Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Cine este Cupidon? De la mitologie la miturile moderne

Cine este Cupidon? De la mitologie la miturile moderne

Îl legăm pe Cupidon, acest personaj de dragoste și de sărbătoarea iubirii. El, cu tolba plină de săgeți atinse de vraja dragostei, împarte iubirea. Cam asta știm despre micuțul trăgător cu arcul.

În mitologia romană, Cupidon era fiul zeiței Venus și moștenise de la mama sa puterile de dragoste. Într-o accepțiune mai largă, putem spune că era chiar zeul dorinței, al iubirii și afecțiunii. I se mai spunea Amor. În mitologia greacă îl regăsim ca Eros. Ceea ce puțini știu este că și Cupidon s-a îndrăgostit. Aleasa inimii sale se numea Psyche, pe care evident a săgetat-o cu iubire și apoi s-au căsătorit. Însă povestea nu se termină ca în basmele românești, cu „au trăit fericiți până la adânci bătrâneți”. Venus, ca o veritabilă soacră, a devenit geloasă pe frumoasa Psyche și i-a poruncit să nu-l mai vadă niciodată pe fiul său. Cum dragostea e oarbă, cei doi n-au putut sta departe unul de celălalt și Venus a supus-o la casne grele, care i-au adus sfârșitul.  Cupidon a înviat-o, iar ceilalți zei impresionați de această poveste de dragoste, i-au dat lui Psyche darul nemuririi.

Cupidon reprezintă și instinctele umane, pofta carnală. Simbol al iubirii, Cupidon este o asociete între dragoste și violență (arcul cu săgeți), ceea ce poateduce cu gândul la fascinația erotică în forma ei brută.

Cupidon a fost dușmanul castității, dușman al zeței Diana, zeița fecioară a vânătoarei care, de asemenea, poartă un arc, dar care urăște săgețile provocatoare de pasiune ale lui Cupidon. Zeul copil al dragostei este în contradicție cu Apollo, fratele Dianei și patronul inspirației poetice și al dragostei triste, platonice.

Cupidon este prezent și în miturile moderne. „Frumoasa și Bestia” , povestea femeii frumoase, dar singură, cu o inimă de aur, care este ținută captivă de o fiară hidoasă, îndrăgostită de acesta rupe blestemul pus și scoate la lumină un prinț chipeș.

Legătura între Cupidon și Valentine’s Day este iubirea, iar asocierea lor nu face decât să amplifice dragostea. Happy Valentine’s Day!

Citește și:

Text: Luminița Tăbăran/Foto: 123RF

Comments

comments

One thought on “Cine este Cupidon? De la mitologie la miturile moderne

Lasă un răspuns