Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Georgeta Bucur: Tinerii cu sindrom Down au un potențial infinit

Georgeta Bucur: Tinerii cu sindrom Down au un potențial infinit

Este o mamă curajoasă și o întreprinzătoare admirabilă. Asociația Georgetei, Down Plus București, urmărește să le ofere o viață mai bună persoanelor afectate de sindromul Down, prin implicarea în proiecte și evenimente comunitare. Ea a avut amabilitatea să răspundă la câteva întrebări pentru cititoarele revistei Femeia.

Când a luat naștere asociația? De ce sindromul Down?

Asociatia Down Plus București a luat naștere în luna aprilie a anului 2014 și a crescut treptat, în prezent având 41 de beneficiari înscriși. Totul a pornit de la fiul meu, Cosmin Darius Theodor, care a fost diagnosticat cu sindromul Down după naștere. În timp, văzând de câtă iubire și sinceritate sunt capabile persoanele diagnosticate cu acest sindrom, am vrut să văd dincolo de limitările pe care le vede toată lumea. Am ales să văd în ei potențialul infinit și puterea nelimitată de a se autodepăși. Așa a luat naștere Asociația Down Plus București. Ca o rampă de propulsare pentru dragii noștri tineri extraordinar de talentați. 

Cine sunt cei care au fondat asociația?

Pot spune cu sinceritate că echipa din spatele acestui proiect de suflet sunt o mână de oameni nebuni. Eu, mama lui Theodor, soțul meu Valentin și fiica mea Larisa suntem cei 3 care au dorința permanentă de a revoluționa lumea. Suntem o echipă mică, dar ne susținem permanent și ne unim forțele pentru a schimba ceva în bine pentru cei pe care îi iubim atât de mult.

Care sunt cele mai mari satisfacții obținute de membri și de oamenii implicați în asociație?

Atunci când vorbim despre reușite și despre satisfacții, nu ne raportăm niciodată la membrii fondatori sau la părinții beneficiarilor. Întotdeauna ne raportăm numai la fericirea și la bunăstarea dragilor noștri tineri cu sindrom Down. Important este dacă ei se simt bine la activități, dacă ei sunt fericiți cu programul pe care îl propunem. Dacă totuși am lua în calcul și ce se află în spatele cortinei, satisfacția cea mai mare cu putință a echipei constă în zâmbetele largi și în fericirea pură pe care o observăm la finalul fiecărui eveniment.

Care este feedbackul primit de la public?

V-am spus deja că noi vedem în beneficiarii noștri un potențial infinit. Tocmai de aceea organizam periodic evenimente naționale în cadrul cărora adunăm persoane cu sindrom Down din toată țara și organizăm spectacole în cadrul cărora, surpriză, vedetele sunt chiar persoanele cu dizabilități! Pe lângă emoția de nedescris pe care o simți când vezi un asemenea spectacol, urmărim reacția publicului. La finalul fiecărui spectacol de acest gen, aplauzele și uralele exprimate cu lacrimi în ochi de public sunt cel mai bun feedback pe care l-am putea primi vreodată.

Îmi puteți relata 1-2 povești de viață despre cum asociația a adus schimbări în bine în viața oamenilor?

Este greu sa rezumi atâția ani de activitate și atâtea povești de viață în doar câteva povești. Pot spune cu mâna pe inimă că în momentul în care destinul nostru s-a intersectat cu destinul fiecărui beneficiar în parte, viețile s-au schimbat de ambele părți. Avem constant de învățat unii de la ceilalți și cred că asta este partea cea mai frumoasă în asociația noastră. Avem tineri în care cei apropiați nu vedeau neapărat un potențial sau anumite talente. Și după ceva timp petrecut împreună, am putut observa cum tinerii respectivi s-au transformat, nemafiind reticenți sau retrași. Au ajuns să iubească să fie pe scenă, au ajuns să danseze sau să cânte în fața a sute de oameni, simțind că nimic nu îi poate atinge. 

Un alt exemplu constă în faptul că înainte de a se înscrie în asociație, mulți tineri nu se bucurau de activitățile specifice oricărui tânăr normal. După o serie de excursii și de tabere cu asociația, între beneficiari s-au legat prietenii strânse, ajungând chiar să iasă la diferite activități împreună (cinema, teatru etc.), în afara programului asociației. Mai mult decât atât, pentru noi este foarte importantă relația dintre părinții beneficiarilor. Iar acum putem spune cu mândrie că aceștia își petrec toate concediile împreună. Astfel de rezultate ne oferă confirmarea că trebuie să continuăm cu ceea ce facem.

Ce proiecte aveți pentru următorii ani?

O întrebare la care aș putea să răspund infinit. Planurile noastre nu se termină niciodată pentru că este vorba de o muncă susținută și continuă. Dar care se face cu placere. Pe lângă activitățile zilnice ale asociației, vom continua și cu evenimentele naționale pe care le organizăm anual (World Down Syndrome Day, ajunsă anul acesta la cea de-a V-a ediție; Together for better-editia a V-a; Bușteni, dragostea mea-ediția a V-a; Gimnaști speciali, campioni municipali-ediția a III-a; Copii activi de ziua lor-ediția I etc). Mai mult decât atât, în prezent antrenăm prima echipă de fotbal pentru persoane cu sindrom Down din România, plan pe care dorim să îl ducem la un nivel cât mai înalt. Cel mai mare plan al nostru (pentru care muncim în permanență) rămâne însă înființarea unui centru de zi în cadrul căruia beneficiarii să poată locui în cazul în care părinții lor nu îi mai pot îngriji. Și pentru că planurile noastre nu sunt niciodată mici, dorim să înființăm locuri de muncă pentru tinerii noștri.

Care sunt cele mai frecvente probleme cu care v-ați confruntat?

Lista e lungă, dar aleg să menționez dificultatea cu care se obține o sponsorizare, reticența celor din jur care nu văd potențial în persoanele cu sindrom Down și dificultatea cu care poți să pui în practică un plan măreț.


Ce face Asociația Down Plus Bucuresti?

Activități zilnice sportive pentru a menține sănătatea fizică a copiilor cu sindrom Down, activități de logopedie de 3 ori pe săptămână pentru ca aceștia să poată fi înțeleși, activități socio-culturale recreative (ateliere de dans, pictură, muzică și fotografie). Acum, scopul Asociatiei Down Plus Bucuresti este ca tinerii speciali să se pregătească pentru diverse meserii și viață în general, dar și să înființeze un centru care să ofer un viitor sigur și un loc numi “acasă” pentru tinerii cu sindrom Down.

 

 

Text: Dana Verescu

Foto: arhiva personală

Comments

comments

Lasă un răspuns