Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Cum previi infestarea catelului cu capuse

Cum previi infestarea catelului cu capuse

În lunile ploioase de primăvară şi de toamnă, când temperatura, vegetaţia şi umiditatea sunt favorabile apariţiei şi dezvoltării căpuşelor, trebuie să fii vigilentă pentru ca animalul tău de companie să nu devină gazdă pentru căpuşe. Desigur, e mult mai probabil ca animalele de companie care trăiesc la curte, în permanenţă în aer liber şi în mijlocul vegetaţiei, să „adune” căpuşe, dar nu sunt ocoliţi de pericol nici căţeii care trăiesc mai mult în casă, deoarece se pot infesta cu căpuşe în plimbările zilnice sau ieşirile în parc.

Atentie la intepaturile de insecte

Cum căpuşele pot să transmită boli grave – atât pentru câine, cât şi pentru oameni – prevenţia reprezintă cea mai inteligentă şi sigură abordare a problemei.

Din fericire, la ora actuală există numeroase tipuri şi branduri de produse care asigură o prevenţie eficientă: pipete, zgărzi, spray-uri, pudre, medalioane cu actiune acaricidă. Dintre acestea cele mai populare sunt pipetele cu aplicare topică (aplicare locală). „Durata acestora de acţiune este de o lună, dar în lunile ploioase, în special în lunile martie – aprilie când se înregistrează un maxim al infestaţiilor cu căpuşe, se recomandă să fie aplicate din trei în trei săptămâni”, explică Anca Ivan, medic veterinar, specialist Animax. „Pentru a prelungi efectul pipetelor poţi folosi şi zgărzi cu rol repelent, cu o durată de acţiune mult mai mare, între 4-8 luni, în funcţie de produs. Ideal ar fi ca în sezonul ploios când riscul de a lua o căpuşa este foarte mare să folosim simultan mai multe produse antiparazitare (pipetă + zgardă; pudră + zgardă; şampon + pipeta + zgardă )”, mai spune aceasta.

5 aspecte de reţinut

Dacă prietenul tău îşi udă des blăniţa şi există riscul scăderii eficacităţii produselor cu aplicare la nivelul pielii, există pastile care pot fi ingerate, cu acţiune împotriva paraziţilor externi.

  • Verifică periodic locul de odihnă şi somn al căţelului pentru a vedea dacă nu au căzut căpuşe de pe el în timp ce doarme.
  • Pentru animalele care dezvoltă reacţii alergice la insecticidele uzuale se pot folosi produse cu extracte din plante sau zgărzi cu ultrasunete.
  • În cazul în care animalul de companie tocmai a fost spălat, aplicarea produselor împotriva paraziţilor externi se va face după un anumit număr de zile în funcţie de recomandările fiecărui producător în parte.
  • Aplicarea produselor antiparazitare externe se face ţinând cont de greutatea şi de vârsta animalului. Pipetele se pot pune dupa vârsta de 7-8 săptămâni, spray-ul începând cu vârsta de două zile, pudra antiparazitară după vârsta de 4 săptămâni, iar zgărzile dupa vârsta de 3 luni.

Medicul veterinar avertizează

Obligatoriu, combaterea paraziţilor externi trebuie să fie o acţiune care are în vedere atât animalul, cât şi mediul în care trăieşte! „Doar 5 % dintre paraziţi se găsesc pe animal, iar restul provin din mediu, deci fără aplicarea unor măsuri asupra mediului în care trăiesc animalele infestaţiile ulterioare nu facem decât să menţinem, practic,infestaţiile ulterioare”, atentioneaza Anca Ivan.

Ce ai de făcut pentru curăţarea mediului: „În cazul animalelor de apartament se va face aspirarea locurilor în care stau, urmată de aplicarea unui insecticid. Ulterior, o atenţie deosebită va trebui acordată îndepărtării insecticidului pentru a elimina riscul unor accidente cauzate de ingerarea acestuia în timpul toaletării. Pentru animalele de curte, aplicarea insecticidelor se va face la nivelul cuştii, al vegetaţiei şi al locurilor cel mai des frecventate de către acestea”, mai spune medicul veterinar.

Comments

comments

Lasă un răspuns