Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > În Țara Moților, printre cele mai frumoase locuri

În Țara Moților, printre cele mai frumoase locuri

Gata! Lăsăm deoparte valea Prahovei, Deltă și Marea Neagră pentru o vreme. Ba chiar și de Transalpina ori mănăstirile bucovinene. Pentru că avem țară frumoasă și-i păcat să n-o vedem pe toată!

Să mergem, măcar pentru câteva zile, în locuri mai puțin promovate. Ai auzit de Câmpeni? Dar de Gârda de Sus? Ori poate de Lumea pierdută? Sunt locuri superbe în Apuseni, în zona numită cu mândrie Țara Moților. Ei pretind că li se spune așa din cauza obiceiului de a purta chica/moțul pe umărul drept, asemenea unora dintre triburile dacice. Nu intru în amănuntele istoriei moților, de știut este că țara lor este superbă. Iar ei sunt foarte primitori.

Acolo și Iancu-i dus, la… Gârda de Sus

Nu facem istorie, chiar dacă aici, la Gârda de Sus, se ascundea Avram Iancu de poteră. Dar parafrazarea se potrivea. Buun! Așadar, ajungi cu trenul, mașina sau cu autocarul în Câmpeni. Peisajul este absolut tulburător, iar pensiunile – adevărate bijuterii. Prea multe obiective turistice nu-s în Câmpeni, dar, una peste alta, orășelul este capitala Țării Moților. O plimbare scurtă prin centru, să vezi și tu casa în care (iarăși!) Avram Iancu a avut cartierul general în decursul Revoluției de la 1848, apoi o plimbare pe la marginea orașului, ca să vezi de unde învățaseră meserie ardelenii plecați în America la începutul secolului XX în propria lor… goană după aur. Apoi, la fel ca Iancu, mergem la Gârda de Sus. Este cea mai frumoasă zonă rurală pe care am văzut-o până acum (și am văzut destule!), cu case răspândite pe versanți, cu garduri mici și curți imense, cu oi blânde și câini înțelepți. Dacă găzduiești aici, ascultă poveștile oamenilor. Sigur vei afla de ce bate toaca seara (să nu coboare ursul la oi), de ce le era teamă chiar și comuniștilor de moți (multe revolte, răscoale, revoluții au pornit de-aici), de ce mai toată lumea îl iubește pe Avram Iancu.

Colea la Scărișoara

Din Gârda, vrei, nu vrei, vei porni măcar într-o drumeție. Altfel, se cheamă c-ai venit aici degeaba. Cele mai apropiate, peșterile Ghețarul Scărișoara și Poarta lui Ionele. Prima e catalogată drept cea mai mare peșteră cu ghețar din Europa, iar a doua are o intrare monumentală, lângă care este amenajat un spațiu de grătar și picnic. Între ele, Cheile Ordâncușei, cu pereți aproape verticali, cu răcoare și apă limpede precum cristalul. Mare atenție! Dacă nu ești obișnuit cu drumețiile, studiază traseele și timpul de parcurgere pe site-urile de specialitate, pentru că, dacă îi întrebi pe oamenii locului, îți vor spune că din Gârda la Scărișoara ajungi imediat, știu ei o scurtătură. Îți scoate sufletul, crede-mă! Așadar, mai bine o iei pe drumul marcat special pentru noi, sedentarii. Măcar știi de la bun început cum stai, pardon, cât mergi. A! Și să nu te sperii dacă auzi din când în când strigături. Oamenii încă vorbesc așa, de la o coamă de munte la alta, chiar dacă acum au telefoane mobile.

Lumea pierdută

Tot în Țara Moților se află și lumea asta. Ceva mai departe de regiunea despre care am povestit până acum, dar, chiar dacă nu ești… motorizată, sunt trenuri sau microbuze care te duc până la Padiș. Este centrul Lumii despre care povestesc, o zonă carstică unică în România, numită astfel pe vremea când despăduririle se făceau cu multă zgârcenie, iar aici era una dintre cele mai întinse păduri virgine din partea asta a Europei. Zona este declarată arie protejată și are de ce! Nu cred că are rost să descriu peisajele absolut spectaculoase, pot să-ți spun doar că, după câteva zile, își vei dori să stai încă pe-atât și tot așa. Mai ales că în Padiș condițiile de cazare sunt excelente și mâncarea așijderea. Ce faci aici? Trasee berechet, cu peșteri mai mari sau mai mici, cu cătune pitorești, cu turme de oi parcă așezate cu mâna special pentru amatorii de fotografii. De-acum, nu mai spun altceva decât: nu rata o vacanță în Țara Moților!

Cea mai adâncă peşteră subacvatică (Izbucul Tăuz, minus 82 m), dar și cea mai labirintică peşteră din România (Peştera Hodobana, cu peste 22 km lungime pe o extensie de doar 820 m) se găsesc în Țara Moților.

Citește și:

La schi în Bansko

Cluj, dragoste la prima întâlnire

Sicilia, focul ocrotit de ape

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.16/21.04.2016
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Sursa foto: 123RF

Comments

comments

Lasă un răspuns