Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Gibraltar, la capătul Europei

Gibraltar, la capătul Europei

Locul în care se întâlnesc ordinea Marii Britanii, soarele Spaniei și farmecul Marocului îți va oferi o experiență de neuitat!

Venind din Spania, prin orașul La Línea de la Concepción, poți vedea de la mare distanță faimoasa stâncă a Gibraltarului, despre care se spune că Hercule însuși a creat-o odată cu strâmtoarea. Chiar din orașul spaniol, ajungi în vama Gibraltarului. Acest mic teritoriu nu este un stat independent: deși a aparținut inițial maurilor, apoi a fost cucerit de Spania, el a rămas singura colonie din Europa, acum a Marii Britanii. Odată ce calci pe acest teritoriu, rămâi uimită: traversezi pista de avion, care se intersectează cu șoseaua principală a Gibraltarului. Există semafoare, iar de fiecare dată când aterizează sau decolează un avion, întregul trafic este oprit. Acest aeroport ciudat a fost construit într-o perioadă istorică tensionată, când Spania a închis complet granița cu Gibraltar, iar accesul se putea face doar pe cale maritimă.

Aer de Londra

Atmosfera orașului este tipic britanică: vei observa aceleași tipuri de indicatoare, autobuzele cu etaj, cutiile poștale victoriene și faimoasele cabine telefonice roșii. Oamenii de aici se mândresc că sunt englezi, deși populația este un amestec între marocani, spanioli, italieni, portughezi și, desigur, britanici.

Maimuțele, „cetățeni britanici“

Cea mai mare atracție a acestei mici peninsule este Rezervația Naturală cu maimuțe, aflată sus, pe munte. Poți urca pe jos, cu transportul local sau cu telefericul din centrul orașului. Odată ajuns sus, în dreapta, la maximum 200 de metri, se află Apes Den (Bârlogul Maimuțelor), locul în care ele se adună ca să-și primească hrana de la îngrijitori. Macacii Barbary sunt atât un simbol al teritoriului, cât și un mister încă nedeslușit. Nimeni nu știe cu siguranță cum au ajuns aceste maimuțe din Munții Atlas până aici. Unii zoologi spun că probabil existau mai multe colonii de maimuțe în sudul Europei, iar cele de aici sunt ultimele supraviețuitoare. Alții speculează că au fost aduse de arabi după anul 711 sau chiar de britanici, prin anii 1700. O legendă spune că au venit singure, traversând Strâmtoarea Gibraltar printr-un tunel care astăzi nu mai există. Indiferent care ar fi trecutul lor, știm sigur că sunt singurele maimuțe în libertate de pe teritoriul Europei. Cele aproape 300 de exemplare sunt monitorizate și îngrijite de reprezentanți ai Societății de Istorie. Tot ei le hrănesc, ca să nu coboare în oraș, unde ar fi în pericol.

Vederi uluitoare

Priveliștea de pe stâncă este impre­sionantă. Pe o parte, se văd portul, Marea Mediterană întâlnindu-se cu Oceanul Pacific, și munții Sierra Nevada din Spania, iar pe cealaltă, se pot admira chiar Munții Atlas din Africa.

Stânca Gibraltarului, cu o înălțime de 426 de metri, este locul care a adăpostit o istorie dureroasă. Având zeci de tuneluri și peșteri, a fost ascunzătoare pentru mii de soldați în vremea războaielor. Cea mai importantă este Peștera St. Michael, vizitată de sute de mii de turiști anual. Aici, oamenii de știință au descoperit urme ale Omului de Neanderthal, vechi de 50.000 de ani. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în peșteră a fost amenajat un spital de campanie. Dar nu asta impresionează. Odată intrat aici, te va uimi imensa sală de concerte, cât o catedrală, bogată în stalagmite, stalactite și dantelării vechi de zeci de mii de ani, luminate acum cu măiestrie.

Nu rata următoarele obiective turistice

 • Main Street, strada principală care traversează Gibraltarul de la granița de nord până în punctul sudic
 • Străduțele înguste, pavate, elegante, curate și pline de buticuri cochete
 • Amfiteatrul Trafalgar, cimitirul în care sunt înmormântați soldații căzuți în celebra bătălie dintre englezii conduși de generalul Nelson și forțele aliate franco-spaniole
 • Tunurile vechi folosite în războaie
 • Cascada din stâncă, o cădere de apă artificială ce iese din uzina de desalinizare, cea care asigură apa curată micuțului stat
 • Muzeul din Gibraltar, amenajat într-o fostă baie publică maură din secolul al XIV-lea
 • Reședința Guvernatorului, din clădirea mănăstirii franciscane 
 • Grădina Alameda, cu vegetație luxuriantă
 • Castelul Maur, cu turnul aflat în partea nordică a stâncii și fortificațiile de la marginea orașului
 • Tunelurile Marelui Asediu, care se află sus, în stâncă
 • Traseul Bateria Spur, Treptele Mediteraneene, Coloanele lui Hercule de pe stâncă
 • Europa Point, cel mai sudic punct al peninsulei, o platformă construită pe care se află farul, Moscheea Ibrahim și o capelă catolică a Fecioarei Maria.

Informații utile

 • Gibraltarul este scutit de taxe, fiind o zonă economică specială. Aici găsești băutură, țigări, benzină și electrocasnice mult mai ieftine.
 • Trebuie să ai lire din Gibraltar, întrucât conversia în euro se face la un curs de 1,5 euro/liră, ceea ce nu-i deloc avantajos!
 • Maimuțele sunt obraznice și fură orice li se pare interesant. În plus, asociază foșnetul pungilor cu mâncarea. Atenție ce iei la tine când intri în rezervație!
 • E interzis să hrănești maimuțele, amenda fiind de 500 de lire.
 • Nu te strâmba și nu le zâmbi maimuțelor. Pentru ele, arătatul dinților este un semn de agresiune.

Ce nu știai despre Gibraltar

 • A aparținut Spaniei până în 1704.
 • Are monedă proprie: lira din Gibraltar.
 • Se întinde pe o suprafață de 30 de ori mai mică decât a Bucureștiului.

Articol preluat din ediția de mai 2015 a revistei Femeia.

Autor: Corina Matei

Sursa foto: Corina Matei

Comments

comments

Lasă un răspuns