Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Indira Ghandi – singura femeie prim-ministru al Indiei

Indira Ghandi – singura femeie prim-ministru al Indiei

Indira Nehru Ghandi s-a nascut in 19 noiembrie 1917 si a murit in 1984, asasinata, dupa ce a fost prim ministru al Indiei timp de 15 ani. A fost prima si deocamdata ultima femeie din India care a ocupat aceasta functie.

Educatia ei a fost una solida, construita la colegiul Somerville din Oxford. Inclinatia catre viata politica a mostenit-o de la tatal ei, care la randul lui a ocupat postul de prim ministru al Indiei.

Indira a fost o personalitate controversata. In 1942, se casatoreste cu Feroze Gandhi, dar casatoria lor nu a fost acceptata de cultul ortodox hindus, pentru ca fusese aranjata de catre parinti. La scurt timp dupa casatorie, cei doi sunt arestati pentru activitati nationaliste, Indira fiind eliberata dupa opt luni, iar sotul ei, dupa un an.

In 1959, Indira devine presedinte al Congresului National Indian. Reusita ei politica este insa intunecata de moartea sotului, in 1960, ca urmare a unui atac de cord. In 1964, Indira Ghandi reuseste sa obtina un loc in Parlamentul indian, cel de Ministru al Informatiei si Radiodifuziunii, in timpul guvernarii lui Lal Bahadur Shastri.

Shastri moare insa in mod suprinzator, la scurt timp dupa ce isi intra in functie. Prin urmare, Indira ajunge sa ii ia locul. Multi au considerat-o usor de manipulat, insa Indira avea abilitati politice deosebite. Ea va ocupa postul de prim ministru din 1966 pana in 1977.

Indira a luptat intotdeauna pentru eradicarea saraciei. In 1969, a adoptat o serie de legi prin care a reglementat situatia veniturilor personale, a proprietatii private si a profiturilor corporatiste. Indira Ghandi s-a dovedit a fi un lider puternic si dur, dar a fost acuzata de practici ilegale in timpul campaniei electorale in urma careia a fost aleasa prim ministru si i s-a cerut demisia.

Raspunsul ei in fata acuzelor a fost sa declare stare de urgenta, sub motiv ca atributiile ei politice au fost restrictionate. Tot atunci, suspenda Constitutia si aresteaza mai multi lideri ai opozitie politice.

Antipatia fata de ea a crescut in momentul in care fiul ei, Sanjay Gandhi, formeaza Congresul Tinerilor si initiaza proiecte cum ar fi sterilizarea fortata.

In 1977, increzatoare ca si-a demobilizat opozitia, convoaca noi alegeri, insa este invinsa de coalitia Janta Morcha. In 1980, redevine prim ministru al Indiei ca urmare a divergentelor din coalitia Janta Mocha. Dupa obtinerea noului mandat, determina eliminarea guvernarii siite Akali Dal din Punjabi.

Actiunea ei provoaca revolta pentru obtinerea de autonomie regionala in Pujabi. Negocieri pentru solutionarea revoltelor, nu au fost aprobate de Indira, astfel ca revoltele din Punjabi se inrautatesc.

La nivel intern, guvernul pe care il conduce se confrunta cu mentinerea stabilitatii intr-o perioada in care tara incerca sa faca fata conflictelor intre diverse grupari etnice si religioase.

In 1984, Indira Ghandi ordona armatei indiene sa ocupe Templul de Aur din Amritsar, complex al siitilor, masura luata ca ofensiva impotriva militantilor siiti care se ascundeau in templu. Au murit atunci aproximativ 450 de siiti. Operatiunea s-a numit Steaua Albastra si a insemnat alienarea comunitatii siite, pe de o parte, pe de alta parte, a insemnat o crestere a popularitatii primului ministru in randul comunitatii hinduse.

Indira Ghandi este asasinata in acelasi an de catre bodyguardul ei siit, in semn de razbunare. Ceea ce a urmat dupa moartea ei a fost un masacru in randul comunitatii siite in Delhi, in care au murit peste 100 de oameni.

Comments

comments

Lasă un răspuns