Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Cu ochii la stele

Cu ochii la stele

Oana Sandu şi Adrian Şonka, un om de comunicare pasionat de astronomie şi un astronom pasionat de comunicare, s-au cunoscut în urmă cu zece ani, cu ocazia unei eclipse de Lună. Cel mai nou proiect al lor adună oamenii sub cerul liber pentru a se minuna împreună de strălucitoarea lume de deasupra.

Te-ai întrebat și tu, adesea, în vremea magicei copilării, când totul era posibil sau cel puțin așa credeam noi, dacă vei întâlni cândva omuleții mici și verzi despre care auziseși în filmele SF? Ai privit cu ochii la puzderia de stele și ai căutat-o pe cea a Micului Prinț și a florii sale singuratice? Ți-ai pus o dorință după ce ai pândit ore întregi, în nopțile lungi și calde de vară, o stea căzătoare? Lumea cosmosului este nemărginită și la fel e frumusețea ei. De ea au fost fascinați și cei doi protagoniști ai acestei povești. El, Adrian, un fizician cu capul în nori (la propriu), este coordonatorul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu“. Ea, Oana, este specialist social media în cadrul Observatorului European de Sud. Deși, între noi fie vorba, ochii albaștri, părul bogat, ca abanosul, și statura filiformă te fac s-o confunzi pentru o clipă cu o prințesă din povești. Dacă vremea a ţinut cu ei, la ora la care citeşti aceste rânduri Oana şi Adrian vor fi organizat, în noaptea de 13 spre 14 decembrie 2014, o petrecere în natură, star party, cum îi spun ei, cu ocazia ploii de stele Geminide – un spectacol de stele căzătoare.

Proiect pentru orăşeni

„Mi-am descoperit pasiunea pentru astronomie citind cărţi science-fiction. Am fost curios dacă numele stelelor din poveşti sunt reale şi am căutat mai multe informaţii. Am descoperit un univers întreg care m-a adus într-o după-amiază la singurul observator din Bucureşti deschis pentru public, unde am întâlnit alți oameni pasionaţi. Am rămas angajat acolo şi am observat că, la fiecare câţiva ani, apare cineva care chiar doreşte să ajute în domeniu, unul dintre aceşti oameni fiind Oana“, mi se destăinuie Adrian. Așa s-a născut, peste ani, un proiect comun – La Stele. L-au pus pe picioare la sfârșitul verii, din dorința de a reda orășenilor plăcerea de a privi spre bolta cerească și a descoperi, din nou, că e luminată. Asta, pentru că, așa cum îmi explică inițiatorii proiectului, excesul de surse luminoase artificiale generate de un oraș are ca efect paradoxal nu potențarea, ci estomparea corpurilor cerești.

Prin petrecerile stelare pe care Oana și Adrian au început să le organizeze în apropierea Bucureștiului, cerul este redat oamenilor, împreună cu starea de bine care te cuprinde când privești în sus și te simți de parcă ai fi una cu universul. „Începem prin a învăţa să folosim o hartă a cerului şi să ne orientăm pe cer. Apoi, învăţăm constelaţiile şi stelele cele mai importante. După aceea, trecem la observaţii prin telescop: vedem de la stele și planete până la roiuri stelare, nebuloase și galaxii. La una dintre petreceri, am observat o cometă care se afla atunci pe cer“, povesteşte Adrian.

Petreceri pentru minte şi suflet

Să te bucuri de o seară în natură, departe de forfota oraşului, de telefon, tabletă sau televizor, pierzându-te cu gândul înspre înălţimi, e o experienţă greu de uitat. Petrecerile stelare nu se adresează unei singure categorii de participanţi, deşi majoritatea sunt persoane tinere. „Cei mici trebuie însoţiţi de un adult şi îi avertizăm pe părinţi că evenimentul are loc noaptea târziu, după ora de culcare a copiilor şi că vom sta în aer liber pe întuneric. Dar ei nu se sperie de atâta lucru. Dimpotrivă, sunt extrem de entuziaşti. Am fost părinţi care au venit tocmai pentru că îşi doreau să petreacă timp cu copiii în natură“, spune Oana. Iar Adrian completează: „Oamenii atraşi de stele sunt extrem de diferiţi. Unii sunt doar curioşi, alţii ştiu foarte multe şi vor să cunoască şi mai multe. Am avut participanţi care au venit cu propriul telescop. O parte din ei sunt în căutarea unui mod inedit de a-şi petrece timpul liber.
Unii vin pentru a-i face o surpriză partenerului. Alţii o consideră o aventură. Să mergi pe un câmp cu nişte străini să priveşti la stele e totuşi ceva de care nu ai parte în fiecare zi“. Ba, mai mult, una dintre petreceri a fost organizată de o sărbătorită pentru prieten, de ziua ei de naștere. S-a lăsat cu multe cadouri și tort, savurat la lumina discretă a stelelor care le călăuzeau visurile și le
alimentau bucuria molipsitoare.

O călătorie prin univers

Faptul că acum e iarnă nu-i descurajează pe Oana și Adrian, dimpotrivă, cerul hibernal este, în condiții atmosferice prietenoase, mai strălucitor chiar decât cel de vară, așa că sigur vor continua să organizeze petreceri stelare, chiar dacă ceva mai friguroase. Important e să te înfofolești ca un eschimos, să aduci ceai cald în termos și să nu uiți să pui în bagaj multă bună dispoziție – e cea care încălzește sufletul cel mai repede. Îi întreb care sunt reacțiile petrecăreților când dau cu ochii de minunățiile cerești. Oana îmi spune că se aud mulţi „uau!“, după care urmează o ploaie de întrebări (nu de meteoriți, deși, cu puțin noroc, s-ar putea să apară și aceasta), de la dezbateri aprinse (au fost sau nu americanii pe Lună? Există viață pe Marte? Vom da mâna vreodată cu extratereștrii? Oare aceștia au cinci brațe și un ochi în frunte sau sunt doar ființe eterice?) până la lucruri foarte concrete: ce telescop este mai bun? De unde poate fi achiziţionat?

Un spectacol al naturii

Oana îmi spune că prin telescop nu a observat lucruri neobişnuite, însă fascinante da! „De ziua mea, în 2012, am plecat la mare să observăm tranzitul planetei Venus peste Soare, aşa cum se vede de pe Pământ. Acest fenomen a fost ultimul din secolul nostru. Următorul tranzit va fi în 2117.”

Pentru Adrian, cele mai spectaculoase fenomene astronomice sunt eclipsele totale de Soare. „Pentru câteva minute, se va face noapte în timpul zilei. Vei vedea umbra Lunii cum vine înspre tine, cum umbrele sunt ciudate şi cum se schimbă condiţiile meteo din jurul tău. Se pare că la o eclipsă totală de Soare participă întreaga natură!“ Imediat după ce ne-am despărțit, mi-am ridicat ochii spre cer. Peste București, domnea o pâclă densă. Din acel moment, pentru mine a devenit o prioritate să particip la o petrecere stelară. Pentru că numai zărind o lumină sus îmi voi aminti să nu încetez s-o caut mereu și în mine.

Articol preluat din ediția de ianuarie 2015 a revistei Femeia.

Autor: Adriana Moscu

Sursa foto: Vlad Stănescu

Comments

comments

Lasă un răspuns