Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Cele 7 chakre, echilibru și energie

Cele 7 chakre, echilibru și energie

Cele 7 chakre, echilibru și energie – Întregul univers este creat din energie, iar corpul nostru nu este o excepție. Înainte de apariția tehnologiei moderne și a științei așa cum o cunoaștem astăzi, culturile străvechi știau că toate ființele vii sunt însuflețite de o forță vitală.

Această forță vitală pune în mișcare  totul și se manifestă prin centre de energie din interiorul nostru, denumite chakre. Energia spiralată străbate șapte centri din corp, începând de la baza coloanei vertebrale și urcând până în creștet. La o persoană echilibrată și sănătoasă, cele șapte chakre principale oferă cantitatea de energie suficientă pentru fiecare parte a corpului, minții și sufletului individului.

Corectezi ce e greșit

Dacă una dintre chakre este prea deschisă și se rotește prea rapid sau dacă, dimpotrivă, este închisă și se mișcă prea lent, sănătatea are de suferit. Cunoașterea celor șapte chrake și a calităților și energiilor specifice ne ajută să fim în acord cu ciclurile energetice naturale ale corpului, astfel încât să devenim propriii noștri doctori. Informațiile pe care le aflăm în acest fel ne ajută să corectăm dezechilibrele fizice, emoționale și spirituale legate de fiecare chakră în parte.

Chakra este un cuvânt sanscrit care se traduce literal prin roată. Forța vitală sau prana se mișcă în interiorul corpurilor noastre circular, nu liniar, prin învârtire.

Conșientizează

Înainte de a afla mai multe despre chakre, poți face un mic exercițiu de percepere a lor. Mai întâi, așază-te confortabil într-o cameră liniștită și respiră profund de câteva ori. Lasă tensiunea să părăsească corpul și sufletul. Fii prezentă în acest moment, în corpul tău. Apoi orientează-ți atenția spre baza coloanei vertebrale și imaginează-ți o lumină roșie care se rotește. Simte-o cum pulsează și se rotește cu fiecare respirație. Apoi mută atenția spre zona situată la două degete sub buric. Simte lumina caldă și portocalie care se rotește aici. Observă cum se învârte cu fiecare respirație.

Orientează-ți atenția spre zona aflată la două degete deasupra buricului. Observă aici lumina de un galben intens care se învârte. Mergi mai departe cu atenția spre centrul pieptului, unde se învârte o lumină de un verde strălucitor. Când ești emoționată sau ceva te mișcă, de obicei pui mâna pe această zonă.

Conectează-te cu acest loc. Apoi orientează-ți atenția spre gât, în adâncitura dintre clavicule. Imaginează-ți o lumină de un albastru strălucitor care se rotește. Apoi urcă atenția în punctul dintre sprâncene, unde se află al treilea ochi. Aici se rotește o lumină indigo. Imaginează-ți cum devii mai înțeleaptă pe măsură ce lumina se rotește. În fine, mută-ți atenția în creștet, unde strălucește o lumină violetă. Aceasta te conectează cu universul. Simte pacea pe care o aduce observarea acestei lumini.

Prima chakră. Muladhara

Numele acestei chakre vine din cuvintele mula, care înseamnă rădăcină, și dhara, care se traduce prin sprijin. Rolul acestei chakre este de a ne conecta energia cu cea a pământului, de a ne ajuta să ne împământăm. Rolul acestui centru energetic este de a ne oferi tot ce ne trebuie pentru a supraviețui. Culoarea ei este de un roșu strălucitor și este localizată la baza coloanei vertebrale.

Când chakra rădăcină este echilibrată, ne simțim împliniți și împăcați în ce privește banii, siguranța și adăpostul, ne simțim conectați cu umanitatea. Când este prea activă, această chakră cauzează anxietate și neliniște, deoarece frica derivă din nevoia de a supraviețui, iar rolul fricii este de a ne menține vii. Simptomele dezechilibrului sunt problemele digestive, dureri în partea de jos a spatelui, dureri de șold, chisturi ovariene sau probleme ale prostatei.

Sprijin

Pentru a echilibra această chakră, asigură-ți mai întâi nevoile bazale. Fă-ți timp în fiecare zi pentru meditație și acte de caritate sau voluntariat. Dacă această chakra este prea puțin activă, te poți simți aeriană și deconectată. În acest caz, stai mai mult timp în natură.

A doua chakră. Svadhistana

Numele acestei chakre se traduce prin locul sinelui. Ea este legată de identitate și de ceea ce faci cu ea. Este spațiul forței vitale creatoare, care ne ajută să ne bucurăm de viață. Energia acestei chakre ne motivează să ne bucurăm de roadele muncii și de activitățile plăcute, cum ar fi sexul. Chakra este localizată la două degete sub buric și are culoarea portocalie. Când este echilibrată, te bucuri de sex, mâncare și activități creatoare și ai o senzație plăcută de bunăstare.

Dacă e prea activă, se poate ajunge la dependențe și lăcomie, inclusiv obezitate, dezechilibre hormonale și neliniște. Pentru a echilibra această chakră, transmută energia acestei zone spre inimă. Întreabă-te dacă acțiunile tale îți fac bine, dacă sunt sănătoase și hrănitoare.

Locul sinelui

Dacă această chakră este inactivă, poți fi expusă depresiei, impotenței, frigidității și lipsei de pasiune. Pentru a pune în funcțiune roata plăcerii, bucură-te de viață! Creează ceva, consumă ceva bun și fă dragoste.

A treia chakră. Manipura

Chakra a treia este localizată în plexul solar, iar numele ei înseamnă piatră prețioasă. Aici este sediul încrederii în sine, al identității și al puterii personale. Când avem senzația clară că este ceva bun pentru noi, că suntem într-o situație favorabilă, spunem deseori că e o cunoaștere care vine „din burtă“.

În realitate, vine din percepția localizată în Manipura, zona responsabilă cu încrederea și înțelepciunea. Plexul solar începe din centrul buricului și se extinde în sus până la stern, unde se unesc primele două seturi de coaste. Manipura are culoarea galbenă și, când este echilibrată, ne simțim înțelepte, capabile să luăm decizii și puternice. Mulți numesc această chakră și a războinicului care are încredere că va învinge și înțelepciunea de a ști că luptă pentru adevărul propriu.

Piatra prețioasă

Manipura hiperactivă duce la senzația de furie, supărare, nevoia de a controla și lipsa de compasiune și empatie. În plan fizic, se pot manifsta probleme digestive și dezechilibre ale organelor interne. Pentru a contrabalansa acest lucru, deschide-ți inima spre iubire.

Când manipura este prea puțin activă, ne simțim lipsite de energie, indecise, timide și nesigure. Adu-ți aminte care-ți sunt talentele și abilitățile și refă-ți încrederea în tine.

A patra chakră. Anahata

Numele înseamnă nerănit. Aici este sediul iubirii, compasiunii și bunătății. Culoarea acestei chakre este verde și este localizată în dreptul inimii. Când e echilibrată, te iubești pe tine și pe ceilalți.

Când este hiperactivă, anahata duce la luarea unor decizii nesănătoase în numele iubirii și deseori vei pune nevoile altora mai presus de ale tale.

Poți avea pulsul mărit, palpitații, arsuri și probleme relaționale. În acest caz, relaxează-te, meditează și adu-ți aminte că mai întâi trebuie să te iubești pe tine și apoi pe ceilalți.

Nerănit

Anahata prea puțin activă este mult mai frecventă, iar în acest caz vei simți că ți-e greu să te apropii de cineva, este ca și cum construiești un zid în jurul tău. În plan fizic, poți avea probleme cu circulația. Energizarea acestei chakre necesită efort. Mai întâi, iubește-te pe tine așa cum vrei să fii iubită de alții, apoi răspândește compasiune în jurul tău.

A cincea chakră. Vishuddha

Numele înseamnă foarte pură. Ea este chakra vocii proprii și a propriului adevăr. Are culoarea albastră și, când este echilibrată, vei vorbi clar, cu iubire și bunătate și vei spune adevărul. Vei ști să spui cuvintele potrivite în orice situație și îi vei inspira pe cei din jur cu vorbele tale.

Vishuddha devine prea activă când încercăm să ne facem auzită vocea. În plan fizic, hiperactivitatea se manifestă prin dureri în gât, infecții, carii și ulcere bucale. Pentru a echilibra chakra, gândește înainte de a vorbi și întreabă-te dacă spui adevărul, dacă este necesar ce spui și dacă vorbele tale sunt pline de bunătate.

Pură. Foarte pură

Când e inactivă, ești timidă și tăcută, nu-ți poți exprima emoțiile și nu-ți găsești cuvintele. Se manifestă prin probleme digestive, pentru că îți „înghiți“ vorbele. Așa că spune ce gândești! Nu contează dacă te aude sau nu cineva, exprimă-ți gândurile și emoțiile.

A șasea chakră. Ajna

Ajna înseamnă dincolo de înțelepciune. Aici mintea se deschide spre lumea aflată dincolo de universul material și de cele cinci simțuri. În al treilea ochi sunt localizate percepția extrasenzorială, intuiția și telepatia. Ajna are culoarea indigo și se află între sprâncene.

Când e echilibrată, te simți în acord cu lumea fizică și cu cea imaterială. Primești informații ca un medium, la fel cum primești informații prin cele 5 simțuri. Ajna hiperactivă este o raritate.

Când se întâmplă asta, probabil te preocupă astrologia, tarotul și experiențele paranormale. Pentru a te echilibra, adu-ți aminte că ești o ființă umană, pământeană. Ieși în natură, miroase pământul umed, simte frunzele copacilor, lasă-te mângâiată de vânt.

Dincolo de înțelepciune

Ajna inactivă este foarte frecventă, iar acest lucru se poate manifesta prin dureri de cap, alergii sau sinuzite. Pentru energizarea Ajnei, meditează în solitudine. Ascultă-ți spiritul și conectează-te cu al treilea ochi.

A șaptea chakră. Sahasrara

Numele chakrei coroană înseamnă cu o mie de petale, iar energia ei este conștiință pură. Acest tip de energie se află pretutindeni în univers, dar este invizibilă. Seamănă cu magnetismul, pe care îl poți simți, dar nu-l poți vedea. Conștiința noastră personală este localizată aici, dar este vorba mai degrabă de o sămânță a energiei universale decât de ceva personal sau individual.

Sahasrara are culoarea violet-alb și se află în creșet. Echilibrarea acestei chakre este scopul oricărui căutător spiritual. Budiștii numesc această stare nirvana.

Încercarea de a obține acest echilibru ne aduce fericire, sănătate și înțelepciune, iar încercarea de echilibrare a acestei chakre va alinia și va echilibra toate celelalte roți energetice din corp.

O mie de petale

Această chakră nu poate fi hiperactivă, pentru că în mod înnăscut este infinită, ca sediu al energiei universale. Chakra inactivă înseamnă pur și simplu că ești o ființă umană. Pentru a energiza sahasrara, concentrează-te pe echilibrarea celorlalte șase chakre.

Citeste si:

sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns