Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Copenhaga, un oraș luminos

Copenhaga, un oraș luminos

Pe măsură ce vremea se răcește, spiritul festiv se încinge, transformând Copenhaga într-un tărâm de basm, care strălucește în mii de culori și împărtășește întregii lumi tradiții unice și experiențe de neuitat.

După un an mai frumos sau mai greu, oricine merită o vacanță de iarnă magică și relaxantă cu care să încheie anul. Locul potrivit este Copenhaga, prin excelență un oraș al Crăciunului – târgurile de sărbători creează aici întotdeauna o oază magică, de care se bucură din plin turiștii, dar și localnicii.

Grădinile Tivoli, o tradiție dragă

Deschis în 1843, Tivoli este al doilea cel mai mare parc de distracții din lume. Este iubit și apreciat pentru grădinile imense cu lacul din mijlocul lor, pentru locurile de joacă, distracția din roller-coastere, faimosul carusel clasic, spectacolele de pantomimă și atracțiile irezistibile care, inevitabil, te transformă din nou în copil. Moș Crăciun te va încălzi cu vin fiert aromatizat. Și asta nu-i tot: bărcile-dragon iluminate din micul cartier chinezesc al parcului și spectacolul fântânilor colorate acompaniate de muzică clasică te vor lăsa fără cuvinte. Tivoli e deschis vara, apoi sezonier, de Halloween și de Crăciun, perioadă în care e împodobit cu peste două milioane de luminițe de sărbătoare.

La tarabe se vând tot felul de obiecte artizanale, dar și mâncare, de la hot dog și ciocolată caldă până la delicatese sezoniere dane­ze și rusești (pentru că, de Crăciun, acolo există o replică strălucitoare
a Catedralei Sf. Vasile din Moscova).

Filarmonica Tivoli, formată din cei mai buni cântăreți și artiști din Danemarca, aduce în fiecare an aici un concert teatral de mare succes. Spectacolul feeric nu are dialog și poate fi savurat dincolo de orice barieră lingvistică.

Patinoarul Frederiksberg

De Crăciun trebuie să profiți din plin. Iar marele patinoar Frederiksberg îți oferă această ocazie. Închiriază niște patine și fă piruete în mijlocul ringului. Sau, dacă nu știi să patinezi foarte bine, ține-te de persoana iubită ca să te plimbi confortabil în jurul mantinelei.

Expoziția Meselor Regale

Unul dintre cele mai populare evenimente desfășurate la Copenhaga în perioada sărbătorilor este expoziția Meselor Regale. În fiecare an, mesele sunt așezate de diferiți artiști și celebrități și sunt expuse la primul și al doilea etaj din Royal Copenhagen Flagship Store.

Tradiția s-a conturat în anul 1963 și chiar de atunci a devenit populară. Șase mese, fiecare cu o poveste minunată, oferă o interpretare aparte și creativă a Crăciunului. Încă de atunci, artiști bine-cunoscuți au fost invitați să așeze o masă potrivită pen­tru această sărbătoare. Iar ei sunt liberi să aleagă orice din colecțiile de la Royal Copenhagen: porțelan, figurine sofisticate sau piese istorice.

Vecernia de Nașterea Domnului

Nu contează dacă sunt persoane religioase sau nu, tuturor turiștilor le place slujba de la Biserica Fecioarei (Vor Frue Kirke). Chiar dacă procesiunea este în daneză, te vei bucura de slujbă întrucât băieții din corul din Copenhaga cântă ca îngerii. E un eveniment local și solemn care are loc pe 24 decembrie, între 2.30 și 4 dimineața. Ai grijă să ajungi cu 45 de minute înainte dacă vrei să găsești un loc pe bancă!

Târgul de Crăciun al lui Andersen

În imediata apropiere a capitalei, în Odense, unde poți ajunge foarte ușor, se desfășoară târgul Hans Christian Andersen. Aici, poveștile sale prind viață. Într-un târg organizat ca pe vremuri, cu decorațiuni vechi, cu o piață de legume impresionantă, multe spectacole inspirate din basmele marelui poet fac deliciul oricărui copil, dar și al părinților, care devin ușor nostalgici. Aproape de piață este muzeul Hans Christian Andersen, care merită vizitat.

Tradiția berii

Deși această bere o găsim iarna și în România, acolo este întâmpinată altfel. Cum danezii au inventat acest tip de bere, o folosesc ca pe un simbol prevestitor al sărbătorilor. Prima bere de Crăciun se vinde la ora 20.59, în prima vineri din noiembrie. E o întreagă sărbătoare în toată țara pentru a o întâmpina. Această zi este numită de localnici „Ziua J“ (J vine de la julebryg, adică berea de Crăciun, pentru care în română nu există un nume specific). Cântecele de Crăciun se aud pentru prima dată pe străzi, oamenii sunt bucuroși și astfel se deschide oficial sezonul sărbătorilor, în special în comerț.

Bucură-te de căldură!

În cele mai confortabile cafenele și puburi, desigur. Când peste Danemarca se lasă frigul și întunericul, câteva cafenele reușesc să ofere toată căldura de care ai nevoie. Ei le numesc „hygge“ (= confort, intimitate și ambianță plăcută). Sunt locuri cu șemineu, lumini palide, mese aburinde, băuturi fierbinți și personal prietenos. The Living Room se află în centrul orașului. Aici, oamenii stau într-o sufragerie, pe canapele confortabile, lângă focul care arde permanent. Kalaset oferă un ambient de un șarm vintage, toate felurile de ciocolată și de mic dejun vegetarian, foarte apreciat printre danezi. Frenchy servește mâncare franțuzească într-o cafenea aflată într-un subsol foarte frumos decorat. La lumina slabă a candelei de pe masă, poți să te bucuri de cafe au lait, să mănânci de prânz sau să comanzi orice poftești din meniul lor bogat.

Alte motive de vizitat Copenhaga

  • Danezii sunt cei mai fericiți oameni de pe planetă, e lucru demonstrat.
  • Danezii preferă aerul curat și mișcarea – puține mașini, multe biciclete.
  • Aici găsești cel mai bun restaurant din lume: Noma.
  • Este un oraș foarte verde, cu autobuze electrice, în care se reciclează intensiv și se vând lucruri din materiale prietenoase cu mediul.

Citește și:

Bruxelles, ciocolată și dantele

Croația, între pitoresc și exotic

Inima Transilvaniei

 

Articol preluat din ediția de decembrie 2015 a revistei Femeia.

Autor: Corina Matei

Foto: Guliver/Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns