Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Haihui pe la munte, în Bulgaria

Haihui pe la munte, în Bulgaria

Cei mai înalți munți din Bulgaria și totodată din Peninsula Balcanică surprind prin formele lor deloc comune, prin priveliștile răpitoare ce îmbină peisajele alpine cu cele ale pădurilor dese, prin flora colorată, dar și prin sumedenia de activități puse la dispoziție.

Zona m-a surprins prin frumusețea sa naturală, dar și prin rapiditatea cu care am ajuns acolo: la doar o oră de Sofia, urcând pe un drum presărat cu lacuri, plaje, păduri de foioase prin care nu puteam trece cu privirea, în care păsările m-au acompaniat, trecând rapid pe deasupra mașinii de fiecare dată când încetineam în curbele strâmte.

Borovets

Nu mică mi-a fost mirarea când am ajuns în Borovets, care pare să fie o stațiune de schi din inima Alpilor. Am ales să stau aici pe durata vacanței mele. Aceasta este cea mai veche stațiune de iarnă din Bulgaria (1896), care inițial a fost concepută ca punct de vânătoare pentru regii Bulgariei. Încet, s-a dezvoltat ca o destinație de iarnă cu numeroase pârtii, iar acum este căutată și în celelalte sezoane pentru traseele montane pe care le oferă. Deși mică, stațiunea e foarte populară pentru aglomerarea de spații de cazare, restaurante bune, activități montane și de aventură, dar și liniște. Iar avantajul suprem sunt cele 20 de pârtii cu peste 20 de sisteme prin cablu (teleschiuri, telescaune și gondole). Două dintre aceste sisteme, poate cele mai importante, funcționează tot timpul anului și te duc rapid pe cele mai frumoase două masive.

Masivul Musala

Chiar din inima stațiunii Borovets pleacă faimoasa gondolă spre paradisul munților Bulgariei. Cu un traseu de aproape cinci kilometri și cu o diferență de nivel de peste 1.000 de metri, în 25 de minute ești sus, la Cabana Yastrebetz (2363 metri altitudine), locul de unde pornește traseul spre vârful Musala, dar și unde sunt trei pârtii cu grade diferite de dificultate.

Nu trebuie să fii o împătimită a munților ca să vii până aici. De la cabana la care te lasă gondola până la primul lac glaciar din salba celor 7 ale Musalei ai un traseu lejer, de o oră, pe un drum de pământ mărginit de vegetație. Pe malul lacului vei găsi cabanele numite tot Musala, cea veche și cea nouă, aceasta din urma fiind și cea mai mare cabană montană din Bulgaria. De aici, traseul până la Cabana Everest devine ceva mai dificil și apoi continuă cu o porțiune anevoioasă spre Vârful Musala, cel mai înalt din Peninsula Balcanică (2.925 m). Din vârf, poți admira cele șapte lacuri glaciare ce coboară în trepte pe terasele muntelui.

Sfat. Deși în weekenduri poți fi nevoit să stai la coadă, gondola are o capacitate de 1.200 de persoane pe oră, așa că totul se mișcă foarte repede. Prețurile variază în funcție de sezon (de la 7,5 euro dus-întors vara și 17,5 euro iarna) și sunt disponibile pe www.borovets-bg.com.

Masivul Rila

Din Borovets am plecat cu mașina spre Sapareva (o oră și jumătate), mai precis spre telescaunul ce urcă pe Masivul Rila. O mulțime de indicatoare Lift te vor călăuzi, așa că e imposibil să-l ratezi. Vei ajunge, astfel, la una dintre cele mai populare atracții din zonă: circuitul celor șapte lacuri glaciare (alte șapte, a nu se confunda cu cele din Musala!). La fel ca pe celălalt masiv, liftul te lasă, după o cursă de 25 de minute, la cabana Rila, unde începe traseul circular. Lacurile sunt situate între 2.100 și 2.500 de metri altitudine, iar traseul între ele necesită ceva condiție fizică, pe alocuri terenul fiind mai înclinat, însă nu periculos. Ca să ajungi la lacul situat cel mai sus, ai de mers trei ore și jumătate. De aici, priveliștea este unică și va fi meritat tot efortul: toate cele șapte lacuri se deschid privirii într-un cadru feeric! Iar drumul întors la cabană nu ar trebui săți ia mai mult de două ore.

Sfat. Accesul în parcarea de la baza telescaunului costă 2,5 euro/zi. Prețul pentru o cursă dus-întors este 9 euro/persoană. Ai grijă să ai apă la tine pe traseu.

Prin împrejurimi

În caz că vrei să explorezi zona și să treci în partea de sud a Munților Rila, include în plimbarea ta Mănăstirea Rila, cea mai mare și mai faimoasă mănăstire ortodoxă din Bulgaria. E situată în mijlocul naturii, în Parcul Natural Rila, și are un muzeu de unde poți afla mai multe despre istoria sa interesantă.

Citește și:

Articol preluat din ediția de noiembrie 2019 a revistei Femeia.
Autor: Corina Matei
Foto: Corina Matei

Comments

comments

Lasă un răspuns