Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Cheia dintre munți

Cheia dintre munți

Cheia sănătății, spun unii, este o vacanță ruptă cu totul de lumea asta grăbită și aglomerată, este vacanța la… Cheia, un sat aparținând comunei Măneciu, de pe drumul dintre Vălenii de Munte și Brașov, o zonă minunată.

În copilăria și adolescența mea, acolo se organizau tabere în niște hoteluri ce semănau perfect cu prăjitura Excelent. În jur, case de munte curate și primitoare. Astăzi, „prăjiturile“ sunt tot acolo, dar au răsărit o mulțime de pensiuni cochete, case de vacanță chiar frumoase, terase cu mâncare pentru toate buzunarele.

Două muzee și o stație spațială

Cheia are mai multe avantaje. Drumul național este la 2-3 km distanță, iar trenul nu ajunge până aici. Doar automobilele și autobuzele. Ceea ce este din start un câștig. Pe o rază de 60 km, nu există nicio urmă de fabrică – prin urmare, nici poluare. Există însă munți, cer senin sau ploaie molcomă, un râuleț zglobiu și aer curat, două muzee și o… stație spațială. Plus multe vaci, al căror ritual punctat de tălăngi străvechi este un adevărat spectacol. Muzeul „Flori de Mină“ este la 200 m de Muzeul de antropologie „Francisc I. Rainer“. Primul, absolut încântător. Cel de-al doilea, mai degrabă interesant într-o zi ploioasă. Stația spațială nu este chiar ce ți-ai imaginat după ce ai văzut câteva filme SF americane, dar este singura din România și face parte dintr-o rețea europeană. Măcar văzută printre brazi merită!

De la Muntele Roșu la Valea Berii. Sau invers!

Chiar dacă ai venit doar pentru relaxare, traseele din împrejurimile satului sunt relativ ușoare, bine marcate și oricum nu te aleargă nimeni să dobori vreun record. Iar dacă tot ai ajuns până aici, măcar două să faci: Zăganu-Ciucaș-Valea Berii sau Cheia-Muntele Roșu. Pe primul, ai să vezi o formațiune din piatră sculptată de cel mai tare artist al lumii, vântul. Se numește Sărutul. Pe cel de-al doilea traseu, pe lângă priveliștea superbă, ai șansa de a prinde plantația de rododendroni înflorită. N-am cuvinte să descriu. Dacă ai mașină, poți da o fugă până la Lacul de acumulare Măneciu. Vei avea parte de un pescuit pe cinste.

Reculegere

Se spune despre Cheia că este cel mai bun loc de vacanță pentru cei care au muncit din greu, dar și pentru persoanele care suferă de astenie nervoasă, hipertiroidism benign, rahitism, dereglări de creștere juvenilă, anemii secundare etc. Aici, nu s-a prea auzit ce-i canicula, dar nici ce-i ăla ger de crapă pietrele. Tot aici, Dumnezeu are case frumoase în care, fie că ești credincios sau doar respectuos față de credința altora, poți să te reculegi, ba chiar să petreci câteva zile de vacanță la mănăstire: Mănăstirea Suzana (de călugărițe) și Mănăstirea Cheia (de călugări). Ambele bogate, frumoase și primitoare. Ar mai fi, ceva mai departe, mănăstirile Zamfira și Ghighiu, pe drumul spre Ploiești, dar numai pentru vizită și icoane făcătoare de minuni.

Pe culmea Ciucaş-Bratocea, pe lângă formațiunea din piatră Sărutul, te vei întâlni cu Babele la Sfat, Sfinxul Bratocei și Turnul lui Goliat.

Citește și:

Olanda, împărăția lalelelor

Bătrâna Vienă, mereu nouă

Delta Dunării, ținut magic

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.nr.20/21.05.2015

Autor: Irina Tudor Dumitrecu

Sursa foto: Aurelian Dumitrescu

Comments

comments

Lasă un răspuns