Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Fericirea maxima o traim la 23 si la 69 de ani

Fericirea maxima o traim la 23 si la 69 de ani

Fericirea maxima o traim la 23 si la 69 de ani, spun autorii unui studiu publicat recent.

Acest studiu care a identificat cele doua varfuri de satisfactie maxima din viata oamenilor, realizat de Center for Economic Performance de la London School of Economics, a fost efectuat pe un numar de 23.161 de participanti, cu varste cuprinse in intervalul 17-85 de ani.

Potrivit autorilor studiului, dupa varsta de 23 de ani, nivelul de fericire cunoaşte un declin care continua pana in jurul varstei de 50 de ani. Apoi, dupa 55 de ani, curba fericirii incepe din nou sa creasca, urmand o traiectorie ascendenta, marcata de un nou varf la varsta de 69 de ani, şi incepe din nou sa scada dupa implinirea varstei de 75 de ani.

Traiectoria acestui grafic al fericirii nu trebuie insa sa fie considerata ca un fapt general şi obligatoriu, intrucat atitudinea mentala a fiecarei persoane joaca un rol foarte important.

Un alt studiu recent, publicat in Journal of Research in Personality, realizat pe parcursul a aproape patru decenii, pe cateva zeci de mii de persoane in varsta de cel putin 16 ani, a evidentiat faptul ca oamenii extrovertiti, in special tinerii adulti stabili din punct de vedere emotional, tind sa fie mai fericiti atunci cand ajung la varsta pensionarii, in comparatie cu tinerii adulti care sunt rezervati sau care au avut parte de o adolescenta turbulenta din punct de vedere emotional.

Cercetatorii americani au subliniat faptul ca aceste informatii reprezinta cateva tendinte, nu adevaruri garantate, intrucat principiul judecatii sanatoase in privinta fericirii şi a sanatatii psihologice se aplica cu adevarat in viata de zi cu zi: oamenii ar trebui, deci, sa identifice acele lucruri care ii fac sa fie fericiti şi sa incerce sa schimbe circumstantele care ii fac nefericiti, pentru a avea o viata mai lunga şi mai sanatoasa.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns