Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Legenda lui Mos Nicolae

Legenda lui Mos Nicolae

 

Legenda lui Moş Nicolae este mai veche decât cea a lui Moş Crăciun. Legenda pleacă de la un nobil sărac cu trei fete de măritat. Fetele nu se puteau mărita pentru că nu aveau zestre. Tatăl fetelor era credincios, fetele erau şi ele cumnţi şi evlavioase. În vremea aceea Nicolae, ajuns episcop, a aflat de soarta tristă a fetelor şi a hotărât să facă ceva pentru a schmba soarta fetelor. Nicolae, episcopul, a lăsat noaptea, la uşă casei nobilului, un săculeţ cu aur. Cu aururl din săculeţ nobilul şi-a putut mărită fata cea mare.

Povestea s-a repetat şi când a venit timpul măritişului celei de a două fete, iar, când a socotit că trebuie să o mărite şi pe a treia, nobilul a stat la pândă că să-l identifice pe binefăcător. Episcopul, însă voia să rămână neştiut şi nevăzut aşa că a pus aurul pentru nunta celei de a treia fete într-un ciorap şi l-a strecurat pe gură hornului, pentru că, dimineaţă familia să-l găsească în soba.

Episcopul Nicolae a fost descoperit de nobilul sărac, care a povestit tuturor cine l-a ajutat, iar vestea s-a răspândit în lume, şi până la urmă, în întreagă creştinătate s-a instituit frumosul obicei de a pune un dar celor din familie în ciorapul de dinainte pregătit, la gură sobei. La început primeau daruri fetele de măritat şi femeile tinere, iar mai apoi, au urmat copiii.

Sfântul Nicolae este prezentat adesea cu trei bile aurii în mână, simbolul celor trei pungi de aur. O celebra pictură de Tintoretto (1518-1594), expusă la Kunsthistorisches Museum, din Viena îl reprezintă pe Sfântul Nicolae, îmbrăcat că episcop, purtând în mâini o carte, cu cele trei bile simbolice. Este pictură care a consacrat momentul în faţă artei şi a legendei.

Sfântul Nicolae, arhiepiscopul Mirei Lichiei, s-a născut in localitatea Patara din Asia Mica, în cea de-a doua jumătate a secolului al III-lea, într-o familie de oameni înstăriţi si creştini devotaţi. Crescut in spiritul poveţei creştine “sa împarţi averea săracilor”, Sfântul Nicolae si-a dat întreaga moştenire pentru a-i ajuta pe nevoiaşi.

Despre Sfantul Nicolae se mai spune că este iscoada lui Dumnezeu pe lângă drac, că ajută văduvele şi orfanii, dar şi fetele sărace la măritat. Tot el este stăpânul apelor şi îi salvează de la înec pe navigatori, apără soldaţii pe timp de război şi de aceea este invocat în timpul luptelor.

Sfântul Nicolae este protectorul casei, al femeilor şi copiilor, iar tinerele care vor să se mărite trebuie să-i ceară ajutor sfântului şi dorinţa se va împlini.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns