Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Destinații răcoroase de vară

Destinații răcoroase de vară

August se anunţă canicular şi parcă nici marea nu mai are briză să te ostoiască. Ai vrea să scapi, măcar pentru câteva zile, de soarele arzător şi orbitor, să-ţi clăteşti ochii şi să-ţi răcoreşti pielea şi mintea într-un loc nou, nu acasă, în bâzâitul aerului condiţionat şi cu jaluzelele trase. Te-ai gândit vreodată să vizitezi ţările Europei de Nord? Vei vedea că nu sunt nici atât de departe, nici atât de scumpe şi friguroase cum te aşteptai. Dar sunt o cu totul altă lume, exact ce-ţi trebuie pentru un concediu reconfortant.

Copenhaga

Pentru capitala Danemarcei pregăteşte-ţi cei mai rezistenţi tenişi, dar şi cel mai drăguţ costum de baie. O să ai destul de umblat şi multe de văzut, iar dacă vremea te ajută, te poţi bucura de o zi de plajă la Marea Baltică.

Temperaturi:  19-21°C în august, 16-19°C în septembrie

Ce ai de văzut

Mica Sirenă. Face 100 de ani în curând, pe 23 august, dar trezeşte acelaşi interes ca la început. O găseşti în portul Langelinie (ca să te pozezi cu ea) sau pe o mulţime de ilustrate şi suvenire (ca s-o poţi lua acasă). Opera aparţine sculptorului Edvard Eriksen, având capul modelat după o balerină a acelor vremuri, iar trupul gol – după cel al soţiei artistului.
Turnul Rotund. E un bun punct de pornire în periplul tău prin acest oraş, pentru că vezi totul din prima. Este cel mai vechi observator din Europa, aşa că poţi reveni pe timp de noapte, ca să admiri cerul înstelat al acestei capitale, asta dacă te mai ţin picioarele ca să urci scara în spirală cu lungimea de aproximativ 268 de metri din interior.
Christiania. Acest „stat în stat“ poate să-ţi ofere mai multă adrenalină decât un parc de distracţii. Este vorba despre o comunitate cu statut incert, un oraş liber care s-a înfiripat şi dezvoltat pe ruinele unei foste baze militare în urmă cu 40 de ani; în prezent, orăşelul are un aspect de amalgam arhitectural şi cromatic, dat fiind că mai toţi locuitorii şi-au construit singuri casele ori au renovat construcţii vechi. Regulile sunt foarte stricte aici, simţindu-se încă influenţa bandelor armate: n-ai voie să faci fotografii, să te manifeşti zgomotos sau chiar să vorbeşti la telefon pe stradă. Dar poţi să te înscrii liniştită pentru unul din tururile cu ghid ce au loc zilnic până la sfârşitul lunii august.
Grădinile Tivoli. Sunt o atracţie turistică pentru toate vârstele, fiindcă includ atât unul dintre cele mai mari parcuri de distracţii din lume (şi al doilea ca vechime), cât şi superbe zone verzi pentru relaxare, restaurante şi scene în aer liber ce găzduiesc spectacole. Nu rata să te tragi în poză cu Petzi, mascota parcului, un urs tare haios! Vezi cum îţi organizezi excursia: pe 15 august, Grădinile Tivoli îşi serbează ziua cu un grandios foc de artificii!

Stockholm

Pregăteşte-te să cunoşti altă lume, mai curată, mai eco, mai senină, şi să descoperi fără să te agiţi (în stilul pur suedez) istoria grandioasă a acestui popor de oameni impresionanţi (nu numai ca număr).

Temperaturi:   18-21°C în august, 12-17°C în septembrie

Ce ai de văzut

Muzeul Skansen. Este cel mai vechi muzeu în aer liber din lume, aşa că trebuie să-l incluzi în planul tău turistic. E un fel de muzeu al satului de la noi, dar mult mai dezvoltat pe partea de meşteşuguri. Unde mai pui că include grădina zoologică a oraşului, care-ţi oferă prilejul să fotografiezi animale specifice acestei zone: elani, râşi, foci, dar şi pume. Bonus: remarcă priveliştea asupra Stockholmului pe care ţi-o oferă amplasarea muzeului pe insula Djurgarden.
Muzeul Vasa. Îl găseşti pe aceeaşi insulă şi este considerat cel mai popular muzeu scandinav, după numărul de turişti care l-au vizitat. Practic, povestea acestui obiectiv turistic se învârte în jurul ambarcaţiunii de război Vasa, singura navă maritimă de secol XVII care s-a păstrat într-o condiţie foarte bună. Nici nu-i de mirare, având în vedere că s-a scufundat la primul său drum, chiar la ieşirea din portul suedez. Mai poţi vedea obiectele recuperate din bagajele călătorilor, echipamente medicale, ustensile de bucătărie şi monede vechi.
Gamla Stan şi Palatul Regal. Centrul istoric al fiecărui oraş este o comoară de privelişti, experienţe umane sau culinare. Nici Stockholmul, cu al său Gamla Stan (Oraşul Vechi), nu te va dezamăgi, fiind ticsit de monumente istorice – Palatul Regal, Catedrala Storkyrkan (locul încoronărilor şi cununiilor regale), Biserica Germană –sau cu magazine de suvenire şi restaurante. Nu rata strada Prastgatan, mărginită de superbe căsuţe colorate.

Oslo

În capitala Norvegiei, totul este impunător pentru că poartă ori un aer viking, ori unul regal, ori altul ultramodern cu care încerci să ţii pasul.

Temperaturi:  18-22°C în august, 13-18°C în septembrie

Ce ai de văzut

Muzeul Corăbiilor Vikinge. Este o adevărată lecţie de istorie: cele trei nave recuperate din morminte ce datează din secolul al IX-lea sunt într-o stare foarte bună graţie îmbălsămării lor cu ulei; acestea sunt dotate cu toate lucrurile de care regii înmormântaţi în ele ar avea nevoie în viaţa de apoi.
Fortăreaţa şi Castelul Akershus. Le găseşti în partea estică a portului şi vei fi impresionată de aspectul medieval al construcţiei, ale cărei baze au fost puse în 1299, când Oslo a fost declarat capitala Norvegiei. Destinaţia sa iniţială a fost de apărare a oraşului, dotările sale în acest sens suferind multe modificări de-a lungul secolelor. Acum, construcţia adăposteşte Muzeul Rezistenţei Norvegiene şi Muzeul Forţelor Armate Norvegiene.
Parcul Vigeland. Adăposteşte peste 200 de sculpturi şi 600 de statui din fier, granit, bronz sau oţel, printre care şi Monolitul, cea mai înaltă sculptură de granit din lume, depăşind 14 metri în înălţime. Toate aceste opere sunt creaţia unui singur om: sculptorul Gustav Vigeland, care a lucrat fără ajutoare sau ucenici la decorarea acestui parc timp de 40 de ani.
Centrul Nobel pentru Pace. Te învaţă totul despre acest premiu şi despre cei care l-au primit. Norvegienii se mândresc cu acest muzeu ca fiind cel mai avansat din punct de vedere tehnic, iar dacă reuşeşti să prinzi unul din tururile cu ghid ce au loc zilnic între orele 12 şi 15 (în limba engleză), o să afli multe secrete din viaţa lui Alfred Nobel, fondatorul premiului.

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns