Esti aici
Femeia.ro > Familie > Etapele vieții

Etapele vieții

Ciclurile existenței sunt alcătuite din câte șapte ani, conform unor teorii culturale și religioase, iar fiecare stadiu aduce o criză existențială, dar și o dezvoltare.

Fiecare etapă a vieții presupune învățare, provocări și te forțează la schimbări în structura ta interioară. Doar de tine depinde dacă lași viața să te modeleze sau îți exerciți și tu influența atât cât îți stă în putință.

Primii șapte ani

Reprezintă o etapă importantă, fiind fundația pe care se va construi structura ulterioară. Deși se spune că venim pe lume cu un potențial de creativitate și inteligență, mediul în care creștem favorizează dezvoltarea unor abilități. Ghidați de instincte, de nevoia de iubire și protecție, dar nevoiți să ne confruntăm cu provocări precum durerea, ajungem să ne întărim pe interior, ceea ce ne va fi de ajutor în următorii ani, când vom fi puși la încercare altfel. Din momentul în care ne naștem (sau încă din pântecul mamei, potrivit unor specialiști), suntem într-un permanent proces de învățare. În aceasta etapă, dezvoltăm la nivel inconștient anumite comportamente față de situațiile prin care trecem.

În plan emoțional, se dezvoltă sentimentele de mânie, gelozie, frică. O curiozitate este că timusul, o glandă limfatică situată în spatele sternului, atinge un maximum în pubertate, după care involuează. Explicația este că în primii ani, copilul are o reacție primitivă la adevăr, dreptate, ceea ce mai târziu vor deveni repere morale. Pentru a ne da seama cât de influenți sunt acești primi ani putem să ne gândim doar la acei copii care s-au pierdut prin pădure și au fost crescuți de animale. Aceștia, în ciuda dezvoltării normale a creierului, nu percep timpul și nici nu au la îndemână abilitățile pe care educația le oferă celor care trăiesc în civilizație.

7-14 ani

Este ciclul în care se continuă dezvoltarea și apar primele semne ale caracterului. Ideile și sentimentele din prima etapă sunt descoperite de copil, iar transformările fizice îl pregătesc pentru următoarea etapă. Căderea dinților de lapte sunt semnul intrării într-o nouă fază de dezvoltare. Copilul învață acum să conștientizeze distincția dintre bine și rău și responsabilitățile sociale. În același timp, toate emoțiile lui construiesc noua sa lume interioară, un univers cu eroi, în care imaginația este stăpână. Pe măsură ce scade timusul și se dezvoltă organele sexuale, își fac loc pubertatea și adolescența. Este și etapa care oferă indicii privind interesele pe care copilul le va avea la maturitate.

14-21 ani

Acum, individul devine conștient de el și începe să-și creeze o relație proprie cu viața. Se spune că în acești ani este la apogeu capacitatea de a distinge tonuri subtile de culori sau sunete, un motiv în plus să-ți înscrii adolescentul la cursuri de pictură sau muzică. Pe măsură individul ce se împrietenește cu independența, apare provocarea dificilă de a se rupe de influența părinților. Este perioada când persoanele de sex opus devin centrul emoțiilor. Tot acum, se conturează relația cu religia, care își pune amprenta pe evoluția din următorii ani. Deși oarecum traumatizantă din pricina multor schimbări și stări contradictorii, este și o perioadă unică, în care visurile pun stăpânire pe noi și credem că totul este posibil.

21-28 ani

Este o etapă în care se face mental și emoțional trecerea către viața adultă. Energia este la cote nebănuite, iar spre finalul perioadei, personalitatea se rafinează și devine maleabilă. În același timp, interesele apărute în perioadele anterioare încep să prindă contur și să înflorească. Este momentul când individul ia decizia de a se plia pe dorințele partenerului, însă fără a-și pierde independența. Potrivit psihologilor, în această etapă, începi să te confrunți cu anumite sechele din copilărie. Acestea îți pot influența felul în care te raportezi la relațiile intime sau modul în care răspunzi la provocările și oportunitățile venite din exterior. Dacă nu le rezolvi acum, îți vor crea probleme mai târziu.

28-35 ani

Schimbările nu mai sunt așa de evidente ca în anii trecuți, dar cercetările arată este perioada cea mai prolifică din punctul de vedere al creativității. Cel mai probabil, în jurul vârstei de 35 de ani, îți vei vedea proiectele încununate de succes. Este perioada în care personalitatea se arată ca un rezultat al tuturor emoțiilor anterioare. Tot acum facem distincția între ce suntem noi cu adevărat și felul cum ne-au modelat ceilalți – părinți, anturaj, societate.

35-42 ani

Este etapa când este posibil să iasă la suprafață dorința de a le arăta celorlalți ceea ce ai izbutit în viață. Este o neliniște pe care nu o simt toți, întrucât circumstanțele cântăresc mult. Tot acum sunt puse sub microscop relațiile, unele obiceiuri, chiar cariera – oamenii care nu se simt realizați până la această vârstă caută se împlinească apelând la visuri secrete din tinerețe.

42-49 ani

Este o continuarea a etapei precedente, când regretele sau anumite aspecte ale vieții care nu au fost bifate ies în față și se vor recunoscute. Avem exemple de avocați și medici care și-au făcut datoria dând dovadă de profesionalism în meseria lor, dar au rămas cu un gând secret de a deveni cântăreți sau actori. Este etapa noilor direcții, a noilor idealuri. Pentru mulți, etapa apare ca un declin – de aceea, iau decizia de a schimba partenerul, de a o lua pe un alt drum în profesie sau de a face alte schimbări majore.

49-56 ani

În această perioadă, unele suferințe fizice îți îndreaptă atenția către eul interior. Totodată, unele probleme, precum lipsa de adaptare, ies la iveală în acești ani. Va trebui să depui un efort pentru a te obișnui cu lipsa vitalității sau cu schimbarea unor obiceiuri vechi și păguboase. Este, de asemenea, o etapă a inventarului, când apar întrebări legate de spiritualitate și se impune o recapitulare a scopurilor atinse în viață. Dacă nu am înțeles cine suntem până acum și ce ne dorim, se pot instala depresia și stările de iritare.

56-63 ani

Este etapa acceptării profunde, a păcii pe care o faci cu tine. Acum este începutul unor ajustări, atât în privința activităților, cât și în felul cum vezi relațiile cu ceilalți. Acceptarea vârstei nu vine lesne, însă este necesar să iei lucrurile așa cum sunt și să te bucuri de fiecare clipă. Acum poți spune că apreciezi cu adevărat diferențele dintre oameni și ai tendința să le vezi îndeosebi părțile bune.

63-70 ani și mai departe

Este o perioadă când toată experiența acumulată se vrea exprimată cât mai creativ. Acum tu ești esența a ce-i mai bun din tot ce ai învățat în toți anii de până acum. Presiunile exterioare au dispărut, grijile tinereții au rămas în urmă și aceasta poate deveni una dintre cele mai pline de sens perioade din existența ta. Devii un exemplu de veselie și înțelepciune pentru nepoți, te dedici grădinăritului, îți umpli timpul pictând etc. Ai suficientă maturitate să te detașezi natural de probleme și să extragi din fiecare moment unul prielnic pentru sănătatea ta fizică și mentală.

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.29/27.08.2017
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: 123rf

 

Comments

comments

Lasă un răspuns