Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Ispitele sfântului Antonie cel Mare

Ispitele sfântului Antonie cel Mare

Pe 17 ianuarie este prăznuit părintele monahismului, sfântul Antonie, cel care a rezistat aproape 100 de ani ispitelor, oricât de insidioase ar fi fost ele.

Egiptean de neam, Antonie s-a născut într-o familie înstărită, creștină şi bine văzută în comunitate. Era anul 251 d.H., în Heracleea. Pe măsură ce creştea, Antonie era tot mai atras de cele sfinte. Spre deosebire de ceilalți copii, se ducea mai des la biserică decât la joacă. Chiar dacă ai lui erau bogaţi, se mulţumea întotdeauna cu puţin şi-şi petrecea mai toată ziua gândind la cuvintele Mântuitorului şi ale apostolilor.

Cuvintele care l-au convins

Avea 18 ani, când a rămas orfan, cu sora şi averea familiei în grijă. Dar nu a trecut mult  după moartea părinţilor și a auzit, chiar când intra pe uşa bisericii ca-n fiecare zi, citindu-se din Parabola bogatului: „De voieşti să fii desăvârşit, du-te, vinde-ţi toate averile tale şi le dă săracilor, apoi vino de-Mi urmează Mie şi vei avea comoară în ceruri“. N-a stat prea mult pe gânduri, şi-a lăsat sora în grija unor rude, a împărţit toată averea săracilor şi a pornit pe calea sihăstriei.

Primii ani de asceză

La început, asemenea celor de-o seamă cu el, s-a retras în pustia Egiptului; mai apoi, tot mai decis, s-a retras într-o casă dintr-o cetăţuie părăsită din munţii Tebaidei. A zidit uşa de la intrare şi a primit pâine doar o dată la şase luni, prin acoperişul casei. A ieşit după 20 de ani, în anul 306, mai degrabă obligat de ucenicii lui, care-l găsiseră aproape mort din pricina luptei cu diavolii ispitei și a postului prelungit. În acel moment, avva Antonie devine părintele spiritual al multor călugări din diferite colonii ale deşerturilor Egiptului, dintre care cele mai vestite erau cele din Nitria şi Skete (de la numele ei vine denumirea de schit).

Până la moarte

Încă nemulţumit de eforturile făcute întru apropierea de Hristos şi lupta împotriva lucrărilor diavoleşti, s-a retras din nou, în anul 312, în adâncul deşertului egiptean, pe muntele Kolzum, în apropiere de malul Mării Roşii. Astăzi, acolo se găseşte o mănăstire care-i poartă numele. Până la moartea sa, în 356, a părăsit acel loc doar o dată, pentru a-şi vizita discipolii, şi altă dată pentru a face o a doua călătorie la Alexandria. De aceea se spune că Antonie a fost fost cel care a pus bazele monahismului ortodox.

Rămâneți cu bine

Lupta sa cu diavolii, binele împărţit cu dulceaţă tuturor, toată viaţa lui până la 105 ani au făcut din Antonie un exemplu pentru oamenii obişnuiţi, dar şi pentru cei sfinţi. Înainte să moară, şi-a chemat ucenicii şi, la fel de smerit precum şi-a trăit viaţa, i-a rugat să-l îngroape într-un loc neştiut, ca nu cumva lumea să înceapă să-i poarte osemintele dintr-un loc într-altul. Le-a spus „rămâneţi cu bine“ şi a plecat la fel de simplu cum a trăit.

Lepădând tulburările lumeşti, viaţa sihăstrească o ai dus până la capăt, Botezătorului urmând îndeaproape, Prea Cuvioase. Deci împreună cu dânsul te cinstim, părinte al părinţilor, Antonie. (Condacul cuviosului Antonie)

Marțea Sfântului

În București, în spatele Hanului lui Manuc, există biserica Sfântului Anton. Celebră pentru mulțimea de credincioși care marți de marți se roagă acolo, la icoana făcătoare de minuni a sfântului. Fetele vin să se roage pentru măritiș, iar nevestele pentru căsnicie rodnică. Se pare că rugăciunile spuse din suflet și cu credință sunt ascultate.

Pe 16 ianuarie, biserica cinsteşte lanţurile cu care sfântul Petru a fost legat de către asupritorul Irod Agripa, lanţuri din care apostolul a fost eliberat de către îngeri. Calendarul popular îl cinsteşte tot pe sfântul Petru, ca patron al lupilor. Legenda spune că lupul a fost făcut de drac, dar, pentru că nu l-a putut însufleţi, acesta l-a dăruit lui Dumnezeu care, la rându-i, l-a dat sfântului Petru. De atunci, lupii sunt câinii lui. În această noapte, sfântul îi adună şi le spune ce anume trebuie să mănânce şi de unde.

Citeste si:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.01/11.01.2018
Sursa foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns