Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Incepe Postul Mare. Post usor sa aveti!

Incepe Postul Mare. Post usor sa aveti!

Luni 11 martie 2019 incepe Postul Pastelui. Ultima zi a Postului Pastelui, numit si Postul Mare va fi 28 aprilie. Invierea Domnului cade duminica 28 aprilie.

Durata de 40 de zile a Postului Pastilor se intemeiaza pe o veche traditie: potopul, care trebuia sa spele pamantul de pacate, a tinut 40 de zile si 40 de nopti; patruzeci de ani au mancat evreii mana in pustie, inainte de a ajunge in pamantul fagaduintei; Moise a stat pe munte 40 de zile pentru a primi Legea; Iisus a postit 40 de zile si 40 de nopti inainte de incepe drumul sau printre oameni.

In cursul acestei saptamani conusmul de carne este interzis, duminica fiind lasata secului de carne, saptamana de dianintea de inceperea efectiva a postului fiind numita saptamana alba, fiind permise doar consumul de lapte, branza si oua.

Anul acesta Pastele Ortodox si cel Catolic cad la date diferite. Pastele Ortodox si Catolic vor mai cadea impreuna abia in 2025.

Postul Pastilor este cel mai lung si mai important, ci si cel mai aspru dintre cele patru posturi de durata ale Bisericii Ortodoxe. Este dezlegare la peste doar de Florii – cu o saptamana inainte de Paste si Bunavestire, pe 8 aprilie.

Postul Pastilor e tinut si in Biserica Romano-Catolica; el tine 40 de zile, incepand nu luni ca la ortodocsi, ci in miercurea numita a Cenusii (Dies Ceneris), pentru ca in aceasta zi se practica la apuseni presararea cenusii pe crestetul capului (rest din ceremonialul penitentei publice din vechime, mostenit de la evrei).

Traditia romaneasca spune ca inainte de Postul Pastelui, toate rufele trebuie sa fie spalate, iar vasele trebuie sa fie oparite. Tot in aceasta perioada se spune ca nu este bine sa se faca nunti. In a cincea saptamana de post, incep Deniile, data la care incepe curatenia de primavara.

Ca orice post, in primul rand el trebuie sa reprezinte o abtinere de la lucrurile rele si o intoarcere catre sine si catre nevoile reale ale omului: dragoste, bunatate, comuniune, toleranta, ingaduinta. Recunostiinta si multumirea pentru cele pe care le ai, pentru binele ce-ti este dat, pentru linistea din casa si din sufletul tau sunt ganduri pe care trebuie sa ai in fiecare zi, dar mai ales in zilele din Postul Pastelui.

Postul Pastelui nu este doar o perioada de abstineta de la anumite alimente, si oricum nu asta este esenta in Postului Mare. Gandul bun, gesturile simple si frumoase si generozitatea sunt mai importante.

Liniste sufleteasca si post cu folos sa aveti!

www.femeia.ro

 

Comments

comments

Lasă un răspuns