Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Lista de prioritati si ordinea prioritatilor

Lista de prioritati si ordinea prioritatilor

Este ora de dirigenţie. Profesorul le vorbea elevilor din ultimul an de liceu despre priorităţi în viaţă. O făcea însă într-un mod neobişnuit: printr-o demonstaţie practică.

Pe catedră avea un borcan gol. L-a umplut cu câteva pietre, şi i-a întrebat pe tineri: „Ce vedeţi?” Evident, elevii au răspuns că un borcan plin.

Profesorul a scos din sertar o pungă cu pietris marunt. Le-a turnat în borcan şi pietricele s-au strecurat printre pietrele mari și au umplut spaţiul gol dintre pietre. „Ce ziceţi, acum e plin?” Elevii au răspuns cu jumătate de gură: „Pare a fi plin.”

Dirigintele a scos atunci o pungă cu nisip fin pe care a golit-o încet în recipientul de pe catedră. Nisipul s-a strecurat printre pietrele mari și printre cele mici şi şi-a făcut şi el loc în borcan. Aceeaşi întrebare. Răspunsuri din ce în ce mai puţin sigure.

La final, profesorul le-a demonstrat că în vas a putut să intre şi jumătate de pahar cu apă. „Ei, de-abia acum borcanul este plin, le spuse liceenilor. Aşa este şi viaţa voastră. Multe lucruri intră în ea şi chiar şi atunci când aveţi impresia că e plină, tot mai e loc pentru tot felul de lucruri. Importantă este însă prioritatea pe care o au unele lucruri faţă de altele. Pietrele pe care le-am pus în borcan la început sunt realităţile cele mai importante din viaţa voastră: familia, prietenii, sănătatea, credinţa. Pietrele mici reprezintă lucrurile care vin după:  şcoala, profesia, o casă, o maşină, adică toate dorințele noastre. Nisipul şi apa sunt lucrurile mărunte care vă umplu viaţa. Gândiţi-vă însă, ce s-ar fi întâmplat dacă începeam să umplu borcanul de la bun început cu nisip și apă. Nici pietrele mici, cu atât mai puțin cele mari nu mai intrau… ”

Ceea ce contează nu este numărul lucrurilor pe care le avem de făcut, nu cât sunt ele de mici sau de mari ci importanta pe care le-o dăm. Mereu pe lista de priorități puneți lucrurile cele mai importante. Toate celelalte sunt nisip și apă, își vor găsi loc în viața voastră!

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Lasă un răspuns