Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Escapadă la cele mai impresionante cascade din România

Escapadă la cele mai impresionante cascade din România

România abundă în locuri frumoase. Nu mai e un secret că avem unele dintre cele mai spectaculoase căderi de apă de pe continent.

Primăvara ne bucură din nou cu raze calde, miros de verdeață proaspătă, covoare colorate de flori și un cer profund albastru. E sezonul perfect pentru o escapadă relaxantă, într-un weekend la munte. Iar ca să-ți iei porția de stat în natură, am ales pentru tine unele dintre cele mai frumoase cascade din țară.

Canionul Șapte Scări

Undeva între Predeal și Brașov, pornește un drum lin spre Munții Piatra Mare, pe malul pârâului Șipoaia. Aproape o jumătate din traseu mergi pe un drum forestier care, atunci când intră în pădure, se transformă într-o potecă frumos amenajată: cu balustrade, trepte, podețe peste apă, băncuțe pentru odihnă. Traseul este deosebit, ușor și sigur, putând fi parcurs în maximum două ore de oricine, chiar și de copii sau persoane în vârstă.

Când vei ajunge la baza stâncilor, vei auzi apa care cade cu repeziciune în defileul săpat în calcar. Canionul are lungimea de 160 de metri și o diferență de nivel de 58 de metri. Înăuntru, vei vedea cum apa cade în șapte trepte, de unde numele cascadei.

Canionul a fost renovat recent și se plătește o taxă de intrare. Pentru a-l vizita, nu ai nevoie de echipament special, doar de încălțăminte care să nu alunece. Și nu vei avea rău de înălțime, pentru că vei urca pe scări montate pe forma cheilor, care se ridică între 2,5 și 15 metri. Atunci când debitul pârâului este crescut, apa stro­pește cea mai înaltă scară. Pentru unii poate fi amuzant, dar pentru alții este deranjant, fiind necesară o pelerină.

Din cel mai înalt punct al canionului, drumul continuă spre Vârful Piatra Mare (marcat cu bandă galbenă). Însă ai opțiunea convenabilă de a coborî la traseul inițial prin Prăpastia Urșilor (porțiune marcată cu triunghi albastru). Zidul mare de calcar este amețitor și reprezintă un excelent traseu de escaladă pentru pasionați.

Cascada Vălul Miresei

Numită și Cascada Răchițele, este considerată una dintre cele mai spectaculoase căderi de apă de la noi datorită înălțimii sale: are peste 30 de metri! O găsim în Munții Vlădeasa, într-o zonă pitorească a județului Cluj, în
Parcul Național Apuseni.

Vălul Miresei are o legendă care s-a menținut vie printre localnici. Se spune că, demult, o mireasă s-a dus pe Valea Stanciului, dar, din cauza stâncilor ude, a alunecat, iar voalul ei dus de apă a rămas agățat în locul cascadei. Nuntașii, prezenți toți în acel moment, au început să plângă atât de tare, încât au format cascada pe care noi o admirăm astăzi. În realitate, căderea de apă seamănă foarte mult cu un văl și probabil de aici vine numele ei.

Cascada poate fi vizitată în orice sezon și este accesibilă din comuna Răchițele. De aici, sunt 5 km de mers pe traseul lejer din pădure.

Nu trebuie să te oprești la cascadă. Drumul continuă să urce spre Lespezile Albe, unde se deschide o panoramă uimitoare asupra Masivului Vlădeasa și a întregii văi. Cei care au un concediu mai lung și sunt amatori de drumeții pot exploata întreaga zonă, aceasta fiind una dintre cele mai interesante din țară din punctul de vedere al fenomenelor carstice: Pietrele Albe, Valea Stanciului, Traseul Grotelor, Peștera Mare de pe Valea Firei, Peștera Piatra Altarului, Cascada Moara Dracului, Cheile Galbenei.

Izbucul Bigăr

Se află în Munții Aninei și a fost desemnat de publicația americană The World Geography drept cea mai impresionantă cădere de apă din lume, moment în care a ajuns să fie celebru.

Izbucul este cu adevărat foarte interesant: un izvor puternic alimentat de cursul de apă subteran, care trece prin peștera cu același nume, se dispersează pe formațiunea calcaroasă acoperită de mușchi, după care se varsă în Râul Miniș.

Minunea se află pe DN57B Anina-Bozovici, în dreptul drumului către Cheile Minișului. Trebuie să urmărești indicatorul cu multă atenție, deoarece izbucul este ascuns după parapet și poate fi ratat foarte ușor. Ca să ajungi la izvor, trebuie să treci podețul de lemn și să urmezi poteca ce urcă lin pe malul apei, aproximativ 200 de metri.

Tot aici, găsești Grota Bigăr și Cheile Minișului cu o lungime de 15 km, dar și multe alte obiective, printre care rezervația naturală incluzând ponoare, peșteri, chei, doline și poiene sălbatice. Nu departe, sunt morile de la Rudăria, patrimoniu UNESCO, încă folosite de localnici.

Citește și:

Paradisul din parcurile naturale

Ținutul moroșenilor

Croația, între pitoresc și exotic

Articol preluat din ediția de aprilie 2016 a revistei Femeia.

Autor: Corina Matei

Foto: Corina Matei

Comments

comments

Lasă un răspuns