Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Haihui prin Disneyland

Haihui prin Disneyland

E și distracție, și natură, și relaxare, toate concentrate (dacă putem spune asta) pe 51 de hectare. Sunt 41 de atracții și nu le vei putea încerca pe toate decât dacă îți iei un an sabatic de la locul de muncă. Singura soluție e să revii. O dată, înc-o dată și înc-o dată.

Am tot încercat să-mi imaginez cum va fi prima mea vizită la Disneyland. Adevărul e că nu știam la ce să mă aștept de la călătoria fulger de trei zile pe care o aveam la dispoziție pentru a plonja, la modul cel mai propriu, într-o lume a copilăriei fără limită de vârstă. N-am să mă plictisesc? N-or să mă apuce amețeala și o groază viscerală odată intrată în Turnul Terorii, după ce voi fi experimentat gravitația zero? Adevărul e că, odată ajunsă la fața locului, am simțit nevoia imperioasă să mă așez pe o bancă și să nu mai fac nimic, doar să privesc. Să contemplu mulțimea pestriță și bucuroasă de oameni-copii-adulți-prințese mici-prințese mari-dansatori-zâne-și alte creaturi fantastice în trecerea lor efemeră printr-un loc de joacă gigantic, unde timpul s-a oprit din loc o perioadă și unde singura preocupare a tuturor este fie să împartă, fie să primească visuri.

O lume minunată

În care vei găsi nu doar copii. Mă aflu undeva la vreo 30 de kilometri de Paris și la aproape 60 de ani distanță de primul parc tematic conceput de Walt Disney, creatorul simpaticului Mickey Mouse. Și, deși capitala Franței este cea supranumită Orașul Luminilor, strălucirea s-a răspândit până aici – numai strada principală (Main Street, U.S.A.) este luminată de 225.000 de leduri care înfrumusețează fațadele clădirilor. De la inaugurarea din 1992, Disneyland Paris nu și-a mai stins luminile: e deschis 365 de zile pe an, iar singura dată când și-a închis porțile a fost din cauza unei furtuni care a făcut ravagii în toată țara. Cu datele acestea în minte, am pornit la picior pe aleile uriașului parc tematic, încercând să-mi fac loc printre hoardele de vizitatori entuziaști. Sunt curioasă să-i descopăr potențialul și sper să nu mă dezamăgească, mai ales că am aflat că este principala atracție turistică a Europei – 275 de milioane de suflete au dat năvală pe porțile sale de 22 de ani încoace, dintre care aproape 13 milioane numai în 2013. Zilnic, aceasta este „casa de vacanță“ a peste 40.000 de oameni, așa că, dacă vrei să reușești să vizitezi mai mult de trei atracții într-o zi, ai două variante: fie îți cumperi un bilet VIP FastPass (timpul de așteptare în acest caz se reduce considerabil – de la o oră minimum pentru fiecare atracție în parte la doar 15 minute), fie te trezești de dimineață și te bucuri de cele două ore extramagice (de la 8 la 10), în care poți vizita parcul fără să te lovești la fiecare pas de vizitatori. Este un „cadou“ oferit gratuit tuturor celor care aleg să locuiască la unul dintre hotelurile Disney. Așa că hai să vorbim nițeluș și despre acestea!

Somn de poveste

„Hotel“ este impropriu spus pentru că, odată ce ai pășit într-unul din cele șapte, ai impresia că ai nimerit fie într-o poveste, fie într-un ținut îndepărtat. Eu m-am cazat la Disney’s Hotel New York, unde m-am simțit ca-n basmul cu Albă ca Zăpada. Mobilierul era incrustat cu inserții sub formă de măr, iar în sala de baie am descoperit cu încântare săpunul lichid în recipiente de plastic cu capace în forma urechilor lui Mickey. Sunt detalii simple, care fac însă deliciul copiilor mai mici sau mai mari deopotrivă. E indicat, atunci când îți planifici vacanța la Disneyland Paris, să optezi pentru cazare în interiorul parcului – pachetele turistice sunt avantajoase și oaspeții beneficiază de o grămadă de reduceri și surprize. În total, sunt nu mai puțin de 5.800 de camere, așa că e loc pentru toată lumea la tarife pentru toate buzunarele. La Disneyland Hotel, bunăoară, vei da nas în nas, pe nepusă masă (sau cu masa pusă, fiindcă au acces și în restaurant), cu Mickey, Minnie, Goofy, Donald și restul găștii lor de prieteni șugubeți. Iar la etajul doi al aceluiași hotel, o echipă de stiliști îți așteaptă copila sau – de ce nu – pe tine, gata să vă transforme în adevărate prințese!

Alege-ți tărâmul favorit

Acum, dacă tot ai burta plină și ești perfect camuflată astfel încât să nu te deosebești de personajele de poveste, n-ar fi rău s-o pornești, în sfârșit, prin cele două parcuri tematice – unul în care vei descoperi replici cât se poate de veridice ale studiourilor Walt Disney și alte 17 atracții, în timp ce în fundal se aude superhitul This Is My Song, compus de însuși Charlie Chaplin (ca să-l identifici ușor, e vorba de coloana sonoră a emisiunii Telecinemateca), și cel principal, Disneyland Park, unde cel mai bun lucru pe care poți să-l faci este să te lași purtată de instinct și să mergi încotro te duc picioarele. Dacă nu ești adepta hazardului, consultă harta parcului și alege-ți tărâmul care ți se potrivește. Dacă ești pasionată de Vestul Sălbatic, oprește-te în Frontierland, dacă adori filmul Casablanca, vizitează Adventureland, dacă ești îndrăgostită de lumea prințeselor, du-te în Fantasyland, iar dacă devorezi romane SF, Discoveryland este o destinație obligatorie. Orice ai alege să faci, ai grijă să ai un ceas funcțional la tine și să arunci din când în când ochii pe cadran: șansele să pierzi avionul înapoi spre casă nu sunt deloc minime.

Atracții pe care nu trebuie să le ratezi

  1. Bucură-te de parada Swing into Spring până pe 22 iunie. Zilnic, de la ora 17, peste 100 de performeri (dansatori, muzicanți și mascote Disney) pornesc de pe esplanada castelului Frumoasei Adormite și defilează până în capătul străzii Main Street U.S.A. Coloana sonoră a tuturor paradelor este asigurată de românul Vasile Sirli, directorul muzical al Disneyland Paris.
  2. Cele două ore extramagice de dimineață sunt momentul perfect pentru a admira grădinile tematice ale parcului de distracții. Disneyland Paris este casa a peste un milion de specii de flori plantate anual, a peste 35.000 de copaci și 450.000 de tufe. Șeful arhitecților peisagiști a fost instruit timp de 15 ani de grădinarul lui Walt Disney.
  3. Ia masa la unul dintre cele 63 de restaurante și terase răspândite la tot pasul. Eu am încercat un fel delicios cu creveți la Blue Lagoon, restaurantul din Adventureland cu vedere spre canalul subteran al piraților, pe care-l vizitezi cu barca.

Articol preluat din ediția de iunie 2014 a revistei Femeia.

Text și foto: Adriana Moscu

Comments

comments

Lasă un răspuns