Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > City break pe malul mării: Tel Aviv și Dubai

City break pe malul mării: Tel Aviv și Dubai

Chiar dacă toamna, pachetele city break în Europa sunt destul de accesibile ca preț, vremea în Europa e suficient de instabilă încât să nu îți ofere escapada de weekend la care visezi. Astfel, un city break pe malul mării în Tel Aviv sau Dubai poate fi o opţiune atractivă. În cazul în care vrei să vizitezi muzee și galerii de artă sau să petreci mai mult timp în spații închise, atunci poți profita de ofertele pentru bilete de avion spre Bruxelles, Roma, Madrid, Viena sau Praga. Toamna nu vei mai întâlni aglomerația din timpul verii, așa că poți să explorezi cele mai frumoase muzee din Europa fără să stai la coadă. Ba chiar, poți să profiți de prețurile scăzute la cazare. Dar dacă îți dorești un city break care să te ducă cu gândul la un sejur de vară, atunci ar trebui să alegi un city break în Tel Aviv sau Dubai, două destinații unde poți face plajă și înota până la sfârșitul toamnei ori chiar pe timpul iernii.

Tel Aviv, un oraș dinamic și tineresc

tel-aviv

De cele mai multe ori, vacanțele în Israel sunt sinonime cu pelerinaje la Bethleem și Ierusalim, dar pot însemna și sejururi de lux la Marea Moartă, în Eilat sau city break-uri cosmopolite în Tel Aviv – vacanțe care au cu totul alte coordonate decât te-ai aștepta. În primul rând, Tel Aviv e un oraș liberal și cosmopolit care atrage anual milioane de turiști interesați atât de potențialul cultural și istoric pe care orașul îl are, cât și de plajele excelent amenajate de la Marea Mediterană, ori de viața de noapte care rivalizează cu cea din Berlin sau Amsterdam.

Din România, poți să îți cumperi bilete de avion spre Tel Aviv cu plecare din București. Dacă vrei să te bucuri de câteva zile de toamnă pe malul mării, atunci ai putea să te gândești serios la un city break în Tel Aviv. Chiar dacă orașul israelian nu e una dintre cele mai populare destinații city break pentru turiștii români, prețul unui pachet city break în Tel Aviv depășește cu puțin 300 de euro, un preț mediu pe care l-ai plăti și pentru un weekend în mai puțin însorita Europa. Din București până în Tel Aviv faci puțin peste 2 ore jumătate cu avionul, așa că Tel Aviv e mai aproape decât Lisabona ori Madrid.

Fiind vorba despre Orientul Mijlociu, poate te îngrijorează situația politică din Israel, dar e bine să știi că Tel Aviv e unul dintre cele mai sigure orașe din Orientul Mijlociu. După ce aterizezi pe aeroportul Ben Gurion, cu siguranță o să observi cât de serioase sunt toate controalele de securitate. Dacă ai un pașaport valabil pentru cel puțin 6 luni, poți zbura oricând spre Tel Aviv – ca turist nu mai ai nevoie de viză de intrare în Israel.

Marea Mediterană, Marea Moartă și Marea Roșie în același loc

mare

Sunt puține locuri în lume unde poți ajunge atât de ușor pe plaje care au deschidere la mări diferite, dar Tel Aviv e unul dintre ele. Dacă nu petreci decât două sau trei zile la destinație, poți să te oprești la plajele din Tel Aviv și, eventual, poți opta pentru o excursie de o zi la Marea Moartă, unul dintre cele mai fascinante locuri din Israel. Cele mai cunoscute plaje din Tel Aviv sunt Banana Beach, una dintre plajele cu o atmosferă jovială, Metzitzim Beach, ideală pentru familii ori plaja Hilton, una dintre cele mai exclusiviste plaje din Tel Aviv, dar și o plajă dedicată comunității LGBT.

Dacă ajungi în Israel, trebuie numaidecât să îți rezervi jumătate de zi ca să vizitezi Marea Moartă, la o oră distanță de Tel Aviv și 420 m adâncime sub nivelul mării. E adevărat că nu poți înota în Marea Moartă, ci mai degrabă plutești, dar apa cu salinitate foarte ridicată e foarte benefică pentru sănătate. Tot aici poți cumpăra creme pe bază de nămol. Se spune că nămolul face minuni.

Din Tel Aviv poți ajunge la fel de ușor și pe malul Mării Roșii, dacă ești dispusă să petreci 4 ore pe drum. Stațiunea Eilat de la Marea Roșie e una dintre cele mai luxoase stațiuni de tip resort pe care le poți vedea în Israel. Poți închiria o mașină până la Eilat, poți lua autobuzul care face 5 ore sau poți opta pentru unul dintre zborurile zilnice Tel Aviv-Eilat, care face doar o oră. Dacă te gândești să îți prelungești city break-ul în Tel Aviv și să-l transformi într-un sejur de 7 zile pe malul mării primăvara sau toamna târziu, Eilat e o alegere potrivită.

Dubai, opulența Emiratelor Arabe Unite

dubai

Dacă un city break în Tel Aviv se potrivește cel mai bine persoanelor tinere și dinamice, un city break în Dubai e perfect pentru o vacanță în familie sau pentru un sejur romantic și exotic în cuplu. La fel ca Tel Aviv, Dubai nu mai e o destinație de vacanță greu accesibilă turiștilor români, si vei găsi ușor zboruri cu plecare din Cluj-Napoca și București. Din Cluj-Napoca faci 5 ore jumătate până în Dubai, iar din București puțin sub 5 ore.

Dubai e un oraș cosmopolit care s-a dezvoltat galopant în ultimii ani, așa că s-ar putea să fie o destinație city break de-a dreptul copleșitoare. Pe lângă centrul desprins parcă dintr-o lume sci-fi, Dubai e un loc perfect pentru shopping, distracție și experiențe culinare dintre cele mai diverse, așa că devine ușor un oraș al tuturor posibilităților.

La fel ca în majoritatea orașelor, în Dubai vei găsi atât plaje private, cât și plaje publice, așa că ai de ales între zeci de plaje cu nisip alb. Ca femeie, e indicat să porți un costum de baie întreg. E interzis să faci topless în Dubai, iar aceasta e cam singura regulă pe care trebuie să o respecți la plajă, dacă ajungi în Dubai. Printre cele mai populare plaje din Dubai se numără Mamzer Beach, plajă cu steag albastru, salvamari și toate facilitățile de care ai nevoie – zilele de luni și miercuri sunt dedicate femeilor. Dacă îți plac zmeii și nu te supără vântul ceva mai puternic poți merge și pe Plaja Zmeilor. În zare se vede cel mai luxos hotel din lume, Burj Al Arab.

Dubai, la superlativ

dubai-cladiri

Capitala Emiratelor Arabe Unite e o destinație de vacanță care nu poate fi definită decât la superlativ. În Dubai o să poți vedea cea mai înaltă clădire din lume, Burj Khalifa (829 m), de la înălțimea căreia centrul impresionant din Dubai o să ți se pară ca văzut prin lunetă de pe vreo navetă spațială. Tot în Dubai poți admira cel mai luxos hotel din lume, Burj Al Arab, singurul hotel de 7* din lume și cel mai mare mall din lume, Dubai Mall. Dacă vrei să vezi Dubaiul de sus, ar fi bine să îți rezervi biletele pentru Burj Khalifa din timp, ca să eviți cozile.

Imaginează-ți cum ar fi să mergi la o zi de shopping într-unul mall cu peste 1000 de magazine de designer. Dacă vrei să explorezi un mall cu totul inedit într-un city break în Dubai, ai putea să te oprești și la Mall Emirates, cu totul impresionant pentru că are o pârtie de schi în interior.

În cazul în care clădirile zgârie-nori nu te încântă, poți să combini zilele la plajă cu o plimbare prin parcurile orașului sau cu câteva ore petrecute în suk, ori în Dubai Creek, partea veche a orașului, care nu are mai mult de 50 de ani istorie. Poți să te plimbi cu barca și să mergi la unul dintre restaurantele din zonă, care sunt ceva mai accesibile ca preț decât cele din zonele centrale din Dubai.

Dacă în Tel Aviv poți ajunge ușor în Deșertul iudeilor și la Marea Moartă, în Dubai ai putea încerca un safari în deșert, care poate fi o experiență cu totul diferită de ce ai trăit până acum. Poți să te alături unui tur organizat sau să îți găsești un ghid personal. Orice ai face, nu rata șansa să te plimbi cu un jeep sau cu un ATV prin dunele de nisip. De obicei, tururile de o zi includ și o cină în deșert care se încheie cu un spectacol de dansuri tradiționale. O excursie de jumătate de zi nu te ajunge mai mult de 250 lei de persoană. Iar dacă vrei, poți să te îmbraci în haine tradiționale sau să îți faci un tatuaj cu henna.

Deșertul din Dubai e vechi de mii de ani, în rest, tot ce o să vezi în Dubai a fost construit, fără să păstreze vreo limită pe verticală, în ultimii 50 de ani. Poate și de aceea, Dubai e cu atât mai impresionant pentru că pare că a apărut de nicăieri. Dacă vrei să îți rezervi bilete de avion spre Dubai în luna noiembrie sau decembrie, e bine să știi că temperaturile medii sunt de până la 25° C în noiembrie, și 20° C în decembrie. Cea mai ploioasă lună din an e luna februarie, adică e cam singura lună când riști să prinzi una din cele câteva zile ploioase, pentru că în Dubai sunt, în medie, cam 300 de zile de soare pe an. Așa că nu e tocmai motiv de îngrijorare.

Care dintre cele două destinații city break ți se pare mai atrăgătoare?

 

Foto: Shutterstock.com

Comments

comments

Lasă un răspuns