Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Charlotte Cooper – prima femeie cu titlu olimpic

Charlotte Cooper – prima femeie cu titlu olimpic

In zilele noastre poate suna ciudat, dar inainte de anul 1900, femeile nu aveau voie sa participe la Jocurile Olimpice.

Era o lume a barbatilor, mai ales in domeniul sportului, femeile fiind considerate „sexul slab”, neinzestrate fizic pentru a face fata consumului de energie caracteristic competitiilor sportive.

Cand, in sfarsit, Olimpiada si-a deschis portile si pentru sportive, prima femeie care a castigat titlul olimpic a fost Charlotte Cooper. Sportul ei – tenisul. Englezoaica, atunci in varsta de 30 de ani, a castigat nu doar proba de simplu, ci si pe cea de dublu-mixt, alaturi de tenismenul Reginald Doherty.

Un alt record stabilit de Charlotte Cooper in istoria sportului: este tenismena cea mai in varsta care a castigat un titlu de Grand Slam, cel de la Wimbledon, la 37 de ani si 282 de zile. De altfel, la 41 de ani, Charlotte era inca o sportiva foarte buna, ea reusind sa se califice la finala de la Wimbledon din 1912.

Aceasta performanta este uimitoare, in conditiile in care astazi femeile se retrag din tenis mult inainte de a implini 30 de ani. E drept insa ca si modul de a juca s-a schimbat mult fata de anii 1900.

Atunci, schimburile de mingi erau mai scurte, meciul dura mai putin si consumul fizic nu era atat de mare. Pe de alta parte, rachetele erau confectionate din lemn, fiind foarte grele si dificil de manuit chiar si pentru un barbat.

In plus, costumatia era de-a dreptul incomoda: femeile jucau intr-o fusta pana la glezne si camasa cu maneci lungi, incheiata pana la gat. Inchipuie-ti cum ar fi sa fugi cateva ore prin soare, astfel echipata, si mai ales pe iarba, suprafata cu mare risc de alunecare.

Revenind la Charlotte Reinagle Cooper, ea a fost de mica membra a clubului de tenis din orasul ei natal, Ealing, Anglia. La 25 ani, in 1895, a castigat campionatul de la Wimbledon, cel mai important turneu de tenis pe iarba din istorie.

Cariera ei include cinci titluri pe iarba londoneza si a culminat cu Jocurile Olimpice de Vara de la Paris, din 1900, unde Charlotte Cooper a devenit dubla campioana olimpica, atat la simplu, cat si la tenis dublu-mixt.

Inalta, supla si vorbareata – motiv pentru care i se spunea Chattie – sportiva britanica nu s-a gandit la maritis pana la 30 de ani, fiind preocupata de tenis. Atunci, s-a casatorit cu Alfred Sterry, jucator de tenis si, ulterior, presedinte al Tennis Lawn Association. Fiica lor, Gwen, le-a mostenit talentul si pasiunea, fiind membra in echipa britanica de tenis a Cupei Whiteman.

Charlotte Cooper-Sterry a continuat sa participe la campionate de tenis, chiar si la 50 de ani. A murit in 1966, la varsta de 96 de ani, in Helensburgh, Scotia.

Comments

comments

Lasă un răspuns