Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Lisabona, istorie și bună dispoziție

Lisabona, istorie și bună dispoziție

Încă îmi amintesc aroma unui cod prăjit în crustă de nuci, de ginjinha – lichiorul tradițional de cireșe, gustat la insistențele ghidului chiar în piața din fața Catedralei Se, dar și de muzica fado, o emblemă a atmosferei orașului.

„Cum spuneți voi? Lisabona?!“, râdea cu poftă ghidul pe care-l luaserăm pentru un tur pietonal de patru ore. Era atât de amuzat, că îi lăcrimau ochii. Și multe hohote de râs din partea localnicului din Lisboa. Nu doar el ne-a înveselit, ci și atmosfera vibrantă și colorată a orașului plin de oameni relaxați, zâmbitori și prietenoși.

7 coline, 4 cartiere

Capitala Portugaliei, aflată la vărsarea râului Tago în Oceanul Atlantic, e așezată pe șapte coline: „Ca Roma!“, ne atrage atenția ghidul. Colinele le simți în plămâni la fiecare pas urcat și în adâncul călcâielor la vale. E împărțită în nouă cartiere, iar cele centrale, ale orașului vechi, sunt Alfama, Baixa, Chiado și Barrio Alto.

Alfama este cea mai veche parte a orașului istoric. Numele e de origine arabă și înseamnă fântâni. Exact ca un oraș arăbesc, pare un labirint de străduțe întortocheate și strâmte, dar pline de restaurante, terase și baruri de fado – muzica națională portugheză. Este un gen profund și emoționant, iar fado se traduce prin senzația de dor. Vizitează în această zonă Catedrala Se, Muzeul Muzicii Fado, Santa Luzia (punctul de belvedere asupra întregului oraș) și Piața Comerțului cu faimosul Arc de Triumf peste Strada Augusta.

În Baixa (sau Orașul de Jos) ajungi imediat ce treci pe sub Arcul de Triumf. Vei vedea cum atmosfera se schimbă: e o zonă cochetă, ideală pentru shopping și relaxare. Tot aici trebuie să încerci și peștele local, codul (bacalao), însoțit de deliciosul lichior local de cireșe. Cartierul e mărginit de Piața Dom Pedro IV, loc perfect pentru viața de noapte.

Acum mergi spre Chiado, e un cartier istoric modernizat. Vei vedea cum arhitectura istorică a clădirilor și pavajul din marmură de pe trotuare roase de timp se îmbină cu sticla și metalul, cum magazinele alternează cu muzeele, cu galeriile de artă contemporană și cu teatrele. Cel mai bine vei vedea zona în toată splendoarea sa dacă urci cu liftul numit Santa Justa în punctul de belvedere aflat chiar lângă arcele gotice care au rămas din Mănăstirea Carmo după cutremurul din 1755.

Barrio Alto (cartierul înalt), cum îi spune și numele, este sus, pe o colină. Poți alege să urci pe jos pe străzile în trepte sau, și mai bine, cu funicularul. Aici găsești apeductul roman, pe care îți recomand să-l vizitezi pe înserat, când silueta îi e pusă în evidență de apusul roșiatic. Iar rezervorul de lângă apeduct, denumit Mãe d’Água (Mama Apelor), e transformat într-un muzeu ce pare un templu antic. Iar dacă vrei să vizitezi locuri mai puțin știute, du-te la Muzeul Masonic sau la Muzeul Farmaciei.

La Cristo Rei

În Lisabona există Statuia Cristo Rei, un monument inspirat de statuia lui Iisus din Rio de Janeiro, din Brazilia. Se află pe malul celălalt al Râului Tajo, în orașul Almada, și cel mai simplu este să ajungi acolo cu vaporașul (transport public) din stația Cais do Sodre. Odată ce te afli pe partea cealaltă, un autobuz te va duce din port direct la obiectiv. De sus, priveliștea e impresionantă: se vede toată Lisabona, plus Podul 25 Aprilie, o capodoperă arhitecturală lungă de peste 2 kilometri, comparată adesea cu Golden Gate Bridge din San Francisco.

Descoperind trecutul

Belém este o zonă UNESCO, de mare încărcătură istorică și arhitecturală – aici găsim u stil arhitectural unic în lume: manuelin (de la Regele Manuel I). Începe-ți periplul la Turnul Belém, cu rol important în Epoca Descoperirilor – din acest punct al fortificațiilor Lisabonei plecau vasele, turnul fiind ultimul lucru pe care navigatorii îl vedeau când se îndepărtau de țărm. Astfel, de aici au pornit portughezii ce au rămas în istorie: Bartolomeu Dias a descoperit Capul Bunei Speranțe, Vasco da Gama a pus pe hartă India, Pedro Álvares Cabral a ajuns pentru prima oară în Brazilia, iar Ferdinand Magellan a făcut înconjurul lumii pentru prima dată în istorie. La câteva sute de metri de turn este și un monumentul dedicat lor, Padrão dos Descobrimentos.

Cum traversezi, vei ajunge la Mănăstirea Jeronimos, monument din secolul al XVI-lea, construit în 1502 în același stil manuelin pentru a comemora călătoriile și realizările lui Vasco da Gama. Este printre cele mai importante monumente din toată Portugalia!

Castelul São Jorge

Peste cartierul Alfama veghează castelul medieval São Jorge, un important obiectiv istoric: de aici se apăra orașul de invadatori. Azi e un loc de relaxare. În grădina castelului, plină de păuni colorați care atrag toate privirile, vei găsi o terasă la umbra unor copaci seculari. E locul ideal să savurezi o limonadă rece. Când cobori de la castel, alege Scările São Cristóvão, pline de graffitii în culori ce amintesc de celebrele favelas ale orașului Rio de Janeiro.

Casetă

De știut:

Plimbă-te cu Tram 28, care trece prin tot orașul, având cea mai lungă rută.

Oceanarium e unul dintre cele mai mari acvarii din lume.

Delectează-te cu Pastéis de Belém, desertul local!

Ai parte de o zi caniculară? Du-te în Parque Monsanto, cel mai mare spațiu vede din oraș. Aflat la înălțime, îți va oferi priveliștea celeilalte părți a Lisabonei.

Stai puțin în oraș și ai nevoie de transportul public? Cumpără abonamentul de 24 de ore, care e cel mai avantajos!

Bulină:

Biletul de avion costă aproximativ 130 €/pers. cu escală sau 220 €/pers. fără escală, iar o cameră dublă la un hotel de 3* în centru e de la 60 €.

Citește și:

In calatorii te redescoperi pe tine

 

Articol preluat din ediția de aprilie 2019 a revistei Femeia.
Autor: Corina Matei
Foto: Corina Matei

Comments

comments

Lasă un răspuns