Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Cele 7 minuni ale lumii moderne

Cele 7 minuni ale lumii moderne

Machu Picchu

„Piscul Vechi“ (în limba quechua) se află în Peru, la locul de întâlnire al Anzilor cu Amazonul, la 2400 de metri deasupra nivelului mării. Incaşii l-au construit în jurul anului 1450, dar a rămas un mister până azi cum de s-au încumetat să-l ridice tocmai acolo şi faptul că l-au părăsit în jurul anului 1500. A fost descoperit intact în 1911 de către un istoric american.

Ştiai? Tehnica evoluată a incaşilor este un lucru curios pentru epoca modernă: ei reuşeau să sculpteze şi să îmbine structurile fără a folosi elemente adezive.

De vizitat: În sezonul uscat, adică din martie până în octombrie.

Piramida de la Chichen Itza

Civilizaţia maya ne-a lăsat una din cele mai importante mărturii ale trecerii sale prin timp – Piramida El Castillo. Uriaşul sit din peninsula mexicană Yucatan este construit cu o asemenea precizie încât dacă vorbeşti în vârf, chiar în şoaptă, poţi fi auzit de la bază. Are 365 de trepte – simbolul unui calendar solar cu 365 de zile.

Ştiai? La echinocţiile de primăvară şi toamnă apare un fenomen luminos spectaculos cunoscut ca „mişcarea şarpelui“, de la umbrele lăsate de trepte. În concepţia mayaşă, şarpele anunţa apocalipsa.

De vizitat: Când nu e ploios, adică în perioada decembrie-aprilie

Colosseumul roman

Cel mai mare amfiteatru al antichităţii, construit la începutul erei noastre, a fost preamărit pentru geniul ingineresc al celor ce l-au proiectat, dar şi hulit pentru că romanii făceau adevărate spectacole din luptele până la moarte duse de gladiatori cu animale sălbatice. Arena este în formă de elipsă, zidul exterior fiind înălţat din 100.000 metru cubi de travertin fixat în fier.

Ştiai? Ar putea găzdui circa 50.000 de oameni. Amfiteatrul atrage anual aproape cinci milioane de turişti, fiind printre cele mai vizitate monumente din Italia.

De vizitat: Martie-septembrie

Mausoleul Taj Mahal

Povestea templului simbol al iubirii, care a făcut înconjurul lumii şi a fost numită de Tagore, poetul naţional al Indiei, „o lacrimă pe obrazul eternităţii“, a început în 1631 şi a avut nevoie de 22 de ani să fie terminată. Împăratul Shah Jahan, devastat de moartea soţiei sale, Mumtaz, a adunat cei mai buni arhitecţi pentru a ridica, în semn al dragostei sale, o capodoperă – prin simetriile şi detaliile fascinante de incrustaţii cu pietre preţioase, precum şi prin felul în care îşi schimbă culoarea în funcţie de momentul zilei.

Ştiai? Peste 20.000 de oameni au lucrat la ridicarea mausoleului.

De vizitat: Din octombrie până în martie

Marele Zid Chinezesc

„Lungul zid al celor 10 mii de li“ (1 li este egal cu 500 de metri) are, de fapt, 21.000 de km. Este cea mai mare construcţie de pe planetă şi – părerile sunt împărţite – singura vizibilă de pe Lună. Scutul pentru invaziile mongole a fost început în secolul 3 înaintea erei noastre, cu pământul, piatra şi lemnul disponibile în vremea dinastiei Qin şi extins în timpul dinastiei Ming.

Ştiai? Unele porţiuni sunt în paragină şi nu sunt accesibile. Cea mai bine conservată este Mutianyu, din Huairou, aflată la 70 de km de Beijing.

De vizitat:Primăvara şi toamna. Clima seamănă cu cea din Roma sau Madrid.

Oraşul Petra

„Oraşul de piatră“ din mijlocul deşertului iordanian este un splendid ansamblu arhitectural sculptat de vremuri, care îşi face loc din stâncile aurii prin forme care-ţi taie răsuflarea. A fost construit în secolul 6, înaintea erei noastre şi a fost locuit de nabateeni, un trib dispărut fără urmă după un cutremur. Nu s-a ştiut de existenţa oraşului până în 1812, când un explorator elveţian curios din fire s-a deghizat în arab şi a străbătut cărări întortocheate prin munţii de piatră până să-l găsească.

Ştiai? În Petra s-a turnat scena finală din filmul Indiana Jones.

De vizitat: Lunile martie-mai şi septembrie-noiembrie.

Statuia lui Iisus Hristos din Rio

Una dintre cele mai cunoscute reprezentări ale Mântuitorului, statuia se află în sudul oraşului Rio De Janeiro şi veghează metropola de la cei peste 700 de metri ai muntelui Corcovado. De sus se văd plajele Copacabana şi Ipanema. Monumentul de 38 de metri poate fi admirat după un drum de câţiva kilometri prin pădurea tropicală Tijuca (cea mai mare pădure din lume aflată într-un oraş), dar poţi alege şi turul cu elicopterul, care oferă o privelişte spectaculoasă.

Ştiai? Soclul include o capelă ce poate găzdui până la 150 de oameni.

De vizitat: Din iunie până în septembrie sau octombrie.

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns