Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Duminica Floriilor sărbătorită acasă

Duminica Floriilor sărbătorită acasă

Duminica Floriilor ne pregătește pentru marele Praznic al Învierii Domnului, o sărbătoare încărcată de spiritualitate pentru toți credincioșii creștini.

Anul acesta Sărbătorile de Paște vin altfel, poate chiar cu mai multă încărcătură spirituală pentru că fiecare va fi mai aproape cu sufletul de Dumnezeu. De Florii nu vom putea participa la slujba din biserică și nici nu vom putea duce salcia pentru sfințire. Și totuși, credincioșii sunt îndrumați să sărbătorească acasă și nu doar bucurându-se bucate și dezlegarea la pește, ci și prin credință. Preotul Irimiea Eduard, paroh al Parohiei Bârzești, Episcopia Hușilor, ne îndeamnă să ne bucurăm ca niște copii de această sărbătoare și să ne rugăm.

Biserica e acum casa noastră!

„În aceste zile în care credința ne este încercată, strigăm și noi la Dumnezeu prin rugăciunile înălțate din fiecare casă de creștin care au devenit mici bisericuțe sau altare, ca Hristos să ne ajute să ieșim biruitori din această situație, și am convingerea că o va face, nu pentru că merităm, ci pentru că ne iubește atât de mult. Dar trebuie să luăm aminte la ce vom face după aceasta, pentru că stă în noi tendința de a-L trăda din nou prin viețuirea noastră”, spune preotul Irimiea Eduard.

Să învățăm să iubim de la copii!

„Sărbătoarea Floriilor ne pregătește pentru marele Praznic al Învierii Domnului fiind o pregustare a bucuriei ce izvorăște din această mare sărbătoare. Binecuvântarea crengilor de salcie ce sunt duse mai apoi în casele creștinilor și așezate la loc de cinste (de regulă la icoană) este un obicei bine înrădăcinat în conștiința bisericii și de asemenea un moment încărcat de simbolism liturgic, însă nu trebuie să rezumăm sărbătoarea Floriilor la acesta. Intrarea Domnului în Ierusalim este o sărbătoare a bucuriei reținute, întrucât știm ce urmează după aceasta, știm ce se va întâmpla în zilele următoare cu Cel căruia astăzi mulțimile îi strigă Osana! Cumva ne revoltă atitudinea mulțimilor care astăzi Îl aclamă pe Hristos ca împăratul lor, iar în zilele imediat următoare vor striga ”Ia-L, răstignește-L”, însă dacă suntem sinceri cu noi, ne dăm seama că facem același lucru adică,  Îi cerem ajutorul lui Dumnezeu, iar mai apoi de cele mai multe ori uităm să Îi mulțumim, ba mai mult, Îl răstignim cu păcatele noastre. Singurii care rămân consecvenți în dragostea pentru Hristos sunt copiii care vedem că se bucură și laudă pe Hristos la intrarea Sa triumfală în cetarea Ierusalimului, dar nu îi mai regăsim printre cei ce-L vor condamna, semn că pentru ei Hristos rămâne Împărat Biruitor, iar sărbătoarea Învierii ne arată că nu greșesc. Iată de ce ne îndeamnă Hristos să devenim asemenea copiilor dacă vrem să câștigăm Împărăția Cerurilor!”, ne îndeamnă preotul Irimiea Eduard.

Sălcii sfințite ajung la ușa credincioșilor
în Duminica Floriilor

Nu, nu va fi vorba de o minune sau de magie, ci despre iubirea aproapelui, despre dăruire și sacrificiu. Valori pe care e bine ca fiecare dintre noi să le purtăm mereu în suflet. „Și anul acest, ca în fiecare an, vor ajunge crenguțele binecuvântate în casele credincioșilor, însă altfel decât până acum. Patriarhia Română a transmis un comunicat prin care noi, preoții, suntem îndemnați să trimitem voluntari să împartă credincioșilor crenguțele de salcie binecuvântate, bineînțeles păstrând distanța socială și respectând întocmai măsurile de protecție prevăzute de autorități”, precizează preotul Irimiea Eduard.
https://www.revistaioana.ro/obiceiuri-de-florii-ce-simbolizeaza-salcia-si-de-ce-mancam-peste/

Practica religioasă din Duminica Floriilor

Pe lângă ascultarea slujbei de Florii transmisă de canalele media, preoții ne recomandă să ne facem un program duhovnicesc. Din acest program ar fi bine să facă parte rugăciunea, citirea cuvintelor de folos pentru suflet, meditarea la însemnătatea sărbătorii, precum și activități în familie ce ne aduc bucurie sufletului.

Text: Luminița Tăbăran

Foto: arhivă personală

Citește și:

Obiceiuri de Florii

Mesaje de Florii. Cele mai frumoase citate dedicate florilor

10 simboluri Pascale şi semnificaţia lor

 

Comments

comments

Lasă un răspuns