Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Cometa Neowise face spectacol pe cerul României

Cometa Neowise face spectacol pe cerul României

Cometa Neowise

A fost descoperită o nouă cometă care străbate și Sistemul nostru Solar. De azi și până pe 25 iulie, cometa Neowise poate fi observată și din România, la linia de orizont spre de N-E, după ora 22 până la răsărit.

Deși se află la peste 100 de milioane de kilometri de Pământ, cometa se poate observa cu ochiul liber sau mult mai clar prin lentila unui binoclu. În multe dimineți va putea fi văzută alături de Lună, dar mult mai strălucitoare decât satelitul nostru. Un alt punct de reper este Luceafărul. Noapte după noapte, ea va deveni tot mai luminoasă. Acum se află în constelația Lynx, urmând ca pe 18 iulie să intre în Ursa Major,  unde o putem vedea până pe 25 iulie. Dacă ai ratat-o, o poți urmări în toată splendoarea ei pe net.

Cometa descoperită de NASA

În martie 2020, prin telescopul spațial de la NASA a fost descoperită o nouă cometă. A fost botezată Neowise, după numele astronomului care a descoperit-o. Astronomii nu-i dădeau mari șanse de supraviețuire odată ce ajungea în apropierea Soarelui, din acest motiv nici nu s-a făcut mare vâlvă în jurul ei. Însă, pe 3 iulie, ea a trecut cu bine de cel mai apropiat punct de Soare și și-a continuat fără probleme drumul prin spațiu.

Citește și: Cu ochii la stele

Cometa se apropie de Pământ

Atât de mult cât să fie vizibilă cu ochiul liber pe cerul nopții, dar la peste 100 de milioane de kilometri distanță. Cel mai aproape de Pământ se va afla în jurul datei de 22 iulie. Și cum este vizibilă din emisfera nordică, se va putea vedea ușor și de pe teritoriul țării noastre.

Conține particule de nașterea Sistemului Solar

Nucleul cometei conține particule întunecate rămase în urmă de la nașterea Sistemului nostru Solar, de acum 4,6 miliarde de ani, spun experții NASA. Coada ei, lungă de peste 5 kilometri, este formată din particule astrale și gaze, luminate de Soare. Astronomii spun că vor mai trece în jur de 7.000 de ani până când va mai putea fi văzută de pe Pământ această cometă. O informație irelevantă pentru noi. Însă acum putem păstra o amintire cu Neowise.

 

Citește și: Enigmele deșertului Sahara

 

 

 

Text: Luminița Tăbăran

Foto: Pixabay

 

Comments

comments

Lasă un răspuns