Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Dependenta de televizor

Dependenta de televizor

Cei care isi indeasa lenea timp de cateva ore bune pe zi in moliciunea canapelei butonand telecomanda intra in acel procent de peste 50% ce declara ca nu-si pot imagina o zi fara televizor. Ei sunt la fel de importanti pentru fenomenul global numit televiziune ca si electoratul in campaniile electorale. Si unii, si altii se exprima doar la nivel colectiv, desemnand succesul unui candidat sau, in cazul uitatului la teve, succesul unei emisiuni: ratingul.

Majoritatea se incadreaza perfect in categoria televizo-dependentilor. Adictia oamenilor este o combinatie fericita de timp liber, relaxare, confort si placere de „waste your time”.Sunt persoane care fac zapping cu telecomanda cu aceeasi frenezie cu care un atlet versat face jogging.

Irezistibila atractie catodica

O simti pe pielea ta in cateva momente ale existentei: in copilarie, cand te uiti la „Sindbad Marinarul” sau la „Cuore, inima de copil”, mai apoi la „Toate panzele sus” sau „Ciresarii” si mult mai tarziu, adica destul de recent, in perioada postnatala, cand nu ratezi nici un episod din „Tanar si nelinistit”.

Dependenta este mai degraba un fel de reflex pavlovian care se manifesta in momentele premergatoare emisiunii preferate: cand se „aprinde beculetul”, dai fuga in sufragerie si un sentiment de fericire imediata, fulguranta ca atingerea unui val de matase, pune stapanire pe tine. Apesi pe buton si… gata!

Daca in copilarie placerea de a urmari intamplarile eroilor preferati o impartasesti prietenelor sau colegelor de clasa, legat de serialul „de adult” nu prea iti vine sa te lauzi. Ti se jenant sa recunosti ca personajele povestii eterne, intrigile si dramele cu sirop si peltea iti fura cam 50 de minute pe zi, cu tot cu reclamele incluse in pauzele generoase.

  • Un serial difuzat intr-o saptamana are 5×20=100 de minute de reclame pe saptamana. Inmultit cu 54 de saptamani, plus difuzarea a 2 episoade pe zi, doza de reclame servite la pachet ajunge la apoximativ 110 ore anual.

Vei constata ca nu inveti nimic special din calupurile publicitare aferente sitcomului cu care traiesti in concubinaj timp de vreo 5 ani. In momentele de intimitate cu teveul ajungi sa iti neglijezi fie atributiile de mama, fie cele de sotie, sau chiar propriul IQ.

Televizorul iti vara-n cerebel imagini si sonor parazitar de reclama la: cafea, detergenti, hartie igienica, bauturi alcoolice, produse media, autoturisme, asigurari etc. – toate intinse pe 20 de minute de spatiu publicitar.

Ce poti face in loc sa te uiti la televizor?

  • poti consuma la sala de fitness 350 calorii/ora;
  • poti citi zece (10) carti de cel putin 300 de file;
  • te poti epila de 220 ori (media este de 30 minute/sedinta – stim, pare stupid, dar este relevant);
  • poti face sex-maraton (ok, in portii de 30 de minute/partida, inseamna de vreo 220 de ori/an).
  • poti merge la cumparaturi;
  • poti sa faci sporturi extreme, cu antrenamentul inclus;
  • poti sa pleci in vacanta (patru zile doar, dar ce mai conteaza);
  • te relaxezi, pur si simplu, depanand printre gene cerul, in parc, in gradina, trantita pe-o banca sau direct in iarba.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns