Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Escapadă în ținutul conacelor

Escapadă în ținutul conacelor

Un colţ de rai, ținutul conacelor Covasnei te îndeamnă la visare. E ca o întoarcere în timp la savoarea satului de altădată, la obiceiuri şi tradiţii încă vii.

Natura are un farmec aparte aici. Nici nu ştii când e mai frumoasă – când zăpada imaculată scârţâie sub picioare, săniile trase de cai aleargă pe uliţe, pârtiile de schi albe şi pufoase te îndeamnă la relaxare departe de vacarmul staţiunilor montane, iar lemnele trosnesc în sobele încinse sau când natura întreagă dă un spectacol regal acoperind copacii şi câmpurile de verdeaţă şi flori, iar cântecul cocoşilor şi zumzetul albinelor sunt singurele care tulbură liniştea? În orice anotimp alegi să pleci, Covasna este o destinaţie pe care s-o ai în vedere în acest an. Nu doar pentru frumuseţea naturii, ci şi pentru atracţiile pe care le oferă. La doar 3-4 ore de Bucureşti sau o oră de Braşov, este o destinaţie perfectă chiar şi la sfârşit de săptămână. Găseşti pensiuni cu preţuri pentru toate buzunarele, însă conacele şi castelele-hotel sunt cele mai mari atracţii. Păstrând arhitectura nobiliară şi îmbogăţită cu elemente moderne, perfect integrate în designul somptuos, acestea îţi oferă o experienţă pe care vei dori s-o retrăieşti. Prinţul Charles este dovada că acest loc are o frumuseţe magică, de care nu poţi să nu te îndrăgosteşti. După prima vizită, a cumpărat o casă şi a început să le restaureze pe altele, salvându-le sufletul arhaic şi frumuseţea ce izvorăşte din simplitate. Unele cona­ce sunt în paragină, altele aşteaptă să fie salvate de întreprinzători, dar există câteva foarte cochete, care şi-au deschis porţile şi aşteaptă oaspeţi. Iată câteva dintre ele!

Castelul Daniel

Este situat în localitatea Tălişoara, la doar o oră distanţă de Braşov. Are numai opt camere, dar merită din plin titulatura de castel! Imobilul, mult timp sediu CAP, a fost cumpărat şi renovat de doi tineri corporatişti din Bucureşti. Cu economii şi fonduri europene, castelul a devenit în scurt timp o bijuterie arhitecturală. Restaurările au scos la iveală picturi murale datate în jurul anului 1680, ce spun o frântură de istorie. Camerele sunt alte poveşti, nici nu ştii pe care s-o alegi! Fiecare are istoria ei, iar mobilierul modern a fost integrat perfect printre piesele făcute din lemnul vechi recuperat din castel, păstrând astfel atmosfera autentică din perioada Renaşterii târzii.

Castelul Mikes

La 6 km de Covasna, în satul Zăbala, castelul are un domeniu impresionant, multe specii de copaci, un lac spectaculos, dar şi un minunat loc de joacă pentru cei mici. Iar mâncărurile sunt ca la mama acasă. Este un loc perfect să te relaxezi şi să petreci clipe de linişte, iar drumeţiile rurale cu căruţa ori plimbările cu bicicleta din dotarea domeniului dau un plus de farmec excursiei tale.

Conacul Benke

Pensiunea a fost refăcută pe structura unui conac vechi construit la începutul secolului al XIX-lea. Deşi în stil clasic, conacul are spaţii comune şi camere elegante, demne de cele cinci stele pe care le poartă pensiunea. Este o destinaţie de lux, cu săli de conferinţe, un centru wellness spa, piscină acoperită, saună, solar şi săli de fitness. Zona îţi oferă peisaje frumoase şi obiective turistice. Punctul de belvedere se află în apropiere, pe dealul Pivniţele Mari. Acolo se află domul format din cei 12 pini gigantici decojiţi, în mijlocul căruia e un altar-cămin din piatră unde se aprinde focul de 12 ori pe an. Pietrele-bornă din jurul domului sunt gravate cu numele localităţilor din judeţul Covasna şi data primei înre­gis­trări istorice. Aici este locul unde se organizează diverse festivaluri. La 6,5 km, în Reci, se află o rezervaţie naturală de 34 ha, în lunca Râului Negru, cu dune de 6 m. Lacuri, mlaştini, mesteceni pitici, ferigi, nuferi albi, lalele pestriţe, crinul-broaştei şi… broasca albastră! Iar dacă imaginile îţi par cunoscute, nu e vorba de un déjà-vu, fiindcă aici s-au filmat scene din Cold Mountain.

Conacul Damokos-Gyula

Aici poţi vizita Muzeul Etnografic Haszmann Pall din satul Cernat, unde se află piese tradiţionale din zonă: mobilă pictată, cahle, ţesături, porţi secuieşti, case, mori şi unelte agricole. O parte a muzeului se află în conacul Damokos-Gyula, o clădire veche în stil neoclasic.

Castelul Mikes-Szentkereszty, Zagon

Aflat în centrul localităţii Zagon, castelul a suferit numeroase modificări, iar azi găzduieşte casa de cultură a comunei. Este unul dintre obiectivele importante de pe Valea Buzăului, pe care trebuie să-l vezi.

Castelul Szentkereszty

Se poate vizita doar din exterior, dar parcul dendrologic al castelului va fi o adevărată încântare.

Castelul Kálnoky, Micloşoara

Se află în renovare. Vestea bună este că în curând va deveni o unitate de cazare la mare căutare! Castelul a aparţinut unei vechi familii de nobili din Transilvania, iar acum, contele Kálnoky, urmaşul acesteia, şi-a recuperat castelul şi îl restaurează, la fel pe cel din Valea Crişului. În Micloşoara, contele deţine o pensiune cu mai multe case ţărăneşti restaurate, ce păstrează izul rustic de altădată. Aici vin numeroşi turişti străini,  printre oaspeţi s-a numărat prinţul Charles. Contele Kálnoky este custo­dele proprietăţilor prinţului.

Biserica Sf. Emeric din Ghelinţa

Este o biserică fortificată romano-catolică, din 1245, propusă să devină monument UNESCO. În interior se află fresce care înfățișează legenda sf. Ladislau, din 1330, dar şi 103 casete pictate pe tavan în 1628. În curtea bisericii este o cruce înălţată după epidemia de ciumă, în 1747. Toată poves­tea bisericii o poţi afla de la doamna Ilonka, de numai 70 de ani, aşa cum cu umor spune chiar ea. Dacă uşa bisericii este încuiată, o poţi găsi uşor, întrebând de ea pe oricine din sat.

Mofete unice

La Harale se află una dintre cele şase mofete din Covasna. Hătuica este un centru de tratament şi apă minerală. Aici se fac băi, saună şi tratamente în mofetă. Pentru cine nu ştie, mofetele sunt o emanaţie de dioxid de carbon ce are efect vasodilatator, excelent pentru cei cu probleme de circulaţie periferică, boli cardiovasculare, hipertensiune arterială, reumatism, dermatologice, ginecologice şi disfuncţii sexuale. Este o binefacere şi pentru relaxarea musculară. Mofete există şi în alte locuri, dar specialiştii spun că acelea din Covasna sunt unice în lume. Arată ca nişte saune mai mari, cu băncuţe din lemn. După câteva minute, căldura te învăluie plăcut, apoi te încălzeşti din ce în ce mai tare.

Meserii tradiţionale

Nagy Gyorgy, fierar din Tălişoara

A învăţat meseria de la tatăl său. Modelează fierul ca pe o plastilină folosind puterea focului şi a ciocanului. Îmbină fără sudură ornamentele cu modele complicate, dându-le formă în stare de incandescenţă. Când îl priveşti, îi citești pe chip bucuria cu care dă formă bucăţilor de fier, făcând din munca sa o artă cu care se mândreşte. De la el poți afla și cea mai gustoasă rețetă de sendvişuri cu pită proaspătă, ceapă şi slană topită în cuptor.

Dogarii Szöke Tibor şi Barna din satul Harale

Meşteşugari ai lemnului din tată-n fiu, această familie de dogari se laudă cu prelucrarea lemnului ca pe vremuri, fără lipituri, doar din îmbinări. Când îi priveşti cum lucrează, totul pare foarte simplu, dar nu înţelegi cum, fără semne, echer sau compas, ştiu cât să curbeze fiecare doagă, ca în final toate să fie ca trase la ştanţă. Aici găseşti butoaie, căzi (cea din lemn de la castelul Daniel e făcută tot de ei) şi putini din lemn de brad, dud, prun (preţios pentru palincă) şi stejar. „Dacă butoiul este destinat vinului roşu, atunci interiorul se arde, iar vinul capătă o savoare aparte, ca vinurile franţuzeşti scumpe, pentru că întăreşte gustul“, spune domnul Szöke. Meşterirea unui butoi poate să dureze o zi sau două, dar ies adevărate obiecte de artă.

Familia Sütö, meşteşugari ai lemnului

Lucrează lemnul de 15 generaţii. Tatăl lui Laszlo, fratele şi un unchi sculptează porţi, stâlpi, fac piese de mobilier şi apoi le pictează manual, dând unicitate fiecărei piese. Casa lor este un adevărat muzeu, cu piese vechi, precum fi scaunele făcute de străbunicul în 1933 sau un colţar din anul 1826. Pe lângă culorile vii şi picturile cu flori, multe dintre piesele de mobilier secuiesc aveau un compartiment secret. Azi, cele mai căutate sunt lăzile de zestre şi colţarele.

Citește și:

Bruxelles, ciocolată și dantele

Ținutul moroșenilor

Inima Transilvaniei

Articol preluat din ediția de ianuarie 2016 a revistei Femeia.

Autor:  Luminița Tăbăran

Foto: PR (Andreea Retinschi, Vargyasi Levente)

Comments

comments

Lasă un răspuns