Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Efecte negative ale perfectiunii

Efecte negative ale perfectiunii

Ceea ce pare a fi o rara calitate in ziua de astazi, perfectiunea este, de cele mai multe ori, rezultatul educatiei exigente sau al copilariei nefericite, in timpul careia ne-am straduit in fel si chip sa castigam iubirea celor dragi. Acest comportament continua si in perioada adulta, atragand dupa sine multe efecte neplacute si chiar boli.

Stresulhttp://localhost/femeia/wp-content/uploads/2012/03/21/perfectart1-1.png

Persoanele care tind spre perfectiune traiesc permanent in competitie cu cei din jur, cu ei insisi sau cu viata in sine, intr-o stare de stres generat de epuizarea resurselor interne, gasind cu greu momente de relaxare in programul lor incarcat, ceea ce ingreuneaza refacerea stocului de energie.

Atentie! Stresul intens sau prelungit provoaca dezechilibre sau boala.

Insomnie

Atunci cand avem ceva important de facut a doua zi (intalniri, programari, examene) sau daca un intreg eveniment depinde de noi (casatorie), ne dorim ca totul sa iasa perfect. Daca persoanele fara tendinte perfectioniste simt o usoara emotie sau disconfort, cele perfectioniste au nopti albe.

Agitatie, nervozitate, furie

Ca perfectionisti convinsi, de multe ori, felul diferit de gandire al celor din jur ne irita si nu ne putem abtine de la remarci dure. Poate ca la inceput sunt blanzi si intelegatori, dar, cand o situatie de acest fel se repeta la nesfarsit, comunicarea si convietuirea alaturi de un perfectionist devine dificila, deseori aparand situatii de tensiune.

Singuratate

Este sentimentul pe care il traim atunci cand ne simtim fara nimeni pe lume. Reprosurile si critica asidua sunt asimilate de cei din jur ca lipsa de iubire din partea noastra. Aceasta nu presupune intotdeauna o despartire definitiva, ci inseamna deteriorarea relatiilor.

Depresie

Perfectiunea noastra se rasfrange si asupra celor din jur. Ne dorim ca membrii familiei, prietenii, lumea sa fie altfel, sa gandeasca la fel ca noi. Asteptam mult de la ceilalti si credem ca, daca incercam din rasputeri sa le oferim totul, ar trebui cel putin sa ne multumeasca. De multe ori, acest lucru nu se intampla. Oamenii nu sunt perfecti si uneori ne dezamagesc in diverse moduri. Iar cand dezamagirea naste suferinte greu de indurat, apare depresia.

Afectarea dezvoltarii copiilor

Una din problemele perfectiunii este faptul ca ne impunem sa traim dupa propriile norme stricte. Din pacate, ca mamici perfectioniste, fixam reguli exagerate si pentru copii, carora le rapim libertatea, le ingustam orizontul si pe care, prin aceasta atitudine, ii intoarcem impotriva noastra. In aceasta situatie, copiii nu-si dezvolta propria personalitate, ci capata frustrari, temeri si complexe de inferioritate care ii urmaresc intreaga viata.

Afectiuni respiratorii si diverse infectii

Sub stresul perfectiunii, sistemul imunitar se prabuseste. Primele semne sunt racelile sau alte infectii care se repeta periodic.

Tulburari de alimentatie (anorexie, bulimie)

Cu un morman de visuri neimplinite si dezamagite de realitate, unele persoane perfectioniste se refugiaza in hrana. Cel putin o pot avea la discretie! Altele, care se invinovatesc pentru esec, se pedepsesc infometandu-se.

Stiai? In ciuda stradaniilor permanente, a ambitiei nemasurate si a capacitatii de sacrificiu, persoanele perfectioniste sunt mai putin eficiente decat cele fara aceasta trasatura.

Cum pacalesti perfectiunea ca sa nu-ti dea viata peste cap

Perfectiunea este o trasatura personala aparuta dupa ani de evolutie, care nu dispare peste noapte. Extrem de periculoasa atunci cand nu este tinuta in frau, naste fobii, obsesii si tulburari mentale. Putem, cel mult, reduce simptomele, dar „vindecarea” necesita timp. Cele mai bune solutii sunt relaxarea, detasarea si acceptarea faptului ca nu poti controla cursul vietii.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns