Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Cipru: soare și savoare

Cipru: soare și savoare

Uite o escapadă  cu soare blând, temperaturi îmbietoare, liniște și aer curat cu aromă de mare.

Mai mult, nu te vei plictisi nicio clipă chiar dacă ești o fire activă, pentru că vei avea o sumedenie de locuri de vizitat: parcuri naturale impresionante, însemnate situri istorice, biserici și mănăstiri medievale foarte bine conservate. La acestea adaug și întâlnirile cu animale prietenoase, și experiențele gastronomice ce-ți vor gâdila papilele gustative. Nu-i nici Grecia, nici Turcia. E la mijloc, mai exact… Cipru!

Indiferent de orașul în care vei sta (recomand să alegi între Larnaca, Limasol sau Ayia Napa), distanțele nu vor fi o problemă. În maximum două ore ajungi oriunde pe insulă cu transportul public, așa că vei putea vedea orice obiectiv turistic îți propui.

Monumente de neratat

Siturile arheologice din Cipru îți pot dezvălui cel mai bine istoria tumultuoasă a acestei insule. Zeci de popoare au invadat-o pentru frumusețea sa.

Amathus – aici sunt ruinele celui mai vechi așezământ organizat de pe insulă, care e datat încă din anul 1050 î.H. Greci, fenicieni, perși și romani sunt printre primii locuitori. Sunt foarte bine conservate mormintele, acropolele, templul Afroditei, agora, băile și ruinele palatului.

Castelul Paphos – a fost ridicat ca fortăreață franciscană la mijlocul secolului al XIII-lea, apoi a fost ocupat de genovezi și venețieni, până la invazia Otomană din 1570. Turcii l-au refăcut după forma originală, iar astăzi îl putem vizita.

Kourion – ruinele așezământului povestesc istoria insulei de la primele descoperiri din neolitic (anul 4500 î.Hr), despre invaziile crude și despre victoriile lui Alexandru cel Mare. Astăzi, Kourion înseamnă ruinele clădirilor romane și bizantine, monumente, un amfiteatru de 3.500 de spectatori, o piață romană cu băi publice și faimoasa Casă a lui Ahile cu podea de mozaic.

Palaepaphos este unul dintre cele mai renumite situri din Cipru. Micenienii au stabilit aici, în anul 1200 î.Hr., centrul religios și cultural al insulei, construind un sanctuar Afroditei. Romanii au păstrat tradiția și au ridicat aici „Koinon Kyprion“ (locul cu cea mai mare încărcătură spirituală).

Famagusta, un oraș-fortăreață venețian înconjurat de ziduri groase, este un punct important pentru turiști. Se poate urca în turnul bisericii, de unde panorama este minunată. Vizitează apoi Castelul lui Othello și ruinele bisericilor venețiene.

La plimbare prin natură

Munți Troodos sunt locul ideal pentru o recreere așa cum se cuvine. Urcă prin pădure la Cascada Caledonia. Treci și pe podul medieval Milia. Sau, și mai bine, închiriază o bicicletă și vizitează satele din munți.

Parcul Forestier Național Cape Greco este un alt punct de interes pentru iubitorii mișcare în aer liber, în special pentru traseele ușoare și priveliștile cu marea ce-ți taie răsuflarea.

Și multă distracție

Trebuie să ajungi în Parcul Cămilelor mai ales dacă vii cu cei mici. În parc vor putea vedea multe animale, printre care struți, capre, căprioare, ponei, lame și țestoase, însă cămilele reușesc să rămână în centrul atenției, mai ales că plimbă turiștii în spinare prin parc!

Aya Napa este o stațiune recunoscută pentru viața de noapte. Dacă asta cauți, ai ocazia să petreci în piața principală până la răsărit! Atmosfera este vibrantă, localnicii și turiștii se adună pentru muzica live și cele mai bune cocktailuri din oraș.

Mâncare gustoasă

Mâncarea cipriotă integrează influențe de la toate popoarele care au trecut, la un moment dat în istorie, pe aici. Seamănă cu bucătăria grecească și cu cea turcească. Meze este cea mai vestită mâncare. Poate fi din pește sau carne și se servește pe un platou care conține peste 20 de farfurii mai mici cu diverse preparate. Încearcă și brânza halloumi, este excelentă! Nu uita de elioti (plăcintă cu măsline) sau de avgolemono (supă de ou cu lămâie).

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de decembrie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Corina Matei
Foto: 123RF

Comments

comments

Lasă un răspuns