Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Egipt – călătorie spre centrul istoriei

Egipt – călătorie spre centrul istoriei

In Egipt, ai parte de o incursiune in cea mai fascinanta versiune a istoriei, „stratificata” in bogatie si pitoresc, saracie si abundenta, traditie si modernitate.

Vremurile se scurg aici dupa alte reguli decat curgerea timpului spre viitor, e ca si cand nisipul nesfarsitului desert Sahara se plimba dintr-o parte in alta a clepsidrei.

Citeste si: Egipt – taramul piramidelor si templelor uriase

Cum poti rezista fara sa te intimidezi, pana in cea mai profunda fibra, la o vizita in interiorul Marii Piramide a lui Keops? Cand sute si mii de tone asteapta sa treaca mileniile peste ele, sa se arate fara sa se dezvaluie, calatorul stie ca are privilegiul de a participa la nemurire.

Sau cum sa incerci sa asimilezi furnicarul incredibil al orasului Cairo? Metropola unde traficul infernal nu e amenintator, caci nu viteza il defineste, ci doar pitorescul semnelor si gesticulatiei soferilor? Unde o vizita in Muzeul de Arheologie e intotdeauna prea scurta, unde ai impresia ca urbea mai are putin si devine vecina de gard cu Kefren si Mikerinos…

Citeste si: 3 carti de luat cu tine in luna de miere

Turistii, naivi, cred ca merg in Egipt pentru Cairo, pentru Luxor, pentru piramide, pentru barajul de la Aswan, pentru maretul Nil, care transporta in Meditarana valuri si valuri de minuni nascute din generozitatea fluviului si din tenacitatea oamenilor care au deprins sa domesticeasca natura. Numai turistii nu sunt avertizati de nimeni ca le va trebui forta, nu gluma, sa suporte atata minune.

Citeste si: 7 sfaturi pentru luna de miere perfecta

O vizita in Valea Regilor e tot un soi de voiaj initiatic. Cerul si piatra se contopesc, aproape la propriu, caci la umbra sunt 45 de grade. Caldura e uscata, din fericire, si asadar suportabila – mai cu seama ca in catacombe, pe sub sirurile frescelor in culori inca vii, gardienii tin ventilatoarele mergand. „Fotografiatul interzis” scrie pe pancarte. Dar permis, o spun ochii gardienilor si internationalul gest al bacsisului de 2-3 euro. Dar ce conteaza un euro, cand participi la istoria declinata in incredibil de reale basoreliefuri?

Citeste si: Maroc – relaxare in orasele imperiale

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns