Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Jocurile Olimpice, armonie intre zei

Jocurile Olimpice, armonie intre zei

Jocurile Olimpice, armonie intre zei – Primele Jocuri Olimpice au avut loc in anul 776 i.H. Vara, pe campia Olimpiei, o asezare in vestul Peloponezului (Grecia). De atunci pana in 393 d.H., s-au tinut cu regularitate din patru in patru ani.

Jocurile sportive celebrand frumusetea si sanatatea trupului erau inchinate lui Zeus, parintele zeilor, si constau in cinci zile de intreceri, adunand laolalta greci liberi din toata lumea cunoscuta atunci. Incepeau cu o procesiune solemna si cu jertfe, cu defilarea concurentilor, dupa care acestia depuneau un juramant de fairplay, i-am spune acum.

Interzise femeilor

Jocurile olimpice antice interziceau cu totul prezenta femeilor. Nici macar ca spectatoare nu erau acceptate, daramite ca participante. Interesant este ca atletii concurau cu desavarsire goi. In timpul Jocurilor Olimpice, era respectata asa numita pace a zeilor, adica se intrerupea orice conflict armat. Acest armistitiu dura doua luni, deoarece se lua in calcul si timpul necesar calatoriei pana in Olimpia.

Ritualuri moderne

In 1896, la Atena, respectand ritualul din urma cu 1.500 de ani, Jocurile Olimpice au fost reluate. Datorita baronului Pierre de Coubertin, istoric si pedagog francez, care s-a incapatanat sa aduca in epoca moderna spiritul de competitie al Antichitatii. Flacara olimpica este aprinsa si astazi la Olimpia si simbolizeaza jertfele facute inaintea jocurilor antice. Torta olimpica a fost introdusa in 1936, la Jocurile Olimpice de la Berlin.

Curiozitati si performante romanesti

Atleta romana Constantina Dita Tomescu e cunoscuta drept cea mai in varsta castigatoare a maratonului olimpic. Avea 38 de ani in 2008, cand a castigat medalia de aur la aceasta proba. Prima participare a Romaniei la Jocuri a fost in 1900, cu un singur sportiv, George Plagino, care s-a clasat pe locul 13 la proba de tir. Cea de-a doua a fost in 1924, cand a si castigat o medalie de bronz, cu echipa de rugby, care s-a clasat pe locul trei din trei echipe.

In 1976, la Montreal, Nadia Comaneci a luat prima nota de 10 din istoria Jocurilor, la paralele. Tabela de marcaj arata insa 1.00, pentru ca nimeni nu se gandise ca e posibil ca vreo gimnasta sa merite nota maxima. Jurizarea a durat minute in sir, punand pe jar pe toata lumea.

Franta, SUA si Romania. La aceeasi editie, Johnny Weissmuller, inotator american de origine romana, a castigat trei medalii de aur. Ceva mai tarziu, olimpicul a ajuns celebru la Hollywood in rolul lui Tarzan.

Elisabeta Lipa, declarata cea mai buna canotoare a secolului XX, a participat la sase editii ale JO, castigand cinci medalii de aur, in 1984, 1992, 1996, 2000 si 2004, doua de argint si una de bronz.

Doua femei, doua recorduri

  • Prima femeie medaliata cu aur la JO a fost jucatoarea britanica de tenis Charlotte Cooper, in 1900, cand au fost admise si femeile ca participante la intreceri.
  • Larisa Semionovna Latinina, gimnasta ucraineana din fosta URSS, a castigat cele mai multe medalii olimpice, 18.

sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns