Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Laura Savin, călăuză printre arabescuri de henna

Laura Savin, călăuză printre arabescuri de henna

henna

Mereu am avut fantasma desenării pe corp, mereu un gest foarte personal, erotizat și erotizant. Dacă tatuajul are vrând-nevrând o componentă agresivă, henna e blândă, feminină și senzuală. Oriental – senzuală.

 

Laura Savin

 

Când m-am întâlnit cu Laura Savin, artistă henna, am fost însă plăcut surprinsă să văd o fată firească a timpului și locului nostru. O fată care muncește foarte mult și care imediat mi-a pus în brațe o cutiuță la care acum, când scriu, privesc cu jind! Cutiuța era răspunsul la ceea ce mi-am dorit de când lumea să fac în materie de henna art, respectiv uneltele pentru a-mi picta singură pe piele, în condiții de siguranță, dar și de mare calitate, un desen perfect realizat și semnificativ. Pe măsură ce am vorbit cu Laura, am început să realizez câtă muncă, perseverență, simț artistic, dar și înțelepciune se ascunde în acest simplu gest de a aduce aici, în lumea noastră occidentală, tradiția și învățăturile unei plante exotice, henna, și implicit unor culturi exotice.

Laura a urmat școala de artă până în clasa a opta, apoi drumurile vieții au dus-o în altă parte, dar ea nu înceta să-și picteze mâinile cu pixul în orele de matematică, imitând desenele pe care le avea Madonna în clipul piesei Frozen – pe atunci i se păreau gotice, mai târziu a aflat că de fapt era chiar artă henna de origine orientală: mehendi. A trebuit să ajungă însă la 25 de ani ca să își facă prima pictură adevărată cu henna, și anume chiar la sursă, în India.

 

Călătoria vieții

După școala de arte a urmat liceu de matematică-fizică, ASE-ul, corporația, banca. Iubitul ei lucra tot la bancă, de mai mulți ani, și avea gânduri de an sabatic și făcut înconjurul lumii. Astfel de ambiții au cam speriat-o pe Laura, care până la urmă a negociat ceva mult mai atrăgător: un tur al Asiei. Au muncit cu pasiune vreo doi ani și au putut să pună la cale o călătorie de nu mai puțin de 15 luni cu rucsacul în spate prin toate colțurile exoticului continent. Au urcat de la Istanbul spre sudul Indiei – Laura a fost pictată prima oară cu henna și tot de aici aflat că există conuri cu henna gata preparate în magazine și bazaruri. Aici a început aventura: în două luni strânsese vreo două cutii mari pline de conulețe cu henna, care i-au folosit în călătorie, mai ales când s-au oprit în Bali, unde planta nu crește (Henna naturală există numai în India, Țările Arabe și Africa de Nord, fiind un arbust cu crenguțe foarte subțiri și frunze mici, care se usucă, se macină bine sub formă de pudră și pigmentează prin oxidare, cam cum pățim pe mâini de la nucile verzi dacă le zdrobim). Dacă vrei să desenezi cu precizie și să persiste ce ai pictat, ai nevoie de o pudră de bună calitate, ceea ce nu se întâmplă cu majoritatea pachetelor de henna care sosesc la noi și nu sunt etanșe.

Decizia

După ce au cutreierat Asia, Laura și iubitul ei, Alex, s-au oprit să-și tragă sufletul, șase luni în Thailanda. Numai așa, stând și aproape plictisindu-se, și-au obținut relaxarea multdorită și inspirația pentru viitor. Alex și-a descoperit talentul literar, iar Laura s-a ocupat intens de henna. Atunci ea și-a lămurit multe întrebări legate de această practică: de exemplu, dacă are perseverența de a lucra modele foarte elaborate, dacă se poate simți confortabil intrând în spațiul personal al celuilalt (pe care îl picta). A primit susțineri și încurajări de peste tot și mai ales de la Alex: când au revenit în România, Alex s-a întors la bancă, iar Laura s-a dus imediat în Vama Veche, să practice henna art. Ea nu s-a mai întors la corporație și acum are un site și o practică legată de henna (www.hennajourney.ro) E perfecționistă, își dorește să ofere exact aceleași lucuri pe care ea și le-ar fi dorit pentru sine.

Acum povestește că a avut șansa să se sincronizeze cu un val de interes pentru henna art în Europa (în SUA erau deja artiști cu experiență de 20-30  de ani). Acum Laura practică henna art, alcătuiește do-it-yourself kituri, cum este cel pe care l-am primit, pe baza desenelor ei proprii pe care le printează în negativ. Deocamdată printează pe hârtie, visează să o poată face pe silicon, ca să se muleze pe orice formă. În viitor și-ar dori să organizeze workshopuri și masterclassuri pentru a dezvolta o mișcare henna și la noi.

Feminitate

Laura iubește desenele de mare întindere, statement. Îi place la henna exact această parte de călătorie, de evoluție, de transformare și explorare individuală. Nu e un simplu decor și nici nu are gravitatea tatuajului.

Femeile care își pictează corpul îl simt altfel și îl trăiesc altfel. Un corp pictat e învestit erotic, cu iubire, cu pasiune, cu tandrețe și grijă, de aceea implicit se trăiește pe sine mai frumos și mai plenar.

Am întrebat-o: de ce-și doresc femeile de aici henna? Ca să seducă, mai mult sau mai puțin conștient, mi-a spus. Își doresc foarte mult, au foarte multă răbdare și se simt foarte bine cu ele în acest ritual de pictare, care poate dura chiar și 10 ore! În tot timpul ăsta, fiind apropiate, vorbind și atingându-se, se creează o legătură intimă între femei.

 

Henna e menționată în Coran de profetul Mohammad. Femeile își făceau mehendi în harem ca să fie mai atrăgătoare, dar și pentru a da un semnal de fertilitate. După ce încheiau ultima zi de sângerare menstruală, femeile se duceau la hammam să se spele, apoi își făceau mehendi, desenele cu henna care își începeau călătoria în timp pe corpul lor, treceau prin nuanțe din ce în ce mai deschise, care semnalau în special bărbaților în care fază a ciclului se află femeia respectivă, dacă este sau nu fertilă.

În Maroc desenele cu Henna sunt mijloace de a întoarce înapoi deochiul.

 

În lumea indiană henna se face cu 2 zile înaine de nuntă, la o petrecere numai cu femei. În loc să fie emoționtă și stresată, mireasa e relaxată și aproape narcotizată. I se pictează ambele mâini și picioare. Henna are și proprietăți terapeutice, La fel se întâmplă și înainte și după naștere – dincolo de efectul antiseptic și antifungic, comunitatea își arată sprijinul pentru tânăra mamă, care va fi mai relaxată, scăzând foarte mult probabilitatea de a dezvolta o depresie postnatală. Uneori se pictează și bărbații. Desenele au semnificații care sunt aplicate ca atare.

În România, majoritatea aplică henna decorativ și Laura însăși preferă să-și vadă așa arta, deși nu-și împiedică un fior când povestește despre clienta care a avut o viziune cu arhanghelul Gavril și i-a cerut să îi picteze aripi pe spate.

 

Henna naturală are efect de protecție solară și răcorește pielea. Se poate folosi și pentru efectul de bronzare (se amestecă într-o cantitate mare de apă și se repartizează pe tot corpul. Henna este numai brună-roșiatică, niciodată neagră de la natură. Ceea ce se mai numește „henna neagră“ este un preparat care pigmentează temporar, vopsea de păr sau cerneală tipografică, având potențial toxic.

 

Pe degete, palme, tălpi henna rezistă cel mai bine, pentu că pielea este caldă și cheratinizată.

 

Articol apărut în revista Femeia de azi, nr. 27/2020

Material realizat de Roxana Melnicu

Foto: arhiva personală

Comments

comments

Lasă un răspuns