite de modernism.

„Bazarul de purici”, adica targul de vechituri, e undeva mai la periferie. In cartierul evreilor ultra-religiosi barbatii poarta niste palarii imense – un fel de cutie de pantof imbracata in stofa neagra. In zona de circiumi exista bombe rusesti si restaurante romanesti, iar cartierul artistilor, cu acoperisul rosueste plin de locuri boeme.

Jaffa (vechiul Tel Aviv si cel mai vechi port al lumii) abunda in studiouri si galerii de arta (la mansarda traiesc artistii), magazine cu bijuterii si obiecte pretioase. Femei israeliene pasesc domol pe stradutele inguste. De cele mai multe ori sunt insotite de un copil care alearga bezmetic. Seara, gradinile si aleile romantice sunt luminate si efectul e impresionant.

Vreme de luat la puricat pravaliile
E o dupa-amiaza calduta, tandra si ceva mai prietenoasa cu turistul european. Cu doi dolari poti lua un taxi ca se te duci in bazar. In centru, preturile sunt cel putin duble, singurele locuri de cheltuit omeneste sunt pietele si strazile bantuite de negustori ambulanti.

  • Moneda nationala e seche-ul. Un dolar se schimba pe 4.5 de seche, iar un euro pe 5.5.

Atunci cand intri intr-o pravalie se spune Shalom (inseamna pace). In pravalie, doar o singura privire este suficienta pentru a nu mai scapa de vanzatori. Targuiala e sfanta! Uneori alearga dupa o persoana pret de 2-3 minute, pana cedeaza unul dintre ei.

Geografie de paradis regasit
Ierusalimul rasare din mijlocul dealurilor Iudeei. Loc Sfant pentru evrei, crestini si musulmani, orasul e un amalgam de civilzatii. Emotia o resimt toti crestinii care pasesc pe Locurile Sfinte, urcand Golgota pe urmele Mantuitorului sau plecandu-se pentru a saruta locurile Nasterii si Invierii Sale.

De sapte ori mai sarata decat oceanul, Marea Moarta contine aproape o treime substante solide.Namolul negru cu proprietati terapeutice, hotelurile sofisticate, palmierii cu vedere la mare, fac minuni pentru trup si suflet.

In exoticul Eilat, oras-statiune luxos, e sezon turistic 365 de zile pe an. Marea Rosie e un paradis al amatorilor de scufundari. Observatorul subacvatic – un fel de acvariu urias construit sub nivelul marii – permite vizitatorilor, adapostiti de pereti de sticla, sa se studiaze reciproc cu zeci de specii de pesti inotand in libertate totala printre corali.

Comments

comments

Lasă un răspuns