Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Locuri uimitoare din Bucovina

Locuri uimitoare din Bucovina

Bucovina rămâne o zonă de vis în ochii oricărui turist care a ajuns măcar o dată aici. Împletirea armonioasă dintre natură și cultură nu-ți lasă niciun moment de plictiseală. Orice drum ai alege, vei găsi o comoară ascunsă într-un peisaj de basm.

Cetatea de scaun a Sucevei

Cetatea medievală din Suceava a fost de curând renovată și modernizată, transformându-se într-una dintre cele mai căutate destinații istorice și culturale din Bucovina. Cu informații oferite interactiv, cu povești, cu straie ale vremii cu care te poți îmbrăca virtual, fortăreața se prezintă impecabil atât pentru copiii, cât și pentru orice care adult îi trec pragul.

Cetatea Sucevei a fost ridicată de Petru I Mușat când a mutat capitala Moldovei de la Siret la Suceava, în 1388. Cu ziduri de 2 metri grosime, turnuri de apărare cu latura de 4 metri, șanțuri de apărare adânci de 10 metri, cetatea era o adevărată fortăreață impenetrabilă. Ștefan cel Mare (1457) a fost cel care a întărit cetatea, construind două ziduri în jurul ei pentru a o apăra de atacurile turcilor, care n-au putut s-o cucerească, în ciuda numeroasele încercări. Suliman Magnificul a pus piciorul aici abia când boierii trădători i-au predat cetatea fără luptă.

Următorii domnitori, printre care Bogdan al II-lea și Vasile Lupu, restaurează cetatea. Însă, în cele din urmă, ea e lăsată ani în șir în paragină, distrusă de scurgerea timpului și de cutremure. Astăzi, ea a fost refăcută respectând planurile medievale.

Mănăstirea Voroneț

Faimoasă datorită unui albastru unic ce nu poate fi reprodus, mănăstirea Voroneț iese în evidență și prin forma construcției. Mai mult, și-a păstrat forma inițială de la 1488, ea suferind doar mici modificări. Numită și Capela Sixtină a Estului, e una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Ștefan cel Mare. E inclusă în patrimoniul UNESCO alături de alte șapte biserici din Bucovina. Pictura sa este unică, fiind considerată cel mai reușit exemplu al artei feudale moldovenești. Pictura interioară datează din timpul lui Ștefan cel Mare, iar cea exterioară din timpul domniei lui Petru Rareș. Frescele uimitoare reprezentând Judecata de Apoi, raiul, iadul, dar și scene cu sfinți s-au mai șters în timp și nu pot fi refăcute, deoarece albastrul de Voroneț este imposibil de reprodus.

Transrarăul

Un drum nu atât de cunoscut ca Transfăgărășanul, dar care are o frumusețe aparte pornește din Pojorâta (aproape de Câmpulung Moldovenesc) și iese la Chiril (spre Vatra Dornei). În urcarea lină pe drumul proaspăt asfaltat, rămâi fără cuvinte în fața peisajului de vis. Spre vârf sunt Pietrele Doamnei, o arie naturală protejată de mare interes geologic și peisagistic. Spre coborâre, vei găsi și Mănăstirea Rarău, ctitorită de către domnitorul Petru Rareș în anul 1538.

Satul Ciocănești

Așezat între munții Suhard și Obcina Mestecănișului, traversat de Bistrița Aurie, satul-muzeu, cum i se mai spune în zonă, păstrează cu sfințenie tradiția modelelor populare. Aproape fiecare casă este pictată cu tipare tradiționale pe care le găsim cusute și în portul românesc. Casele sunt colorate, iar măiestria locală și bunul-gust în a combina anumite modele uimesc orice turist.

Satul-muzeu Ciocănești se umple până la refuz de turiști de trei ori pe an: la Festivalul Național al Păstrăvului (15 august), la Festivalul Național al Ouălor Încondeiate (martie) și la Festivalul Național de Datini și Obiceiuri din străbuni (25-27 decembrie). Cu numeroase trasee montane în apropiere, Ciocănești este locul ideal pentru o vacanță de relaxare.

Tinovul Poiana Stampei

Tinovul Mare-Poiana Stampei este cea mai mare turbărie din România și totodată cea mai frumoasă pădure pe care o vei vizita vreodată. Vegetația specifică de mlaștină, cu un covor de mușchi de un verde crud impresionant și pădurea deasă de conifere pitice te vor face să crezi că acela este chiar raiul pe pământ. Cum rezervația este o mlaștină, poate fi vizitată doar de pe un podeț de lemn lung de 900 de metri, de pe care nu trebuie să te abați, ca să nu te afunzi în verdeața care mustește de apă. Din loc în loc, vei vedea ochiuri de apă maronie și chiar neagră, culoare dată de turbă. Solul este atât de instabil, încât vei vedea cum copacii mari sunt căzuți și înghițiți de mușchii vii. Te vei întâlni cu pițigoi, șopârle, fluturi colorați și câteva broaște care sar de colo-colo. Dacă te duci vara, acolo e raiul merișoarelor, pe care le vei culege întinzând mâna chiar de pe poteca de lemn!

Lacul Colibița

La marginea Bucovinei și la poalele Munților Călimani există un alt loc de o frumusețe incontestabilă: Colibița. Chiar dacă e învăluit în legende înspăimântătoare din cauza istoriei lui. În 1979, Ceaușescu a decis ca aici să facă un lac de acumulare artificial, care să asigure alimentarea cu apă a zonei. A mutat localnicii, iar satul a fost acoperit de lacul de 5 kilometri. De atunci, cei din zonă spun că lacul e blestemat de oamenii obligați să se mute și că anual lacul vrea ca ofrandă o viață de om. Alți localnici susțin în lac sunt pești-monstru. Turiștii nu se sperie, vin aici pentru o cură cu cel mai ozonat aer din România și aleg să stea în pensiunile cochete de pe marginea apei.

Citește și:

Articol preluat din ediția de octombrie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Corina Matei
Foto: Corina Matei

Comments

comments

Lasă un răspuns