Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Grota Miresei și legenda sa

Grota Miresei și legenda sa

Una dintre atracțiile turistice populare din Slănic Prahova este Grota Miresei, un loc învăluit în mistere, astăzi aproape inaccesibil celor care vor so descopere.

Printre cele mai frumoase amintiri de când eram copil rămân vizitele la Slănic. Relaxare, aer curat, plajă, înot, multă verdeață, Muzeul Sării, dar și cea mai mare salină din Europa, unde coboram să respir cel mai pur aer din lume. Un alt superlativ al zonei era Grota Miresei din Muntele de Sare, care îmi părea un spațiu fascinant, neatins de om. Îți făceai loc printre pereți înguști de sare, dar merita efortul, pentru că în fața ochilor ți se întindea un lac pitic, foarte rece, de un verde ireal, luminat natural printr-o deschizătură în tavanul muntelui. Aveam să aflu mai târziu că nu doar natura a fost cea care și-a pus amprenta asupra Grotei Miresei, ci ți poveștile care s-au țesut în jurul acestui loc i-au sporit frumusețea enigmatică.

Mâna omului și a naturii

Grota Miresei face parte din Muntele de Sare, un munte în miniatură unic în lume, modelat de apa ploilor și declarat în 1954 rezervație naturală și monument al naturii. La rândul său, muntele este situat în complexul Baia Baciului, extinsă pe două hectare și renumită pentru tratamentele cu nămol terapeutic şi concentrația crescută de sare a lacurilor. Formarea Muntelui de Sare și a Grotei Miresei, aflată în interiorul acestuia, sunt rezultatul deopotrivă al influenței naturii și a omului, zona fiind exploatată de localnici până în 1852, an în care mina a fost inundată, iar tavanele s-au surpat. În urma exploatărilor pe verticală, 150.000 de tone de sare au fost extrase din interiorul muntelui. Astfel, s-a format un imens puț în mijlocul masivului de sare, dezvăluind forma de clopot a fostei mine de sare. Apa a sculptat versantul, ceea ce a dus la apariția unei diversități de forme carstice. În 1914, una din fostele mine s-a prăbușit și, astfel, a luat naștere Grota Miresei, cu o suprafaţă de 425 mp şi o adâncime de 20 de metri. Muntele a suferit și în următoarele decenii fisuri și prăbușiri masive. Precipitațiile abundente și inundațiile au făcut ca, în 2006, o parte din munte să se prăbușească chiar în Grota Miresei, care a devenit în ultimii ani inaccesibilă turiștilor. Lacul este tot acolo, la fel Muntele de Sare, chiar dacă și el se topește sub eroziunea timpului. Grota, deși doar un colț din ea, a rămas un obiectiv turistic de neratat în timpul unei vizite la Slănic Prahova.

Povești locale

Denumirea Grota Miresei a apărut în anii 20, fiind inspirată de o întâmplare reală: sinuciderea unei fete. Povestea are mai multe variante. Cea mai cunoscută este aceea cum că, la șase ani de la formarea grotei, în 1920, o localnică s-a sinucis la patru zile după nuntă aruncându-se din vârful Muntelui de Sare. Se spune că fata fusese obligată de părinți să se căsătorească, dar nu-l plăcea pe cel care-i fusese impus. Astfel, a hotărât să se sinucidă pentru a pune capăt nefericirii și mariajului de conveniență. O altă variantă a poveștii Grotei Miresei este că fata, fiică a unui cioban avut din zonă de unde şi numele de Baia Baciului –, s-a îndrăgostit de un băiat sărac care lucra pentru tatăl său. Părintele fetei nu a fost de acord cu povestea de dragoste dintre cei doi şi a măritat-o cu un altul, bogat ca şi ea. La patru zile după nuntă, îmbrăcată în rochie de mireasă, fata s-a sinucis aruncându-se din vârful Muntelui de Sare.

Vedetă de film

Zona rezervaţiei Baia Baciului a fost decor pentru filmele din seria „Haiducii lui Șaptecai“ (1970). Florin Piersic, în rolul haiducului Anghel Şaptecai, a turnat aici mai multe secvenţe alături de Colea Răutu, Toma Caragiu și Jean Constantin, sub bagheta regizorală a lui Dinu Cocea. Complexul Baia Baciului este format din Muntele de Sare, care cuprinde Grota Miresei (întinsă pe 425 m și adâncă de 20 m), Baia Miresei, Lacul Mare (numit și Baia Baciului, întins pe 5.100 mp și adânc de 7 m, de unde se extrage nămol sapropelic) și Baia Porcilor (cu suprafață de 1.460 mp și adâncime sub 1 m). Cele două lacuri din jurul Băii Baciului au o concentrație de sare de 300%.

Știai?

Muntele de Sare din Slănic Prahova este un monument al naturii, o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a III-a IUCN (Uniunea internațională pentru conservarea naturii), fiind denumită rezervație naturală de tip geologic.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr17/04.05.2017
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: Cristi Niculescu

Comments

comments

Lasă un răspuns