Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Insulele Fiji – Primul tău paradis

Insulele Fiji – Primul tău paradis

Știi imaginile alea edenice cu plaje mai mult decât perfecte, ape prea turcoaz și, în general, prea frumoase ca să fie adevărate? Odată ajunsă în Fiji vei crede că toate sunt realizate aici.

Un arhipelag de 330 și ceva de insule, undeva în Pacificul de Sud, sună bine din prima. Dacă mai spunem că doar o treime dintre ele sunt locuite permanent, asta îți lasă ție vreo 200 de insule virgine de descoperit și tot atâtea paradisuri.

Ca să ajungi în Fiji, vei zbura din București până în orașul Nadi, pe insula Viti Levu, și vei avea două escale, dar crede-mă că, în momentul în care vei da cu ochii de peisaj, fermecător încă din avion, vei uita de orice urmă de oboseală. La primul contact cu aerul fijian, te va încerca o vagă senzație de disconfort. Sau una ciudată. Parcă e prea cald, prea uscat, parcă tot simți nevoia să te strecori sub duș sau într-o piscină. Sau, mai la îndemână și perfect indicat, direct în ocean. Însă corpul tău se va acomoda ușor cu schimbarea climatică, vei vedea că e numai o chestiune de ore.

Viti Levu și Vanua Levu sunt cele mai mari insule și, totodată, au cea mai mare aglomerație de locuitori – aproape 90% din totalul populației țării, care, de altfel, nu depășește un milion. Cu o economie bine dezvoltată, în principal datorită turismului, contrastele sunt în Fiji la ele acasă. Vorbim, pe de o parte, de resorturi de lux care atrag turiștii din toate colțurile lumii și aduc enorm de mulți bani la economia locală, iar, pe de altă parte, în comunitățile mici – dacă vei avea curiozitatea să le descoperi –,locuitorii încă trăiesc după reguli ce amintesc de vechile triburi.

Minunata lume nouă

Fiji e locul unde ai văzut-o și pe Brooke Shields înotând la vârsta de 15 ani în cele mai clare ape, întocmai ca într-un rai uitat de lume, dar și pe Tom Hanks învățând să supraviețuiască de unul singur pe o insulă pustie pentru că aici s-au filmat, printre altele, peliculele „Laguna albastră” și „Naufragiatul”. Mai exact, în insulele Mamanuca, în număr de 20 – dintre care șapte „înghițite” de ocean la ceas de flux –, toate parcă retușate în Photoshop.

O lume pe care n-ai voie s-o ratezi sub nicio formă e lumea minunilor subacvatice. Fie că te aventurezi în adâncuri la o tură de scuba diving – lucru pe care ți-l recomand cu toată căldura – sau te încumeți doar la snorkelling, oceanul ascunde cele mai frumoase povești. Pe măsură ce înaintezi printre ierburile marine, dai peste corali albi și pești galbeni și vezi cum oceanul se transformă sub ochii tăi. Peștii capătă culori tot mai nebune, tot mai intense, coralii nu mai sunt albi, ci mov pentru ca, la câțiva metri mai încolo, să treacă la nuanțe psihedelice de albastru electric. În fața ochilor tăi, cât cuprinzi cu privirea, ți se aștern adevărate minuni. E cel mai frumos cadou pe care ți-l poate face natura.

Pe nepusă masă

Bucătăria e un deliciu și, în același timp, surprinde cel mai bine diversitatea culturală a țării. Nuca de cocos, care atârnă bine-mersi și leneșă în cocotieri pe plajele cu cel mai alb nisip din lume, e și un ingredient-cheie al bucătăriei fijiene. Peștele e și el nelipsit, căci, nu-i așa, Pacificul e imens.

Cu siguranță vei gusta Kokoda și vei bea Kava. Prima dintre ele e un dish care se servește rece, foarte popular peste tot pe unde vei merge. E un fel de antreu când vine în pahare de shot-uri sau mâncare principală atunci când îți este adus în boluri mai mari. File de pește marinat în suc de lime cu puțin lapte de cocos, asta vei mânca.

Cât despre Kava, aceasta e băutura națională, cu aspect nămolos, nu foarte apetisantă, e drept, dar de care fijienii sunt extrem de mândri, cu proprietăți calmante și un întreg ritual de servire. Ar fi o insultă pentru fijieni să n-o faci, așa că va trebui s-o încerci dacă te-ai nimerit din greșeală în mijlocul unui astfel de ritual, băutura servindu-se inclusiv în resort-uri.

În graţiile localnicilor

Când primii fijieni se vor apropia de tine zâmbind și-ți vor spune „Bula”, stai fără grijă! Nu vor să le zici niciun banc și nici nu te confundă cu personajul – de care, de fapt, nici n-au habar –, doar încearcă să fie prietenoși și ospitalieri, căci e salutul lor de zi cu zi. Și nu e cazul nici să te sperii – e drept că țara e renumită pentru perioada sa de canibalism, însă episodul din secolul XIX e de mult îngropat.

Fijienii de astăzi sunt foarte calzi și ospitalieri. Inclusiv în capitală, în Suva, sunt dispuși oricând să te primească în casa lor. Dar numai dacă îți vei lăsa pantofii la ușă. Mai mult decât atât, înclusiv în unele orașe, va trebui să faci același lucru la intrarea într-un magazin. În semn de respect. Dacă te vor invita la masă, nu aștepta să înceapă ceilalți să mănânce pentru a li te alătura, căci tradiția spune că musafirii trebuie să mănânce cei dintâi.

Un aspect pe care anii nu au reușit să îl șteargă aici, spre deosebire de țările „moderne”, îl reprezintă legăturile dintre oameni, care sunt în continuare cât se poate de strânse, ca pe vremea triburilor. Zâmbitori întotdeauna, de parcă în Fiji nu s-a auzit niciodată de griji sau probleme, împăcați cu ei și relaxați, locuitorii sunt niște munți de oameni, pe care, într-adevăr, pare că nimic nu-i poate doborî.

Text de: Raluca Dumitra

FOTO: Instagram, PR, Arhivă personală

 

Comments

comments

Lasă un răspuns